Maribor je premagal Olimpijo prvič po septembru 2019, doma pa prvič po novembru 2017. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor je premagal Olimpijo prvič po septembru 2019, doma pa prvič po novembru 2017. Foto: www.alesfevzer.com

30-letni srbski napadalec je bil do 75. minute praktično neviden. Takrat je prejel žogo na robu kazenskega prostora in jo s kirurško natančnim diagonalnim strelom poslal za hrbet vratarja Ivana Banića. To je bil njegov 15. gol v sezoni.

Olimpija je bila do gola nekoliko boljši tekmec, še posebej v drugem polčasu, ko je potisnila vijoličaste na njihovo polovico. Najbližje golu je bil Timi Max Elšnik, ki je v 67. minuti s silovitim strelom s 30 metrov zadel vratnico.

Maribor je premagal Olimpijo prvič v zadnjih desetih tekmah oziroma po 28. septembru 2019. V Mariboru so vijoličasti dosegli zmago proti zmajem prvič po novembru 2017.

Ljudski vrt je bil razprodan, saj so prodali vseh 8250 vstopnic, kolikor jih je imelo vodstvo kluba zaradi kazni na voljo.

Kvesić zapravil najlepšo priložnost v prvem polčasu
Na prvo nevarno akcijo ni bilo treba dolgo čakati. Že v 32. sekundi je z volejem poskusil Đorđe Ivanović, toda žoga je zletela naravnost v vratarja Ivana Banića. Sledilo je deset minut tipanja, ki ga je s strelom z 20 metrov presekal Jan Repas. Žoga ni zadela tarče. V 25. minuti se je v protinapadu v dir spustil Almedin Ziljkić. Odločil se je za strel z roba kazenskega prostora, vendar je njegova bomba za malo zletela mimo gola. Dve minuti pozneje je z zavitim strelom poskušal Ivan Prtajin, toda tudi njegov poskus ni šel v okvir gola.

Bolj kot se je bližal zaključek prvega dela, nevarnejši so bili Ljubljančani. Najlepšo priložnost v prvem polčasu je zapravil Mario Kvesić. Po levi strani je prodrl Elšnik in podal v kazenski prostor. Iz drugega plana je vtekel Kvesić in sprožil s kakih sedmih metrov, a žoga je šla za pol metra mimo gola.

Maribor po štirih letih in pol doma premagal Olimpijo

Na zelenico leteli tudi stoli
V 43. minuti je v protinapadu zagrozil Maribor. S 16 metrov je streljal Repas, toda ljubljanska obramba je žogo s skrajnimi napori odbila v kot. Sledila je daljša prekinitev, saj je Maribor izvajal kot ob tribuni, na kateri so bili Olimpijini navijači. Ti so na igrišče zmetali kup predmetov, tudi nekaj stolov. Vroče vzdušje na tribunah je ohladil sodnik Nejc Kajtazović, ki je zapiskal konec prvega dela.

Maribor rešila vratnica
Prva je v drugem polčasu v 48. minuti zapretila Olimpija. Znova je bil v glavni vlogi v protinapadu Ziljkić, tudi tokrat pa njegova žoga iz izjemno ugodnega položaja ni našla poti do okvirja vrat. V zadnjem trenutku je njegov poskus blokiral Martin Milec. Olimpija je bila v nadaljevanju podjetnejša. V 67. minuti je s 30 metrov silovito sprožil Elšnik, Ažbe Jug je bil že premagan, toda žoga je stresla vratnico.

Tik po vstopu v igro se je v priložnosti po prodoru znašel Marko Alvir. Vse je naredil sam, toda zaključek je bil slab in njegov strel je švignil mimo Olimpijinih vrat. Maribor je povedel v 75. minuti. Žoga je na robu kazenskega prostora prišla do Ognjena Mudrinskega, ki je z diagonalnim strelom premagal Banića za 15. gol v sezoni. V 87. minuti je žogo v mariborsko mrežo po predložku v mrežo pospravil Đorđe Crnomarković, a je bil njegov gol zaradi prepovedanega položaja razveljavljen.

IZJAVI PO TEKMI
Trener Maribora Radovan Karanović: "Zelo čustvena tekma. Vemo, kako dolgo nismo premagali Olimpije, ampak vedeli smo tudi, kaj prinašajo tri točke. Fantje so se res borili, bili disciplinirani celo tekmo. Nismo se želeli ves čas braniti, toda Olimpija je bila igriva in nas je potisnila nazaj, a mi smo čakali svoj trenutek in ga tudi dočakali."

