John Arne Riise in Dirk Kuyt proslavljata uvrstitev v četrtfinale. Foto: Reuters
John Arne Riise in Dirk Kuyt proslavljata uvrstitev v četrtfinale. Foto: Reuters
Ronaldinho in Momo Sissoko
Tudi Momo Sissoko je budno pazil na Ronaldinha. Foto: Reuters
Steven Gerrard
Mancini
Mancini je protinapad kronal z evrogolom. Foto: EPA
Michael Ballack
Ballack, Drogba in Ševčenko so skovali zmagovito akcijo modrih. Foto: Reuters
Zlatan Ibrahimović in Roberto Fabian Ayala
Zlatan Ibrahimović in Roberto Fabian Ayala sta si imela veliko povedati. Foto: Reuters

Za Katalonce je bil usoden poraz na domačem igrišču z 1:2. Tudi na Anfield Roadu si po prikazanem niso "zaslužili" zmage. Redsi so bili namreč vsaj dve tretjini tekme boljši nasprotnik, saj so na sredini igrišča povsem onemogočili goste, hkrati pa vseskozi nevarno pretili Victorju Valdezu.

Prečki Riiseja in Sissoka
John Arne Riise je v 11. minuti s strelom z roba kazenskega prostora zadel prečko. Po golu je še bolj dišalo sredi polčasa, ko so v eni akciji zaporedoma streljali Craig Bellamy, Riise in Dirk Kuyt, čigar poskus je z golove črte odbil Carles Puyol. V 32. minuti je veliko napako pri izbijanju žoge napravil Valdez, ki je podal na nogo Mohammedu Sissoku, slednji je udaril najprej na prazen gol, veselje pa mu je preprečila prečka. Liverpool je bil v 1. polčasu popoln gospodar na igrišču. V okvir Barceloninih vrat je sprožil 6 strelov, Španci pa na vrata Angležev niti enega!

Gudjohnsen vlil upanje
Drugi polčas se je za Barcelono začel bolj obetavno. Ronaldinho se je v 53. minuti otresel čuvajev, prodrl pred Pepeja Reino, a nato z desetih metrov zadel le vratnico. V nadaljevanju se je igra precej umirila in prav nič ni kazalo, da bi Barcelona lahko povedla. A zgodilo se je ravno to. Xavi in Eidur Gudjohnsen, ki je vstopil v igro malo pred tem, sta izigrala "ofsajd" zanko, tako da se je Islandec znašel sam pred Reino in ga zlahka preigral. Po golu je bilo pričakovati pritisk Barcelone, vendar so se domači pametno branili, ob koncu tekme pa prek Petra Croucha zamudili priložnost za izenačenje.

Gerrard: Premagali smo najboljšo ekipo na svetu
"Zdaj smo moštvo, ki je na dveh tekmah premagalo najboljšo ekipo na svetu," je bil navdušen kapetan Liverpoola Steven Gerrard. Trener Bracelone Frank Rijkaard pa je povedal: "Nismo bili dovolj nevarni. V prvem delu smo imeli več žogo v lasti, toda branili so se dobro in bilo je težko izvajati pristisk. So zelo dobro moštvo in nanj bo treba v nadaljevanju še kako računati. Ne pozabimo, da smo nocoj dobili tekmo, čeprav mogoče malce po sreči. Naš izpad je posledica tekme pred 14 dnevi."

Romina lekcija Lyonu
Prijetno presenečenje je pripravila Roma, ki je po 0:0 na prvi tekmi, v gosteh ugnala Lyon z 0:2. Francozi so izgubili sploh prvo srečanje na domačem igrišču v Ligi prvakov. Oba gola sta padla že v 1. polčasu, ko so bili Rimljani boljši nasprotnik. V 22. minuti je Max Tonetto z leve strani poslal predložek na glavo Francescu Tottiju, ki je brez težav z 10 metrov premagal Gregoryja Coupeta. Tik pred odmorom je Brazilec Mancini na robu kazenskega prostora s "kolesom" osmešil branilca Anthonyja Reveillera, nato pa nekoliko s strani sprožil projektil pod prečko. V drugem polčasu so sinovi volkulje po "italijansko" branili rezultat, ob poskusih Juninha in Kima Källstroma pa se je izkazal vratar Doni. Francozi so ob koncu izgubili živce. Brazilec Fred je s komolcem razbil obraz Romunu Christianu Chivuju, a sodnik Manuel Mejuto Gonzalez umazane poteze ni videl.

Houllier: Roma je bila boljša
Igrali smo dobro od začetka in dosegli dva čudovita gola. V zadnjih minutah nismo nasedali na izive Francozov. Ponosen sem na svoje igralce," je blestel od sreče trener Rome Luciano Spalletti. Njegov kolega na klopi Francozov Gerard Houllier pa je dejal: "Boli, vendar treba je priznati, da je bila Roma nocoj boljše moštvo. V napadu smo bili premalo nevarni in tudi moštveno nismo bili tako močni, kot bi morali biti za tako tekmo. Preprosto to ni bil naš večer."

Chelsea izkoristil darilo Heltona
Chelsea se je precej mučil s Portom, na koncu pa se je le veselil napredovanja z 2:1. Portugalci so povedli v 15. minuti, ko je Lucho Gonzalez z izjemno podajo do Ricarda Quresme iz igre vrgel obrambo modrih. Quaresma se je sam znašel pred Petrom Cechom in ga premagal s strelom po tleh. Londončani so nato zapravil nekaj priložnosti, v 48. minuti pa le izenačili. Arjen Robben je ustrelil s 25 metrov, vratar Helton je žogo skušal odbiti, a je bil tako nespreten, da jo je preusmeril v lastno mrežo. Chelsea, ki je bil vseskozi boljši nasprotnik, je zmagoviti gol zabil v 79. minuti, ko je Michael Ballack z volejem zaključil akcijo Didierja Drogbaja in Andreja Ševčenka.

Valencia s "catenacciom" izločila Inter
Obračun med Valencio in Interjem se je končal z 0:0, v četrtfinale pa gredo zaradi več golov v gosteh (2:2) Španci. Domači so goste onemogočili z obrambno igro, v kateri sta blestela centralna branilca Roberto Ayala in Raul Albiol. Italijani so bili najbližje golu v drugem polčasu, ko je Carlos Marchena z golove črte izbil poskus Marca Materazzija. Groba tekma je svoj epilog doživela po zadnjem sodnikovem žvižgu. Marchena in David Navarro, ki sploh ni igral, sta se "spravila" na Nicolasa Burdissa in mu zlomila nos. Incident je sprožil vsesplošno prerivanje in izmenjavo udarcev, ki se je nadaljevalo tudi v tunelu do slačilnic.

LIGA PRVAKOV, OSMINA FINALA
Lyon - ROMA 0:2 (0:2) 0:0
Totti 22., Mancini 44.

LIVERPOOL - Barcelona 0:1 (0:0) 2:1
Gudjohnsen 75.

CHELSEA - Porto 2:1 (0:1) 1:1
Robben 48., Ballack 79.; Quaresma 15.

VALENCIA - Inter 0:0 (0:0) 2:2

Sreda ob 20.45:
MILAN - CELTIC 0:0
MANCHESTER UNITED - LILLE 1:0
ARSENAL - PSV EINDHOVEN 0:1
BAYERN - REAL MADRID 2:3

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.

A. V.