Veselje Pippa Inzaghija ob zgodovinskem 63. zadetku v evropskih klubskih tekmovanjih. Foto: Reuters
Veselje Pippa Inzaghija ob zgodovinskem 63. zadetku v evropskih klubskih tekmovanjih. Foto: Reuters
Kaka z zlato žogo
Kaka je pred tekmo navijačem predstavil svojo najnovejšo lovoriko - zlato žogo za najboljšega igralca v Evropi. Foto: Reuters
Mariusz Lewandowski in Rui Costa
Šahtjor je izgubil dvakrat zapored in se kljub dobrim nastopom med elito poslavlja. Foto: Reuters

Super Pippo je s 63. golom (zadetek je bil plod akcije Kakaja in Cafuja) v različnih pokalih prekosil rekord legendarnega nemškega strelca Gerda Müllerja. Škoti so na San Siru za zanesljivo napredovanje računali na točko, a se jim je nasmehnil sreča v podobi Benfice, ki je v Donecku z 2:1 ugnala Šahtjor. Ukrajinci se tako poslavljajo od Evrope, Portugalci bodo spomladi igrali v Pokalu Uefa, Škoti in Italijani pa v 1/8-finala Lige prvakov.

Brazilska akcija za rekordni zadetek
Evropski prvaki so bili z mislimi že v Tokiu, kar je razkrivala tudi začetna postava, ki je bila sestavljena deloma iz rezervistov, deloma iz prvokategornikov. Po neživahnem prvem polčasu se je igra malce razživela v nadaljevanju. Dvajset minut pred koncem je Kaka prodrl po desni v kazenski prostor, podal do Cafuja, ki je na sredi petmetrskega prostora med šestimi Celticovimi igralci našel samega Pippa Inzaghija, ki je rutinirano ukanil Arturja Boruca. Do konca si je Milan pripravil še nekaj priložnosti, medtem ko so Škoti poslušali novice iz Ukrajine.

Cardozo potopil Šahtjor
Portugalci so hitro končali sanje "rudarjev", saj so z goloma Oscarja Cardoza že v 22. minuti vodili z 2:0. Nekaj domačih upov je z bele točke vzbudil Cristiano Lucarelli, ki je znižal še v prvem delu, a kljub terenski premoči (Darijo Srna je v 83. minuti celo zatresel okvir vrat) do preobrata ni prišlo.

Kaka: Najpomembnejša je zmaga v Tokiu
Skupina D je zadnji krog skupinskega dela LP-ja odigrala predčasno, ker rossonere prihodnji teden čaka svetovno klubsko prvenstvo na Japonskem, kjer bodo lovili prvo evropsko zmago, od kar je v veljavi nov format tekmovanja. Ob Milanu bo prvi izzivalec za krono najboljšega na svetu argentinski Boca Juniors.

Liga prvakov, 6., zadnji krog, danes ob 20.45:
Skupina D:
MILAN - CELTIC 1:0 (0:0)
Inzaghi 70.

ŠAHTJOR - BENFICA 1:2 (1:2)
Lucarelli 30./11-m; Cardozo 6., 22.

Lestvica:                          
MILAN *            6  4 1 1 12:5 13
CELTIC * 6 3 0 3 5:6 9
BENFICA 6 2 1 3 5:6 7
ŠAHTJOR 6 2 0 4 6:11 6
* - v osmini finala

T. G.