Podkast Žoga je okrogla: Denis Popović namesto častnega slovesa dobil košarico

Olimpija je na poti do ligaškega dela Konferenčne lige izločila tri tekmece, vrhunec izjemnega ljubljanskega poletja je bila zmaga nad Rijeko, s katero je Olimpija pometla in jo na povratni tekmi premagala s 5:0.

Celjani so izkoristili zadnjo možnost za jesen v Evropi in izločili armenski Pjunik. Po tekmi z armenskim prvakom je veliko prahu s svojim odzivom na celjsko napredovanje dvignil trener Albert Riera.

Gost tokratne epizode podkasta Žoga je okrogla je Denis Popović, nekdanji kapetan prvakov, ki si je kariero želel zaključiti v rodnem Celju, a je imel Riera drugačne načrte. Voditelj je Luka Petrič, zraven še radijska reporterja Marko Cirman in Jože Pepevnik.

Sorodna novica Rezervist Kučys Celje popeljal iz krize v evropsko jesen!

Krznar je čudovita oseba, Riera pa perfekcionist
Za Celjem je turbulentno poletje. Po remiju s Slovanom iz Bratislave v kvalifikacijah za Ligo prvakov so se v klubski pisarni hipno odločili za menjavo trenerja. Damir Krznar, ki v novi sezoni ni doživel niti enega poraza na celjski klopi, je svoje mesto moral prepustiti povratniku na celjsko klop.

Albert Riera je takoj začel s taktično in kadrovsko revolucijo. Potem ko je prečrtal Bajdeta, Vrbanca in Špeljaka, se je odrekel tudi Denisu Popoviću, ki je kot prvi in edini Celjan do zdaj dvignil pokal za naslov državnega prvaka kluba iz knežjega mesta.

Nekdanji celjski kapetan je spoštljivo govoril o vseh vpletenih, a ne brez grenkega priokusa. "Menjava trenerja je bil seveda rahel šok, glede na to, da smo s Krznarjem osvojili naslov prvaka in spisali lepo zgodbo. Vsaka menjava trenerja prinese šok v moštvo, plus je bil ta, da se je vrnil stari znanec. Mi igralci igramo, drugi ljudje v klubu pa odločajo o tem, kdo bo trener in kdo ne. Pod Krznarjem smo igrali drugačen nogomet, Riera pa je perfekcionist, ki zahteva drugačen slog igre in potrebuje drugačne karakteristike igralcev," je povedal Popović.

Sorodna novica Riera po uspehu: Zaupajte mi, da težke odločitve sprejemam v dobro kluba

Slovo celjskega kapetana, ki bi sprejel manj igralnih minut, drugačno od želja in pričakovanj
Riera je bil v svojem prvem celjskem mandatu skoraj ves čas nasmejan, na začetku drugega pa je videti bolj zaskrbljen. Tekme so si v kratkem časovnem obdobju sledile druga za drugo, zato s svojim moštvom ni imel veliko časa za trening. Ko so v tabor Celja zarezale številne poškodbe in po kadrovski čistki, ki jo je opravil Majorčan, je bil celjski kader zelo razredčen.

V nemilosti trenerja se je znašel tudi otrok tega kluba Denis Popović: "Bil sem presenečen, a spoštujem trenerjevo odločitev. On je tisti, ki odloča, kdo bo igral in kdo ne. Ko je bil Riera prvič v Celju, se je veliko stvari uredilo tudi v rezultatskem smislu. Ko so rezultati dobri, je v vsakem moštvu dobro vzdušje. Če primerjam oba njegova mandata, sta meni osebno to dva različna trenerja. V prvem njegovem mandatu je šlo vse po maslu, v drugem pa je vse skupaj najbrž tudi posledica preštevilnih tekem. A principi, kot so način dela, želja, motiviranost in pristop, ostajajo pri njem isti," je razmišljal Popović in sklenil: "V svoji karieri sem imel precej starejših kapetanov, kot so moja trenutna leta. Na Poljskem in v Rusiji sem imel za kapetana soigralca starega 39 in 40 let in zadnji dve sezoni sta imela minimalno minutažo. Ampak trenerja sta jima rekla, da ju potrebujeta za spodbudo in vodenje v garderobi. Pomembna sta bila, da zaščitita igralce pred javnostjo in pred navijači. Mislim, da bi lahko v Celju to izpeljali drugače, pripravljen bi bil sprejeti manjšo minutažo, saj sem si kariero želel končati v Celju. Vodenje v slačilnici je zelo pomembno, soigralci so mi sledili in so me poslušali. Avtoritete si nisem zaslužil s tem, da sem prišel v garderobo, udaril po mizi in dejal, da sem šef. To sem si prislužil s svojim odnosom na treningih in tekmah, pa tudi s svojimi igrami. Res bi to lahko drugače izpeljali, a to je odločitev trenerja. Zgodba je zaključena, Celju želim le vse najboljše, ne nazadnje so to še vedno moji igralci, moji soigralci in moji prijatelji. Vsakega njihovega uspeha se razveselim, kot bi ga doživel sam."

