FC Litija bi moral letos praznovati 40. obletnico obstoja, v tem času pa so 10-krat postali državni prvaki. Ali se v Litiji res ne bo več igral vrhunski futsal? Foto: Drago Perko
FC Litija bi moral letos praznovati 40. obletnico obstoja, v tem času pa so 10-krat postali državni prvaki. Ali se v Litiji res ne bo več igral vrhunski futsal? Foto: Drago Perko

Na nenavadno in radikalno potezo FC Litije, ki za izstop iz tekmovanj in razpustitev kluba krivi sojenje in nogometne sodniki, ki obvladujejo zvezo, se je odzvala tudi NZS.

"NZS je v ponedeljek dobila obvestilo, da futsal klub FC Litija z dnem 8. 5. 2022 izstopa iz vseh tekmovanj pod njenim okriljem. Gre za individualno odločitev kluba, na katero Nogometna zveza Slovenije nima vpliva," se začne javna objava krovne zveze, ki je nadaljevala. "Odločitev, ne glede na razlog, zaradi katerega je sprejeta, obžalujemo, saj je FC Litija ena od najuspešnejših futsal ekip v Sloveniji in ena od nosilk slovenskega futsala že vrsto let."

Sorodna novica FC Litija zaradi sodniške pristranskosti zapira vrata

NZS ni odgovorila na očitke o sojenju

A na Brdu pri Kranju, kjer je sedež zveze, ne želijo javno odgovoriti na očitke, podane v odločitvi FC Litije.

"NZS ne namerava polemizirati o poznejšem, popolnoma neutemeljenem in subjektivnem zapisu na spletni strani FC Litija, v katerem se poskuša odgovornost za lastno odločitev pripisati drugemu," so zapisali pri NZS-ju in nato pozvali vodstvo litijskega kluba k premisleku: "Kljub trenutni situaciji apeliramo na FC Litija, da svojo odločitev še enkrat pretehta, saj je FC Litija že vrsto let znana po dobrem delu z mladimi futsalisti, le-ti pa v primeru ukinitve kluba izgubljajo največ."

Kaj se je dogajalo na prvi finalni tekmi?

Ob koncu v javnem pismu nogometni in športni javnosti so še zapisali: "Vodstvo Nogometne zveze Slovenije poudarja, da je kot doslej vedno odprto za konstruktivne pogovore, ki vodijo do rešitev v situacijah, ki niso v korist nogometa ali udeležencev."

Glavni razlog za prenehanje delovanja kluba sta, kot pravijo, odnos Nogometne zveze Slovenije in sodniške organizacije do futsala v Sloveniji. Sodu je izbilo dno dogajanje na zadnji tekmi članske ekipe Litije proti Dobovcu (šlo je za prvo finalno tekmo državnega prvenstva, Litija je izgubila po kazenskih strelih), kjer so se po mnenju litijskega kluba dogajale nedopustne napake.

Klub, kjer je funkcionarsko pot začel Čeferin

FC Litija ni samo eden najbolj uspešnih futsal klubov v državi, temveč je tudi klub, kjer se je začela nogometna funkcionarska pot zdajšnjega predsednika Evropske nogometne zveze. Aleksander Čeferin je od leta 2005 sedel v upravnem odboru litijskega kluba, kar je bila podlaga, da je izpolnjeval formalne pogoje za kandidaturo za predsednika NZS-ja. V vmesnem času je bil tudi nekaj let član upravnega odbora Olimpije in amaterskega kluba pravnikov. Kot predsednik NZS-je nato leta 2016 zmagal na izrednih volitvah za predsednika Uefe.

Odzivi iz Litije in NZS-ja po napovedi prenehanja delovanja kluba