Bojan Prašnikar še ne ve, kje bo nadaljeval trenersko kariero. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Prašnikar še ne ve, kje bo nadaljeval trenersko kariero. Foto: MMC RTV SLO
Ljudski vrt
Prazni sedeži v Ljudskem vrtu že pred koncem tekme. Foto: MMC RTV SLO
Maribor
Kljub težkemu porazu so mariborski nogometaši pozdravili svoje zveste in glasne navijače. Foto: MMC RTV SLO
Darko Milanič
Darka Milaniča čaka v soboto nov izziv - derbi proti Olimpiji. Foto: MMC RTV SLO
Odmevi po porazu Maribora s Zürichom
Prašnikar: Morali bi igrati bolj hrabro

Zaušnica Züricha (0:3) je bila morda res najbolj boleča do zdaj, toda že pred 12 leti so v Ljudskem vrtu veliko pričakovali po remiju brez zadetkov v gosteh proti Bešiktašu, na koncu pa ostali praznih rok po porazu doma z 1:3. Leto pozneje so po zmagi proti PSV-ju z 2:1 optimistično odpotovali v Eindhoven, tam povedli z 1:0, a po nesrečni vratnici Damjana Gajserja in podaljšku razočarani zapuščali Philipsov stadion.
Da je nekaj resnice v pregovoru "v tretje gre rado", se je izkazalo, ko sta v naslednji sezoni ob senzacionalni uvrstitvi v najbolj prestižno tekmovanje na svetu padli belgijska in francoska ovira, Genk in Lyon.
Od enega najuspešnejših trenerjev pri nas smo želeli izvedeti, kaj je šlo narobe tokrat. Takoj po koncu tekme smo ga ujeli ob odhodu s tribune, pri čemer ni mogel skriti, da je tudi sam razočaran nad razpletom.

Gospod Prašnikar, pred desetimi leti se je v Mariboru zgodila pravljica, tokrat je po ugodnem izidu na prvi tekmi tudi kazalo na to, vendar se je načrt nekako izjalovil. Kaj je bilo danes ključnega pomena, da Mariborčanom ni uspelo?
V vsakem primeru je imel Maribor izjemno ugoden rezultat z gostovanja in gotovo je bilo s tem rezultatom veliko optimizma in veliko možnosti za dober rezultat. Je pa res, da že od vsega začetka nekako ni bilo vse v nekih normalnih mejah, nasprotnik je prehitro prevzel vso iniciativo, diktiral tempo in iz tistih dveh, treh dobrih situacij tudi dosegel veliko prednost v prvem polčasu. Na drugi strani je v drugem polčasu na začetku Maribor 10 minut imel neko pobudo, a ni izkoristil teh polpriložnosti. Je pa sledila zopet kazen. Če ocenjujem, je odločila kakovostna razlika, ki je bila danes očitno na strani gostov. So zelo dobro odigrali, je pa res, da je Maribor danes igral slabše kot v Zürichu.

Trener Milanič je v prvih izjavah po tekmi dejal, da je na začetku tekme nekako pričakoval, da bodo njegovi varovanci več časa zadržali žogo v svoji posesti, kar jim ni uspelo. Mislite, da je bilo to ključno?
V vsakem primeru glede na rezultat iz Züricha, so bila ta pričakovanja popolnoma normalna in tudi upravičena. Morali bi pač odigrati veliko bolj hrabro v nekih zadevah, na drugi strani ni bilo prave sigurnosti v "pas igri", in ko imaš v prvem polčasu nekako zelo slabo posest žoge, je zelo težko priti v igro. Tu je imel Maribor ogromno težav.

Obramba se je še enkrat pokazala kot precej negotova, že na zadnjih tekmah so imeli Mariborčani v obrambi precej težav. Mislite, da je bila poteza, da namesto Matjaža Lundra zaigra Miral Samardžič, pravilna?
No, Maribor je na zadnjih dveh tekmah zmagal in v vsakem primeru je trener najboljše ocenil, kaj je imel v tistem trenutku v ekipi. Odločil se je za to potezo, je pa res, da Samardžič kar nekaj časa ni igral, in to se je tudi pokazalo kot slabost v sami igri. Precej težav so imeli v defenzivi.

Ste po zaostanku z 0:2 verjeli, da se lahko Mariborčani še vrnejo?
Pri 0:2 je imel Maribor dober štart na začetku drugega polčasa, tudi nekaj dobrih kombinacij v napadu in polpriložnosti, ki pa jih nekako po dobrih predložkih posebno z desne strani napadalci niso znali izkoristiti. Takrat je bila situacija, da če boš dal gol, bo še zanimivo, če ne, pa bo prej ali slej sledila kazen.

Kako lahko ta hladna prha vpliva na nadaljevanje prvenstva? Že v soboto sem prihaja Olimpija. Se bodo igralci lahko pobrali v teh treh dneh?
V vsakem primeru je pred vrati veliki derbi. Mislim, da ima Maribor kljub vsemu zdaj veliko močnejšo ekipo kot Olimpija. Mogoče je zdaj idealna situacija, da se zopet povrnejo v zmagovalni ritem. Vprašanje je le, ali bodo znali to izkoristiti.

Menite, da bo evropske sezone za Maribor konec po zadnjih dveh tekmah v kvalifikacijah za evropsko ligo ali lahko vijoličasti vendarle dočakajo tako želeno evropsko ligo? Nasprotnik bo verjetno kar težak ...
V vsakem primeru bo nasprotnik zahteven in s ponovitvijo takšne predstave, kot smo jo videli danes, pač nekih velikih upanj ni. Zopet bo treba pričakati nasprotnika, se maksimalno pripraviti nanj in ponovno pogumno poskušati doseči ta preboj. Ponuja se torej še ena priložnost za Maribor.

Še eno vprašanje o vas osebno. Kako je zdaj z vami? Kaj počnete v teh dneh oziroma mesecih?
Moram reči, da sem imel julija po dolgem času prvi dopustniški mesec in sem ga res maksimalno izkoristil. Bo pa počasi tudi dopusta konec.

Se ponuja kakšna možnost za vodenje kakšne ekipe?
V vsakem primeru priložnosti so.

Boste kakšno sprejeli?
Nikamor se ne mudi, je pa res, da bom prej ali slej spet prišel v pogon.

Se spogledujete bolj z delom v Sloveniji ali v tujini?
Danes je tudi Slovenija del Evropske unije, tako da ... (smeh).

Odmevi po porazu Maribora s Zürichom
Prašnikar: Morali bi igrati bolj hrabro