Modra barva predstavlja slovensko morje in reke, bela črta gore, zelena črta pa gozdove. Na ovratniku na notranji strani je napis
Modra barva predstavlja slovensko morje in reke, bela črta gore, zelena črta pa gozdove. Na ovratniku na notranji strani je napis "Srce bije za Slovenijo". Foto: Nike/Marko Vavpotič
Novi gostujoči dres Slovenije
V končni različici gostujočega dresa je bila logična zamenjava zelene in bele črte, ki ponazarja Triglav. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Novi gostujoči dresi Slovenije
Nove so tudi trenirke, majice in vetrovke ter preostala športna oprema za prosti čas. Foto: Nike/Marko Vavpotič

Nogometašem in strokovnemu vodstvu so podporo v Portorož prišli izkazat številni znani nogometni zanesenjaki, med njimi frontmen zasedbe Big Foot Mama Grega Skočir, glasbenika Matevž Hamo Šalehar in Miha Guštin Gušti, člana zasedbe Sausages Martin Janežić Buco in Goran Breščanski, voditelj Boštjan Klun, radijska legenda Dragan Bulič ter nekdanja mis športa, danes pa uspešen slovenski model Ajda Sitar.

Robert Koren, Milivoje Novaković in Boštjan Cesar
Tudi spomladi 2010 pred SP-jem v Južni Afriki je Nike najprej predstavil gostujoči dres, nato pa šele domačega. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Nogometaši v novi preobleki

Napovedi so se uresničile, novi dres Slovenije za gostujoče tekme je moder z dvojno zeleno-belo črto na prsih, ki ponazarja Triglav. Domačega v beli prevladujoči barvi bo opremljevalec pripravil do naslednje reprezentančne tekme konec maja oz. na začetku junija.

Nove reprezentančne drese imajo pripravljene tudi pri Košarkarski zvezi Slovenije. Predstavili jih bodo poleti. "Bodo v I feel Slovenia zeleni, a hkrati v skladu s smernicami OKS-a. Ostajamo pa zvesti pretežno zeleno-beli. Glavni simbol je Triglav," je na twitterju sporočil direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo.

Dve leti od sklepa o spremembi barv
10. decembra 2009 je skupščina Nogometne zveze Slovenija z 22 glasovi za in s sedmimi proti sprejela sklep, da bodo vse slovenske nogometne reprezentance imele od leta 2012 naprej nove drese v barvah slovenske zastave - beli, modri in rdeči. Za spremembo se je najbolj zavzel zdaj že nekdanji predsednik NZS-ja Ivan Simič, ki je takšno spremembo napovedal ob prihodu na vrh nogometne krovne organizacije.

Na opoldanski predstavitvi v Grand hotelu Metropolu v Portorožu je reprezentančni opremljevalec Nike za zdaj predstavil le gostujoči dres, s katerim bo Slovenija debitirala v sredo na prijateljski tekmi proti Škotski, ki se bo v Kopru na stadionu Bonifika začela ob 20.45 (prenos na TVS 2 in MMC-ju).

Bo dres iz 13 plastenk prinesel srečo?
Predstavnik podjetja Nike Slovenija Žiga Kmetič je obrazložil, da ima dres tudi ekološko noto, saj je tudi iz recikliranih materialov. "Lahko bi rekli, da je dres, torej hlače in majica, sestavljen iz 13 recikliranih plastenk," je pojasnil Kmetič.

"Novi dres je super. Tudi rokometaši imajo podobnega in mislim, da je prav, da vse ekipe, ki zastopajo Slovenijo, nosijo podoben dres. Videti je dobro in upam, da bomo v njem uspešni," pravi branilec izbrane slovenske vrste Mišo Brečko, ki pa prevelikega pomena menjavi barv vseeno ne daje: "To so malenkosti, to ne igra takega pomena. Če pa dodam malo vraževernosti, upam, da nam bo ta dres prinesel veliko sreče."

Zelena barva ostala, rdeče ni nikjer
Konec novembra je blog TodoSobreCamisetas objavil podobe nove serije Nikovih reprezentančnih dresov za obdobje 2012-2014, med katerimi je bil tudi slovenski gostujoči dres.

Ob predstavitvi nove barvne kombinacije se postavlja vprašanje, kam je izginila v sklepu skupščine NZS-ja napovedana rdeča barva in zakaj je ostala zelena?

Že na začetku dresi v barvah zastave
Slovenska nogometna reprezentanca je ob svojih začetkih že nastopala v dresih slovenske zastave, v rdeče-modro-beli kombinaciji je odigrala tudi svojo prvo uradno mednarodno tekmo 3. junija 1992 proti Estoniji (1:1) v Talinu. Takšna barvna oprava je veljala vse do leta 1994, ko je prevzela "Olimpijino" barvno lestvico, pri čemer je z dresom za 13 let izginil tudi državni grb, ki ga je nadomestil logotip NZS-ja.

V belo-zelenih dresih je Slovenija dosegla vse svoje največje uspehe: nastopi na Euru 2000, SP-ju 2002 in SP-ju 2010, vrhunec pa je dosegla s 15. mestom na Fifini lestvici najboljših nogometnih reprezentanc.

V galeriji si lahko ogledati fotografije s predstavitve novih gostujočih dresov slovenske nogometne reprezentance.




Nogometašem in strokovnemu vodstvu so podporo v Portorož prišli izkazat številni znani nogometni zanesenjaki, med njimi frontmen zasedbe Big Foot Mama Grega Skočir, glasbenika Matevž Hamo Šalehar in Miha Guštin Gušti, člana zasedbe Sausages Martin Janežić Buco in Goran Breščanski, voditelj Boštjan Klun, radijska legenda Dragan Bulič ter nekdanja mis športa, danes pa uspešen slovenski model Ajda Sitar.

Nogometaši v novi preobleki