Maribor ima v Prvi ligi s tekmo manj 9 točk naskoka pred Olimpijo, ki jo bo, kot kaže, izločil tudi v četrtfinalu Pokala Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor ima v Prvi ligi s tekmo manj 9 točk naskoka pred Olimpijo, ki jo bo, kot kaže, izločil tudi v četrtfinalu Pokala Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija - Maribor
V Stožicah se je zbralo malo gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija - Maribor
Tekmo si je ogledal tudi slovenski selektor Srečko Katanec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mezga veliki junak v Stožicah

Z vstopom Dejana Mezge in Marcosa Tavaresa so gostje zaostanek z 1:0 preobrnili v zmago z 1:3. In če se je Olimpije Dušana Kosiča, ki je pred letom in pol ujela Maribor na krivi nogi po vrnitvi iz Glasgowa (4:1), oprijel vzdevek "slovenska Barcelona", je ta tokrat klonila z istim izidom kot dan prej slovita Barca na derbiju proti večnemu tekmecu Realu.

Klub mora plačati tudi policijo
Ponovljeno tekmo četrtfinala Pokala Slovenije, ki je bila v soboto prekinjena zaradi snega, si je v živo ogledalo le približno 2.000 gledalcev. Ob koncu prvega polčasa in ves drugi del so spremljali zanimivo predstavo. Vzdušje je bilo ob navijanju obeh navijaških skupin sicer na primerni ravni, toda praznih stolov je bilo odločno preveč. Še enkrat se je potrdilo, da Ljubljančanov nogomet očitno ne gane preveč.
Najvišjo ceno za to plačuje domači klub, ki ne more računati na spodoben iztržek od prodaje vstopnic, stroški organizacije tekem pa so vse višji (okrog 40.000 evrov), saj mora organizator po novem pravilniku v primeru tveganih prireditev sam plačati tudi posebne policijske enote, kar znese približno 10.000 evrov. Olimpija je imela še smolo, da je morala zaradi neugodnega vremena organizirati dva derbija v štirih dneh ...

Smrekar upa na Ligo prvakov
Na stožensko zelenico sta pritekli enaki zasedbi kot v soboto z izjemo Roka Baskere, ki je pri Olimpiji dobil prednost pred Nikolo Nikezićem. Pri Mariboru je tekmo znova začel Matija Smrekar, tako da je moral Tavares počakati na klopi, Nusmir Fajić pa celo na tribuni. "Zame ni presenečenje, da začenjam tekme. Mislim, da sem dobro oddelal priprave. Zadovoljen sem, ker trener in soigralci verjamejo vame ter sem pripomogel k naši zmagi. Konkurenca je velika, toda to je lahko samo dobro zame. Vsaka konkurenca je zdrava," je povedal 23-letni Hrvat, ki je z Mariborom treniral že jeseni. Iz Varteksa, kjer se je uveljavil v domači ligi, ga je pot vodila v Francijo (Sedan) in Belgijo (Charleroi), zdaj pa se je znašel v Ljudskem vrtu.

"Bile so še nekatere druge možnosti, toda Maribor je bil super destinacija, pravi evropski klub, ki sem ga zaradi dvobojev z Dinamom spremljal že prej. Niti sekundo nisem okleval, ko se je pojavila priložnost, da pridem sem. Počutim se odlično. Ekipa me je dobro sprejela in nimam nobenih težav s prilagajanjem. Igranje v takšnem klubu pomeni zame veliko priložnost za napredovanje. Upam, da nam poleti uspe priti v Ligo prvakov. Otroške sanje bi se mi izpolnile, če bi pred tekmo slišal himno tega tekmovanja," pravi Smrekar, ki ne igra daleč od doma.
Zabok, mestece v hrvaškem Zagorju, od koder prihaja, je oddaljeno le uro vožnje. V Ljubljani ga ni spremljal nihče od domačih, bo pa drugače že v soboto na tekmi proti Triglavu in nato prihodnjo sredo na povratni tekmi proti Olimpiji. Smrekar si je jeseni v Ljudskem vrtu kot gledalec že ogledal derbi in tedaj so ga navdušili mariborski navijači.

Mezga prvič proti igralcu v vratih
Že kar dolgih šest let pa je član vijoličastih Smrekarjev "sosed" iz Hrvaške Mezga. Samo tri minute igre je potreboval, da je v 69. minuti izenačil na 1:1. To je bila še ena mojstrovina tega nogometaša, ki z lucidnimi potezami zna razvajati navijače. Spomnimo se njegovega prodora na oktobrski tekmi proti Tottenhamu pred zadetkom Roberta Berića ali pa loba na pripravah v Turčiji proti Karpatiju.
"Imamo veliko prednost, a moramo ostati zbrani in dobro odigrati tudi povratno tekmo. Imamo širok kader in zelo kvalitetne igralce. Zbrali smo se po zaostanku in dosegli tri zadetke, zato smo zelo zadovoljni," je povedal razpoloženi vezist, ki je drugi zadetek dosegel z 11-metrovke, ko je zaradi izključitve vratarja Elvisa Džafića in treh že opravljenih menjav Olimpije v vrata moral kar branilec Antonio Delamea Mlinar: "Prvič v življenju sem se znašel v takšni situaciji. Bilo je malo nenavadno, a se je dobro izteklo."

