Slovaki še niso igrali na velikem tekmovanju. Najbližje so bili pred štirimi leti, ko so v dodatnih kvalifikacijah za SP v Nemčiji morali priznati premoč Španiji (1:5; 1:1). Foto: Reuters
Slovaki še niso igrali na velikem tekmovanju. Najbližje so bili pred štirimi leti, ko so v dodatnih kvalifikacijah za SP v Nemčiji morali priznati premoč Španiji (1:5; 1:1). Foto: Reuters
Vladimir Weiss
Slovaški selektor Vladimir Weiss od svojih varovancev zahteva, da držijo igro v svojih nogah. Foto: EPA
Weiss in Šestak v Belfastu
Na zadnjih tekmah je kot meteor zablestel še en Vladimir Weiss, 19-letni selektorjev sin in nogometaš Manchester Cityja. Foto: EPA
Valter Birsa
Valter Birsa, ki je lep del kariere preživel kot napadalec, je svoj prvi zadetek dosegel na tekmi s Poljsko. Foto: EPA
Tehelne pole
Tehelne pole oz. po slovensko Opečno polje lahko sprejme do 30 tisoč ljudi, a za mednarodne tekme je omejitev 23 tisoč navijačev. Foto: EPA
Slovaške Tatre
Slovaško in Slovenijo ne druži samo podobno ime, jezik, zastava in grb ter groe in gozdovi, temveč tudi uspešni nogometni reprezentanci. Foto: EPA

Kljub temu selektor Matjaž Kek poudarja, da so tudi v gosteh že odigrali nekaj dobrih stvari. "Proti Poljski in Češki smo igrali dobro, a zadev nismo izpeljali do konca," je o remiju v Vroclavu (1:1) in porazu v Teplicah (0:1) na ponedeljkovi novinarski konferenci povedal Kek. S svojimi varovanci se je aprila najbolj razočaran vrnil iz Severne Irske (0:1), pot v San Marino pa njegovo vrsto čaka prihodnjo sredo, štiri dni po odločilnem sobotnem obračunu v Bratislavi.

O preračunljivosti ni govora
"Ta reprezentanca ima potencial in možnost, da je videti še kar nekaj odstotkov boljše, kot je bila videti prejšnji mesec proti Poljski. Kadar koli smo bili mogoče previdni oziroma preračunljivi, se ni dobro izteklo. Izhodišče ostaja tisto, kar sem rekel po tekmi proti Severni Irski: če hočemo kar koli narediti, moramo vse štiri tekme do konca zmagati. Ne glede na to, da so Slovaki do zdaj odigrali fenomenalne kvalifikacije," je odločen 48-letni Mariborčan. Slovenci so kot po navadi nastanjeni na Ptuju, trenirajo v Kidričevem, v slovaško prestolnico pa bodo v petek dopoldne odpotovali z avtobusom.

Neporaženi na "opečnem polju"
Slovaki za neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo potrebujejo le še točko. Na stadionu Tehelne pole so, kot že omenjeno, neporaženi (2:1 proti Severni Irski, 2:1 proti Poljski, 7:0 proti San Marinu, 2:2 proti Češki). Tudi na gostovanjih igrajo zelo uspešno. Edini so zmagali na Severnem Irskem (0:2) in na Češkem (1:2). Praznih rok so ostali le v Ljudskem vrtu, kjer so septembra lani klonili z 1:2.

Slovenci v prvem polčasu prejeli le en gol
V teh kvalifikacijah je v majici s slovaškim grbom zaigralo 31 nogometašev, ki so skupaj dosegli kar 21 zadetkov, toliko kot Španija in BiH. Bolje strelsko razpoloženi sta le Anglija (31) in Nemčija (24). Med strelce se je vpisalo 12 slovaških nogometašev, kar je pet več kot v slovenski reprezentanci. Stanislav Šestak, ki v soboto zaradi kartonov ne bo igral, jih je kljub le petim odigranim tekmam dosegel šest. Napadalci so dosegli devet golov, vezni igralci šest, branilci pa pet (resda vse na tekmi s San Marinom). Veliko več zadetkov Slovaki dosegajo v drugem polčasu, a so tedaj tudi bolj ranljivi.

Za "trigije" zadevajo le napadalci
Slovenija je učinkovita v obeh polčasih in predvsem zelo čvrsta v prvem polčasu. Dobila je le en gol na prvi tekmi na Poljskem, pa še tega s sporno dosojene 11-metrovke! Težava (ali pa tudi ne) slovenske izbrane vrste je ta, da je na "pravih" tekmah (če ne upoštevamo tiste s San Marinom) od veznih igralcev zatresel mrežo tekmecev le Valter Birsa, vse druge so dosegli napadalci. Za Slovenijo je sicer v teh kvalifikacijah igralo 24 nogometašev. Pri Slovaški je pet igralcev, ki so odigrali več kot 400 minut, pri Sloveniji kar deset.

Odprta igra Slovakov bi bila voda na naš mlin
Zdenko Verdenik
, ki je sinoči gostoval v oddaji Pozdrav Afriki na TV Slovenija, ocenjuje, da je bilo za igro Slovakov na zadnjih tekmah značilno to, da želijo igrati. "Ko imajo žogo, poskušajo z dinamično igro izigrati nasprotnika. Tu so naredili velik premik, vendar podobno velja tudi za Slovenijo," je poudaril nekdanji slovenski selektor.

"V igri naše reprezentance je viden napredek, tako v času napadanja kot branjenja. Vidi se, da je izhodišče zelo kompaktna obramba in zelo hitri prehodi z zelo hitrim ter dinamičnim podajanjem. V nasprotju s tekmami v preteklosti, ko so žogo zelo hitro izgubili, žogo zdaj znajo ohraniti in pogosto jim uspeva tudi zadnja podaja za hrbet nasprotni obrambi, kar je vsaki obrambi težko ubraniti. Tu je naša reprezentanca zelo napredovala. Če se bodo Slovaki preveč odprli (imajo počasno zadnjo linijo), bodo naši to s pridom izkoristili," je še dejal Verdenik, a hkrati dodal, da bo večja težava, če bo pri Slovencih manjkal Milivoje Novakovič, kot se bo pri Slovakih poznala odsotnost kaznovanega Šestaka.

Koren: Verjamemo, da bomo tudi v boljši dnevni formi
Ne glede na nekatere težave s poškodbami vlada v slovenski reprezentanci še naprej zelo dobro razpoloženje. V ponedeljek zvečer so imeli reprezentanti v hotelu na Ptuju "fantovski večer", s katerim so želeli še nadgraditi odlično vzdušje.

Kapetan Robert Koren je povedal, da se trudijo na vsakem treningu oddelati maksimalno in to vzdušje prenesti tudi na samo igrišče. "V zadnjem času nam je tudi rezultatsko dobro uspevalo, po zmagi nad Poljsko sta samozavest in vzdušje še bolj pozitivna, vse skupaj raste. Slovaki so pokazali, da gre za vrhunsko ekipo, a tudi mi imamo svoje kvalitete in se bomo dobro pripravili. Verjamemo tudi, da bo naša dnevna forma v soboto boljša kot forma slovaške reprezentance, in da bomo tekmo dobili ter se z našo čudovito publiko poveselili uspeha," je zaključil 29-letni nogometaš iz Radelj ob Dravi.

Pod Tatrami se bo torej v soboto gotovo bliskalo, kot pravi uvodni stavek slovaške himne …