So italijanski policisti res prekoračili pooblastila? Foto: EPA
So italijanski policisti res prekoračili pooblastila? Foto: EPA
Angleži razgrajali v Rimu

Težave so se začele po prvem golu Rome tik pred koncem polčasa, ko so se navijači obeh klubov začeli zmerjati in medsebojno obmetavati. Posredovala je policija, ki se je na angleške navijače spravila z gumijevkami.

Policist udarjal nezavestnega človeka
Marsikateri so bili mnenja, da je policija pretiravala. Televizijski posnetek je pokazal, da je eden izmed policistov z gumijevko udarjal človeka, ki je nezavesten ležal na tleh. Slika je spet spomnila na 70. in 80. leta, ko je na evropskih stadionih vladal huliganstvo.

"Bilo je peklensko"
"Italijanska policija je napadla navijače Manchester Uniteda. Skušal sem pomagati nekemu dekletu, ko me je zadela gumijevka. Bilo je peklensko," je povedal eden izmed angleških navijačev, ki je bil na tribunah olimpijskega stadiona. Navijači so bili na delu stadiona ločeni z ograjo, policija pa je bila na strani s privrženci Manchestra.

"Udarjali so vsepovprek. Ni bilo važno, ali si bil mlad, star, moški, ženska. Tarča so bili Angleži, nihče izmed Italijanov ni dobil udarca, saj so bili na drugi strani ograje," je bil ogorčen drugi udeleženec dogodka.

Na stadionu 5.000 Angležev
Tekmo v Rimu je spremljalo 5.000 navijačev Manchestra, še približno 1.000 pa jih je prišlo brez vstopnice. Nekaj incidentov se je zgodilo že pred tekmo. Angleške navijače so opozarjali, da se izogibajo nekaterim predelom mesta, kjer se zadržujejo najhujši rimski huligani. Odsvetovali so jim tudi vožnjo s podzemno železnico, ki vodi do olimpisjkega stadiona.

Incidenti v Rimu niso nič novega
V Italiji je to prvi večji incident po februarju, ko so zaradi uboja policista v spopadu z navijači odpovedali vse tekme državnega prvenstva. Pred lansko četrtfinalno tekmo Pokala Uefa med Romo in Middlesbroughom so bili v Rimu zabodeni trije angleški navijači.

R. K.

Angleži razgrajali v Rimu