Nekateri izmed navijačev PSG-ja so člani skrajno desnih organizacij in jim je navijanje za pariški klub le krinka za napade na priseljence in tujce. Foto: EPA
Nekateri izmed navijačev PSG-ja so člani skrajno desnih organizacij in jim je navijanje za pariški klub le krinka za napade na priseljence in tujce. Foto: EPA

Po presenetljivem porazu je okoli 150 privržencev pariškega kluba z vzkliki "Francijo Francozom" v bližini stadiona Park Princev napadlo obiskovalce iz Izraela, na pomoč pa je pritekel temnopolti policist. Domači huligani so napadli osamljenega moža postave, ki je sprva odvrgel solzivec, kar pa napadalcev ni odvrnilo ali ustavilo. Policist je začel streljati in pri tem ubil enega moškega, drugega pa resno ranil.

Neznani policist se je pred navalom množice zatekel v bližnjo restavracijo hitre prehrane, kjer je počakal na svoje kolege. "Policist ni imel druge izbire. Gre za zakoniti primer samoobrambe," je izjavil predstavnik policije. Pariška policijska uprava je sporočila, da je bil ubiti moški star 20 let, o ranjencu so izdali le, da je v bolnišnici in v skrajno resnem stanju. Po incidentu so na kraj prispele okrepitve, ki so pregnale razborite navijače. Pariške in policijske oblasti so že začele temeljito preiskavo.

Pričevanje novinarja L'Expressa
"Po srečanju sem se znašel na Porte de Saint-Cloud, kakšnih 300 metrov od Parka Princev, ko so se začeli prvi izgredi. Posebej so izstopali mladi fantje, ki so izzivali navijače Hapoela in policiste. Na trgu so pritisnili na Izraelce, ko se je med njimi pojavil neki moški s pištolo. Prišlo je do zmede (ob uporabi solzilca), sledili so streli ter vzkliki "To je kifeljc." Nato se je slišalo "Črni suženj" in "Modra, bela, rdeča, Francija Francozom!". Sledilo je posredovanje uniformirane policije," je nesrečne dogodke opisal Phillippe Broussard, urednik družabne kronike pri pariškem L'Expressu.

T. G.