Vitoria je brez težav osvojila prve tri točke v Konferenčni ligi. Foto: EPA
Vitoria je brez težav osvojila prve tri točke v Konferenčni ligi. Foto: EPA

Večina statističnih kazalcev je bila sicer precej bolj izenačena kot kaže končni izid, a gostitelji so z globinskimi podajami vnašali nemir v celjsko vrsto in s tremi goli suvereno osvojili prve tri točke. Oba kluba sta se v 2. krogu kvalifikacij tega tekmovanja pomerila lani, takrat so Celjani senzacionalno slavili po streljanju 11-metrovk.

Samu je Vitorio hitro popeljal v vodstvo. Foto: EPA
Samu je Vitorio hitro popeljal v vodstvo. Foto: EPA

Najprej zadel Samu
Gostitelji so povedli v 7. minuti, ko je bil natančen Samu. Akcijo je začel Kaio Cesar, ki je žogo dobil na sredini igrišča, hitro se je prebil do celjskih vrat, kapetan Matjaž Rozman je žogo še odbil, k njej je pritekel 28-letni Samu in dosegel prvi gol na tekmi.

Slovenski prvaki so nato vsaj za nekaj minut vzpostavili ravnotežje, enkrat je dobro poskušal Matko, a je žoga mrežo stresla z zunanje strani.

Portugalci nevarni s predložki
Gostitelji so ves čas pritisk vršili z dolgimi podajami, na tak način je tudi dosegla drugi gol. Bruno Gaspar je v 36. minuti z desne strani v središče kazenskega prostora poslal nevaren predložek, kjer je Gustavo Silva preskočil Davida Zeca, podvojil vodstvo in postavil izid polčasa.

Riera ima na voljo malo igralcev
Celjski trener Albert Riera je imel nekaj težav s poškodbami, na rezervni klopi je imel tako le dva vratarja in štiri igralce v polju. Zaradi poškodb sta bila namreč odsotna Žan Karničnik in Mark Zabukovnik, zaradi rdečega kartona na zadnji evropski tekmi proti Pjuniku pa ni bilo niti Maria Kvesića. Riera je pred začetkom drugega polčasa v slačilnici pustil Juanja Nieta, v igro pa poslal Ivana Brnića.

Gustavo Silva je postavil izid prvega polčasa. Foto: EPA
Gustavo Silva je postavil izid prvega polčasa. Foto: EPA

Sešlar sprožil prvi strel v okvir vrat
Celjeni so v 50. minuti sprožili prvi strel v okvir vrat. Svit Sešlar je žogo prejel 40 metrov od vrat, potegnil proti domačim vratom, streljal s 15 metrov, a strel je šel preveč po sredini, domači vratar je žogo odbil, Celjani pa pri odbitku niso imeli take sreče, kot so ji imeli gostitelji v prvem polčasu. Vitoria je imela odlično priložnost v 55. minuti, po globinski žogi je do strela prišel Kaio Cesar, Rozman je strel ubranil, Cesar je sam prišel do žoge, jo poslal mimo Rozmana, a jo je gostujoča obramba odbila z golove črte.

Gostitelji prek protinapada do 3:0
A Vitorii ni bilo dolgo treba čakati na tretji zadetek, ki so ga dosegli v 62. minuti. Celjani so izvajali kot, žogo so dobili gostitelji, izvedli hiter protinapad, ki ga je z 11 metrov končal Tiago Silva.

Ko so vsi na igrišču čakali zadnji žvižg, pa so Celjani le prišli do gola. Rezervist Brnić je začel akcijo, žogo je na desni dobil Aljoša Matko, preigral domačega branilca in natančno sprožil v okvir domačih vrat.

Fotogalerija

Celje čaka še pet tekem
Poleg Vitorie so v skupinskem delu Konferenčne lige tekmeci Celjanov še turški Basaksehir, španski Betis, poljska Jagiellonia z nekdanjim celjskim branilcem Dušanom Stojinovićem, ciprski Pafos in valižanski The New Saints.

Tudi drugi slovenski predstavnik v Konferenčni ligi bo v uvodnem krogu gostoval. Olimpijo se bo v četrtek ob 18.45 pomerila z nemškim Heidenheimom.


Prvi krog:

VITORIA GUIMARAES – CELJE 3:1 (2:0)
Samu 7., G. Silva 36., T. Silva 62.; Matko 91.

Sodnik: Lothar D'Hondt (Belgija)