Rodri je bil na letošnjem evropskem prvenstvu v Nemčiji izbran za najboljšega igralca. Nekateri nogometaši Cityja so v sezoni 2023/24 odigrali več kot 70 tekem v klubskih in reprezentančnih tekmovanjih. Foto: Reuters
Rodri je bil na letošnjem evropskem prvenstvu v Nemčiji izbran za najboljšega igralca. Nekateri nogometaši Cityja so v sezoni 2023/24 odigrali več kot 70 tekem v klubskih in reprezentančnih tekmovanjih. Foto: Reuters

"Smo blizu stavki. Takšno je splošno razmišljanje igralcev, če se bo tako nadaljevalo, ne bomo imeli druge možnosti," je povedal evropski prvak s špansko reprezentanco in najboljši posameznik Eura 2024 v Nemčiji.

Liga prvakov je v tej sezoni razširjena, junija pa najboljše klube čaka še razširjeno klubsko svetovno prvenstvo z 32 moštvi v ZDA. Po mnenju Rodrija je optimalno število tekem, ko igralec lahko kaže predstave na najvišji ravni, med 40 in 50.

"Na več tekmah je težko biti fizično na 100 odstotkih. Letos bomo odigrali 70, mogoče 80 tekem, odvisno, kako daleč se prebiješ v posameznem tekmovanju. Mislim, da je to preveč. Moramo poskrbeti zase, saj smo glavni igralci v tem športu oziroma poslu. Ni vse v denarju in marketingu, gre tudi za kakovost te zabave. Ko počivam in nisem utrujen, igram bolje. Če želijo ljudje videti boljši nogomet, moramo počivati."

Podobno je pred kratkim razmišljal Rodrijev soigralec Manuel Akanji. Napol v šali je dejal, da se bo morda moral upokojiti pri 30. "Če igraš celotno pokalno tekmovanje in se uvrstiš še v finale klubskega svetovnega prvenstva, čez tri tedne sledi že angleški superpokal (t. i. Community Shield). Kdaj bomo imeli počitnice?"

Klubsko svetovno prvenstvo se bo prihodnje leto končalo 13. julija, približno mesec pozneje pa se bo začela nova sezona angleškega prvenstva.

FIFPro: 54 odstotkov nogometašev visoko ali pretirano obremenjenih

Sindikat evropskih nogometašev FIFPro Europe in združenje evropskih nogometnih lig EPFL sta julija vložila pritožbo pri Evropski komisiji proti Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) zaradi prenatrpanega urnika, saj po njihovem mnenju predstavlja tveganje za zdravje igralcev.

Na začetku tega meseca je FIFPro objavil poročilo, ki poudarja zaskrbljenost igralcev zaradi čezmerne delovne obremenitve. V poročilu so razkrili, da je bilo 54 odstotkov od 1500 spremljanih nogometašev pretirano ali visoko delovno obremenjenih, pri čemer je precejšnje število presegalo meje, ki so jih priporočili medicinski strokovnjaki.

Predstavniki sindikata FIFPro in drugi deležniki bodo o tem v četrtek razpravljali v Sevilli.

Šešku novi sistem Lige prvakov všeč, Rodri meni, da je tekem preveč