Žreb bo v nedeljo gostila Palača kulture in znanosti v Varšavi. Foto: EPA
Žreb bo v nedeljo gostila Palača kulture in znanosti v Varšavi. Foto: EPA
Fernando Torres
Fernando Torres je odločil finale zadnjega evropskega prvenstva proti Nemčiji. Foto: Reuters
Marcello Lippi
Italijani so pred dobrimi petimi leti v Celju klonili z 1:0. Foto: EPA
Slaven Bilić
Slaven Bilić je kljub neuspehu v kvalifikacijah za SP 2010 ostal selektor Hrvaške. Foto: EPA
Marek Hamšik
Slovak Marek Hamšik je Ljudski vrt že obiskal 10. septembra 2008. Foto: MMC RTV SLO
Mirko Vučinić
Mirko Vučinić je največji črnogorski zvezdnik. Foto: EPA
Alessandro Della Valle in Aldo Simoncini
San Marino je najslabša reprezentanca na stari celini. Foto: EPA
Matjaž Kek pred žrebom kvalifikacij za Euro

Poljska in Ukrajina bosta mamljiv cilj tudi za slovensko reprezentanco, ki pa se ji ne obeta nič kaj lažje delo kot na poti v Južnoafriško republiko, saj uvrstitev Kekovih fantov na svetovno prvenstvo ni bistveno izboljšala položaja Slovenije pred žrebom.
Potem ko so po zelo slabih kvalifikacijah za Euro 2008 padli v peti boben, so se slovenski nogometaši z izvrstnimi predstavami v zadnjem letu in pol prebili "samo" en boben višje. Evropska nogometna zveza je pri izračunu količnikov reprezentanc namreč zajela obdobje zadnjih treh velikih tekmovanj (kvalifikacije in SP 2006, kvalifikacije in EP 2008, kvalifikacije za SP 2010).
V četrtem bobnu znana družba
Slovenija je imela sicer tudi nekaj smole, saj je za las zaostala za Bosno in Hercegovino, najslabšo uvrščeno reprezentanco v tretjem bobnu. V četrtem bobnu bodo slovenski izbrani vrsti delali družbo Latvija, Madžarska, Litva, Belorusija, Belgija, Wales, Makedonija in Ciper. Prav z vsemi temi moštvi je Slovenija že igrala, zato navijači bržkone ne bodo preveč pogrešali merjenja moči z omenjenimi deželami.

Z Nemci bi največ zaslužili
Prvi boben
sestavljajo branilka naslova Španija, Nemčija, Nizozemska, Italija, Anglija, Hrvaška, Portugalska, Francija in Rusija. Špancev v Sloveniji še nismo videli, so pa bili dvakrat tekmeci Slovencev na največjih tekmovanjih - Euru 2000 in SP-ju 2002. Nemci so gostovali v Celju na prijateljski tekmi spomladi leta 2005. Nova obračuna z njimi bi še najbolj razveselila Nogometno zvezo Slovenije, ki bi iz prodaje televizijskih pravic na nemškem trgu lahko iztržila bistveno več kot ob tekmi s katero koli drugo reprezentanco. Nizozemci so celjsko Areno Petrol obiskali v kvalifikacijah za prejšnji EP in precej srečno slavili z 1:0, a kljub temu veljajo za enega najbolj neugodnih tekmecev, še posebej če upoštevamo, da so v kvalifikacijah za SP 2010 dobili vseh osem tekem z razliko v zadetkih 17:2.

Je čas za novo srečanje z Italijani ali Hrvati?
Zgodovina tekem z Italijo je precej pestra. "Azzurri" so bili v isti skupini kot Slovenci v kvalifikacijah za EP 1996 in SP 2006, v spominu pa je močno ostala tudi prijateljska tekma v Trstu leta 2002. Po dve zmagi in poraza ter neodločen izid je statistika s petih medsebojnih srečanj, ob trenutnih ne ravno blestečih predstavah Italije pa večina slovenskih navijačev bržkone ne bi imela nič proti, če bi se naši zahodni sosedje znova srečali s Kekovimi izbranci. Anglije bi se še najmanj branili gostinci, številni pa upajo na novi tekmi s Hrvati, s katerimi je Slovenija do zdaj igrala osemkrat, od tega šestkrat v kvalifikacijah. "Ognjeni" so ostali brez mundiala, vendar je njihov selektor še naprej Slaven Bilić. Zanimivi tekmeci bi bili tudi Portugalci, s katerimi slovenska reprezentanca še nima izkušenj.