Džafić: Kontakt je bil
Džafić je po tekmi priznal, da je stik z Berićem ob odločitvi Damirja Skomine, da pokaže na belo točko, obstajal, a menil, da je bil rdeči karton prehuda kazen. "Predvideval sem, da bo šel Berić v prodor. Razširil sem se in upal, da bom pobral žogo, toda zadel sem ga z ramo in je padel. Kontakt je bil, to moram priznati. Mislim pa, da je pri 11-metrovkah, ki jih naredi vratar, odločitev za izključitev malo prestroga. Danes je bila to za nas celo trojna kazen, ker nismo imeli na razpolago nobene menjave več," je razmišljal kapetan Olimpije in dodal: "Do 70. minute smo imeli dober izid, potem pa je šlo veliko stvari narobe. Treba bo narediti analizo in odpraviti napake. Zdi se, da polfinale ni več dosegljiv, toda ne bomo se predali. Če so oni zmagali s 3:1 v Ljubljani, zakaj ne bi tudi mi v Mariboru? Bo pa težko. Znova so dokazali, da so bolj izkušena ekipa kot mi. V nogah imajo več težkih tekem. Jeziček na tehtnici sta bila rezervista Mezga in Tavares."

Omladič: Verjel sem, da Delamei lahko uspe
Po besedah edinega Olimpijinega strelca Nika Omladiča se sicer Delamea Mlinar na treningu kdaj pa kdaj postavi v vrata, zato ni bilo vprašanje, kdo od igralcev bo tisti, ki bo poskušal ustaviti strel Mezge z bele točke. "Ima dobre predispozicije. Če ima dan, je zelo blizu našim vratarjem. Verjel sem, da mu lahko uspe, toda Mezga je dobro streljal 11-metrovko in ni je mogel ubraniti," je dejal nekdanji član Rudarja. Mnenja je bil, da je Olimpija v zadnjem delu srečanja mogoče malo popustila tudi fizično. "Zelo smo razočarani, saj nam je dobro kazalo. V nekaterih delih tekme smo bili boljši tekmec. Ne vem, kaj se je nato zgodilo. Mi smo padli, Maribor pa se je zelo dvignil in razigral. Pokazal je svojo kakovost in izkoristil svoje priložnosti. Na povratni tekmi moramo pokazati veliko več. Težko nam bo, ampak borili se bomo do zadnjega," je še izjavil.

23-letni nogometaš iz Šmartnega ob Paki je v 61. minuti z levico sijajno zadel z 18 metrov po lepem prodoru, ko ga ni uspel ustaviti Nejc Potokar. Akcija se je začela na nevsakdanji način, saj je pomemben delež k zadetku pristavil kar Skomina. Ko je Maribor napadal, je želel Agim Ibraimi podati na levo stran Alešu Mejaču, toda žoga je zadela koprskega sodnika, iz česar je Filip Valenčič razvil bliskovit protinapad Olimpije. Ibraimi je bil nato bolj uspešen pri podaji Mezgi za izenačenje.
Šporar: Izenačujoči evrogol nas je presekal
Lepo priložnost za povišanje na 2:0 je imel sicer v 67. minuti Andraž Šporar. "Streljal sem s leve strani v bližnji zgornji kot. Handanović je žogo ubranil z eno roko. Škoda. Do 70. minute smo bili enakovredni in celo povedli, nato pa se nam je spet zgodila "črna luknja". Mezga je dosegel evrogol in ta zadetek nas je presekal. Sledili sta dve individualni napaki, ki jih je Maribor hitro kaznoval, in bilo je 3:1," je ocenil najmlajši na igrišču. Ravno v sredo je dopolnil 19 let.
Branilci Maribora mu niso povzročali preveč preglavic, je še menil: "Vedno se osredotočim na svojo igro. Če se sam dobro gibam in igram, mi branilci težko sledijo. Resda nisem dosegel zadetka, a v celoti gledano mislim, da nisem slabo igral." Vnovič se bo dokazoval že v nedeljo, ko Olimpija v prvem spomladanskem krogu Prve lige gostuje v Murski Soboti pri Muri.

Mezga veliki junak v Stožicah