Albert Riera je drugič na klopi Celja. Foto: www.alesfevzer.com
Albert Riera je drugič na klopi Celja. Foto: www.alesfevzer.com

Nepričakovan, neizzvan in nekontroliran izpad Riere
Po zgodovinskem, prvem preboju v evropsko jesen je vso pozornost nase preusmeril celjski trener Albert Riera. Izpad celjskega trenerja je bil najbrž posledica velikega olajšanja, saj je Celje z uvrstitvijo v Evropo praktično rešilo sezono. Španec je v triminutnem monologu vse bolj višal ton naracije, na koncu pa reporterju Marku Cirmanu zabrusil, da ne bo več odgovarjal na njegova vprašanja. V tokratni epizodi lahko prisluhnete celotnemu začetku tiskovne konference, ki je dvignila precej prahu, svojo razlago na dogodek pa je ponudil tudi Cirman.

Riera: Krvavo si želim zmagovati, zato želim več spoštovanja
Sorodna novica Olimpija spisala najbolj dominantne evropske nogometne kvalifikacije

Olimpija leti, Švedi Mariboru pristrigli krila
Omizje podkasta ne pomni, kdaj je bila Olimpija tako dominantna. Zeleno-beli so igraje opravili z Rijeko in po še eni visoki zmagi nad Muro skočili na vrh prvenstvene lestvice. Olimpija je na igrišču najbolj organizirano slovensko moštvo, ki se odlično odzove tudi na taktične spremembe. Nad njimi bedi Victor Sanchez, nekdanji nogometaš madridskega Reala, ki je preudaren in miren.

Denis Popović: "Mislim, da je to eden redkih prestopnih rokov, ko Olimpija ni menjala svojega moštva. 80 odstotkov ekipe je ostalo, dodali so dve, tri okrepitve in to se takoj pozna na igrišču. Podobno kot v Celju, ko smo bili prvaki, ni bilo veliko sprememb. Ko je trener ob robu igrišča miren, je mirno tudi moštvo na igrišču. Ne poskakuje in ne kriči na igralce, zelo mirno vodi tekmo. Igralci Olimpije mi pravijo, da ima trener zelo dobre treninge in dobro komunikacijo z igralci. Olimpija je s Sanchezom zadela v polno."

Olimpija je na poti do ligaškega dela Konferenčne lige izločila tri tekmece, vse bolj pa se zdi, da se Ljubljančani ne bodo zadovoljili zgolj z nastopanjem v Konferenčni ligi.

Sorodna novica Turek Hümmet s hitrim zadetkom preprečil vijoličastim evropsko jesen

V Mariboru pa položaj ni tako rožnat. Vijoličasti so ostali brez Evrope, na zadnji stopnici kvalifikacij jim je spodrsnilo proti švedskemu Djurgardnu. Vse več navijačev kaže s prsti na klubsko pisarno, tudi trener Ante Šimundža hrepeni po okrepitvah.

Jože Pepevnik: "Mislim, da je Šimundža precej frustriran, ker nima ekipe, ki bi si jo želel, a vseeno mislim, da mariborski trener iz trenutne zasedbe vleče res veliko. Tudi na evropskem odru je izvlekel veliko, čeprav Maribor v 180 minutah ni bil niti blizu napredovanju. Vijoličasti so preveč odvisni od dveh veteranov v napadu, in ko nekdo manjka, kot zdaj Soudani, je Maribor za polovico manj nevaren v napadu. Proti evropskim tekmecem na tej ravni to pač ne gre skozi. Napake pa delajo tudi tisti, ki jih ne bi smeli, izkušenci s kapetanskim trakom, recimo. Mislim, da bo reprezentančni premor tudi Mariboru dobro del. Glede kadrovanja je bil Šimundža bolj navajen tistega iz prejšnje garniture, ko so vsi nekako razmišljali v isti smeri, s turškimi vlagatelji pa je precej več negotovosti."