Wayne Rooney je bil osrednje ime večera. Napadalec je 100. zaigral za reprezentanco, obenem pa še izenačil na 1:1. Foto: Reuters
Wayne Rooney je bil osrednje ime večera. Napadalec je 100. zaigral za reprezentanco, obenem pa še izenačil na 1:1. Foto: Reuters
Prašnikar, Djuranović in Milovanovič po porazu na Wembleyju
Analiza drugega polčasa tekme Anglija - Slovenija
Vsi zadetki s tekme Anglija - Slovenija
Katanec ocenil nastop na Wembleyju
Pogovor s Cesarjem po porazu v Londonu
Analiza prvega polčasa tekme Anglija - Slovenija

Po petih letih je Slovenija znova gostovala na kultnem Wembleyju, še tretji medsebojni obračun z Anglijo pa izgubila. Po porazu v Londonu leta 2009 z 2:1 in na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, kjer so bili Angleži v Port Elizabethu boljši z 1:0, je bilo tokrat 3:1 za nekdanje svetovne prvake. Gostitelji so sicer ves čas imeli pobudo, a v prvem polčasu niso resno ogrozili slovenskih vrat. Nato je v 57. minuti Andraž Kirm izvedel prosti strel, Jordan Henderson pa je nesrečno žogo z glavo pospravil v svojo mrežo.

Nekaj se naučili za naslednje tekme
V skoku je bil ob vezistu Liverpoola tudi Aleš Mertelj: "Tekmo smo nadzorovali do našega zadetka, nato je sledilo nekaj nezbranosti v postavitvi. Prvih pet minut po danem ali prejetem golu je najnevarnejših. Če bi zdržali nalet po danem zadetku, bi bilo marsikaj drugače. Po prejetem zadetku smo se drugače postavili, mogoče preveč tvegano. Na koncu lahko žalujemo za točkami, v Sloveniji pa lahko vzamemo vsaj eno."

"Danes smo naredili kar nekaj napak in upam, da se bomo iz njih kaj naučili za prihodnje tekme. Najhuje je, da so bile vse situacije rešljive, in lahko bi bolje reagirali," je dodal nogometaš Maribora, ki je imel skupaj z Jasminom Kurtićem veliko dela na sredini proti čvrstim Angležem. Kurtić se je po srečanju uzrl že v prihajajoče obračune v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki ga bo čez dve leti gostila Francija: "Vedeli smo, da nas čaka tekma. Dobro smo vstopili v igro. Težko je imeti velike priložnosti proti ekipi, kot je Anglija. Zdaj moramo gledati na naslednjih šest kvalifikacijskih tekem. Moramo biti realni, da je Anglija boljša reprezentanca in da so bolje stali na igrišču. Vzdušje v garderobi je v redu, kakšna glava je bila povešena, a fantje smo se pogovorili med sabo. Ne gre za nič strašnega, to je bila tekma proti Angliji, in ne kakšni manjši državi. Moramo se zavedati, da smo dali vse od sebe."

Po 1:1 se je načrt porušil
Po prekršku Kierana Gibbsa je dolgo na zelenici obležal Valter Birsa, namesto njega je nekoliko pozneje vstopil hitronogi Dejan Lazarević, k sreči pa je Birsa ostal nepoškodovan, čeprav je po srečanju čutil bolečine: "Žal smo hitro po vodstvu dobili zadetek in so se nam stvari porušile. Pred tekmo smo dejali, da moramo biti organizirani na igrišču, in prvi polčas dobro zdržali, saj smo vedeli, da bodo napadli. Drugi zadetek pa nam je pokvaril načrt. V prvem delu niso prišli do prave priložnosti. Imeli so večjo posest, a z organizirano igro jim večjih priložnosti nismo dopustili. Vedeli smo, da bomo imeli priložnost, smo zadeli z nekaj sreče, nato pa nam ni šlo."

Angleški branilci Sloveniji niso dopustili veliko priložnosti. Lepo si je po nesporazumu domačih osrednjih branilcev Phila Jagielke in Garyja Cahilla priigral Kevin Kampl, ki so ga sicer gostitelji dobro pokrili: "Lahko bi igrali bolje oziroma bi se proti Angležem dalo bolje odigrati. Izgubili smo preveč žog. Angleži vsaj v prvem polčasu niso bili ne vem kaj. Šele po našem golu so pokazali, kaj znajo, in bilo je težko igrati proti njim. Moramo dvigniti glavo gor, saj vemo, da doma lahko premagamo vse nasprotnike."

Cesar že drugič tragični junak Wembleyja
Kapetan Boštjan Cesar je odigral 81. tekmo za Slovenijo in s tem postal rekorder, toda Wembleyja ne bo imel v lepem spominu. Pred petimi leti je bila po prerivanju z Waynom Rooneyjem dosojena enajstmetrovka in tudi tokrat jo je zakrivil on. Rooney je lepo preigraval, nato pa ga je od zadaj Cesar spotaknil in Olegario Benquerenca je pokazal na belo točko, ki jo je napadalec Manchester Uniteda zanesljivo izvedel, čeprav je bil Samir Handanović blizu.

"Rooney je odlično preigraval. Dotaknil sem se ga in normalno, če je kontakt, sodnik piska," je situacijo v kazenskem prostoru opisal Cesar. "Ne moremo biti zadovoljni z rezultatom. Odigrali smo pošteno tekmo. 65 minut je bilo dobrih, žal smo takoj, ko smo povedli, dobili gol. Potem se nam ni uspelo pobrati. Zdaj je treba dvigniti glave in se pripraviti na nove tekme. Želeli smo zdržati pritisk, saj smo pričakovali, da se bodo odprli. Želeli smo čakati na protinapade, ampak se žal ni izšlo."

Rooney prvo ime večera
Le dve minuti so bili Slovenci v vodstvu in nato je Rooney izenačil, 13 minut po izenačenju pa so gostitelji že vodili s 3:1. Danny Welbeck je v razmiku šestih minut dvakrat premagal Handanovića: "V prvem polčasu nam ni steklo. Dobro so se nam zoperstavili. V drugem polčasu nam je steklo. Nekoliko smo spremenili postavitev na igrišču in smo lažje prebili njihovo obrambo. Ostali smo potrpežljivi, kar je bilo ključno, saj so se Slovenci potegnili zelo nazaj. Nesrečno smo dobili zadetek, a se po zaostanku odlično odzvali."

Kljub dvema goloma Welbecka pa je bil za igralca tekme izbran Jack Wilshere, ki je bil odličen na sredini terena, a vsa pozornost je bila usmerjena v Rooneyja. Strelec izenačujočega zadetka je namreč kot najmlajši do zdaj odigral 100. tekmo v majici s tremi levi na prsih. Pred tekmo mu je priznanje izročil legendarni Bobby Charlton, ki je tudi presegel magično mejo, Rooney pa je v družbi samih izvrstnih imen Petra Shiltona (rekorder s 125 nastopi), Davida Beckhama, Stevena Gerrarda, Bobbyja Moora, Ashleyja Cola, Franka Lamparda in Billyja Wrighta. Zadetek je bil njegov 44. v reprezentanci, na večni lestvici pa zaostaja za Charltonom, Garyjem Linekerjem in Jimmyjem Greavesom.

Iz Londona

Prašnikar, Djuranović in Milovanovič po porazu na Wembleyju
Analiza drugega polčasa tekme Anglija - Slovenija
Vsi zadetki s tekme Anglija - Slovenija
Katanec ocenil nastop na Wembleyju
Pogovor s Cesarjem po porazu v Londonu
Analiza prvega polčasa tekme Anglija - Slovenija