Na žrebu tudi Hiddink
V zadnjem obdobju ne več tako prepričljivi Francozi so se za Bežigradom predstavili pred dobrimi šestimi leti, veliko bolj svež pa je seveda spomin na gostovanje zadnje reprezentance iz prvega bobna na naših tleh - Rusije. Tamkajšnja nogometna zveza je v sredo dobila novega predsednika Sergeja Fursenka, čigar prva naloga bo odločitev o statusu selektorja Guusa Hiddinka. Nekdanji vodilni menedžer v ruskem plinskem velikanu Gazpromu in predsednik Zenita iz St. Petersburga ter nizozemski strateg sta se v četrtek že sestala v Moskvi, a še nista razpravljala o "delovnih vprašanjih". Hiddink, ki mu bo pogodba potekla konec junija, je v ruski prestolnici doživel prijetno dobrodošlico nekaj deset navijačev. Po lastnih besedah se počuti sveže in je pripravljen na nov izziv. Skupaj s Fursenkom se bo tudi udeležil nedeljskega žreba v Varšavi.

Veliko bo odvisno od žreba iz 2. in 3. bobna
Od reprezentanc iz drugega bobna so med bolj zaželenimi stare (in po večini prijetne) znanke Slovenije z Vzhoda - Češka, Slovaška, Grčija in Romunija. Težje ovire za slovenske nogometaše bi bili verjetno tradicionalno neugodna severnjaška tekmeca Švedska in Danska, Švica s selektorjem Ottmarjem Hitzfeldom, nadarjena Srbija in nepredvidljiva Turčija.

Težki nasprotniki na Slovenijo prežijo tudi v tretjem bobnu. Irska in BiH sta bila udeleženca dodatnih kvalifikacij za SP, Bolgarija, Norveška, Škotska in Severna Irska pa so v minulih letih že povzročile kar precej sivih las slovenskim nogometašem in navijačem. Brez poraza jo je slovenska izbrana vrsta odnesla na dveh tekmah proti Izraelu v kvalifikacijah za Euro 2004. Z vedno bolj solidnima Finsko in Avstrijo je odigrala po eno prijateljsko tekmo konec prejšnjega desetletja.

Črna gora nevarnost v petem bobnu
Iz petega bobna bi si slovenska reprezentanca vsekakor želela izogniti Črni gori. Vedno je težko igrati tudi v Albaniji. Slovenija je v preteklosti prav tako že spoznala Estonijo, Gruzijo, Moldavijo in Islandijo, ne pa še Armenije, Kazahstana in Liechtensteina. V šestem, najmanj kakovostnem bobnu so Azerbajdžan, Luksemburg, Malta, Ferski otoki, Andora in San Marino. Slovenija še ni igrala na Kavkazu in v Pirenejih.
Razvrstitev nosilcev v "play-offu" že jasna
Reprezentance bodo z žrebom razvrščene v devet skupin. V šestih skupinah bo po šest ekip, v treh pa po pet. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstili zmagovalci skupin, najboljši drugouvrščeni in štirje zmagovalci dodatnih kvalifikacij. Nosilci v dodatnih kvalifikacijah bodo štiri reprezentance z boljšim količnikom na Uefini lestvici, povratne tekme pa bodo igrale doma.
Prenos nedeljskega žreba iz Varšave bo na TV Slovenija 2.
Razvrstitev po bobnih

1. boben: Španija, Nemčija, Nizozemska, Italija, Anglija, Hrvaška, Portugalska, Francija, Rusija

2. boben: Grčija, Češka, Švedska, Švica, Srbija, Turčija, Danska, Slovaška, Romunija

3. boben: Izrael, Bolgarija, Finska, Norveška, Irska, Škotska, Severna Irska, Avstrija, Bosna in Hercegovina

4. boben: Slovenija, Latvija, Madžarska, Litva, Belorusija, Belgija, Wales, Makedonija, Ciper

5. boben: Črna gora, Albanija, Estonija, Gruzija, Moldavija, Islandija, Armenija, Kazahstan, Liechtenstein

6. boben: Azerbajdžan, Luksemburg, Malta, Ferski otoki, Andora, San Marino

Matjaž Kek pred žrebom kvalifikacij za Euro