Trener Olimpije Robert Prosinečki: "Mislim, da je bil to pravi derbi. Olimpija je igrala dobro, imela priložnosti, ne morem ničesar zameriti fantom. Maribor je imel malo sreče, odločil je en strel Mudrinskega, toda bil je dober derbi. Moram čestitati Mariboru za zmago, mi pa gremo naprej, da si priborimo Evropo."


Mura je v Ljubljani dosegla dva gola. Foto: www.alesfevzer.com
Mura je v Ljubljani dosegla dva gola. Foto: www.alesfevzer.com

Rezervist Klepač odločil zmagovalca v snežnem metežu
Branilci naslova iz Murske Sobote so v Šiški v pravem snežnem metežu, ki je na koncu popolnoma pobelil zelenico, z 2:1 ugnali sosede na lestvici in se utrdili na četrtem mestu. Mura je povedla v 25. minuti. Luka Bobičanec je na dobrih 20 metrih preigral Amarja Memića in močno sprožil. Vratar Matija Orbanič je strel sicer obranil, a žogo odbil le do Mirlinda Dakuja, ki jo je iz bližine pospravil v mrežo.

Bravo je izid poravnal v 36. minuti. Najprej je Gregor Zalokar zaustavil strel Gregorja Bajdeta z glavo, a je ta po kotu z desne strani dobil ponoven dvoboj, potem ko je žogo z nogo iz prve poslal pod prečko.

Srečanje je v 68. minuti odločil rezervist Mihael Klepač, ki se je v kazenskem prostoru otresel Marka Španringa in nato z nizkim strelom poskrbel za 2:1. V igro je vstopil pet minut prej. Tik pred tem je imel Bravo dve lepi priložnosti v enem napadu. Najprej je Stefan Milić s strelom z glavo zadel prečko, odbite žoge pa nato Memiću ni uspelo poslati mimo Zalokarja.

Z remijem so lahko zadovoljnejši Radomljani, ki trdno držijo osmo mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Z remijem so lahko zadovoljnejši Radomljani, ki trdno držijo osmo mesto. Foto: www.alesfevzer.com

Enajsti remi Aluminija
V obračunu spodnjega dela lestvice sta se Kalcer Radomlje in Aluminij razšla z delitvijo točk (1:1), kar pomeni, da razlika med ekipama še vedno znaša devet točk.

Kidričani so prvi zagrozili, ko je v osmi minuti Dino Špehar zgrešil s strelom z glavo, prav Špehar pa je bil tisti, ki je v 14. minuti načel mrežo Emila Velića, potem ko je z glavo unovčil podajo Marka Bresta z leve strani. Radomljani so izenačili v 38. minuti, ko je z bele točke zadel Tomislav Mrkonjić, nad katerim je tudi bil storjen prekršek za najstrožjo kazen. Za Mrkonjića je bil to šesti gol na deseti tekmi. To je že enajsti neodločeni izid Aluminija v prvenstvu.

Prva liga Telemach, 30. krog:

MARIBOR – OLIMPIJA 1:0 (0:0)
8250; Mudrinski 75.

Maribor: Jug, Milec, Mitrović, Watson, Sikošek, Makoumbou, Repas, Ivanović (85./Antolin), Kronaveter (63./Sellouki), Žugelj (63./Alvir), Mudrinski (79./Sirk).

Olimpija: Banić, Boakye, Ratnik (46./Crnomarković), Van Bruggen, Čabraja, Kvesić, Pilj, Elšnik (85./Mudražija), Aldair (70./Đurasek), Ziljkić (63./Matko), Prtajin.

Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)


BRAVO – MURA 1:2 (1:1)
300; Bajde 36.; Daku 25., Klepač 68.

Bravo: Orbanić, Križan, Španring, Milić, Kavčič, Nsana, Kurtović, Trontelj (82./Maružin), Memić (74./Kirm), Kerin (86./Sever), Bajde.

Mura: Zalokar, Pucko, Karamarko, Gorenc, Beganović (63./Klepač), Kozar (63./Ouro), Bobičanec (94./Maruško), Horvat, T. Cipot (63./Škoflek), Kous, Daku.

Sodnik: Slavko Vinčić (Maribor)


KALCER RADOMLJE – ALUMINIJ 1:1 (1:1)
150; Mrkonjić 38./11-m; Rugašević 12./ag

Kalcer: Velić, Ševelj, Guček, Mužek, Rugašević, Zabukovnik, Bumbu (83./Nuhanović), Šarić (79./ Čuić), Cerar (79./Kregar), Mrkonjić, Guzina.

Aluminij: Nwolokor, Musa, Martić, Azemović, Pečnik, Marinšek, Bolha (38./Prša), Šroler, Brest (85./Kadrić), Špehar, Turčin.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


Nedelja ob 15.00:
CB24 TABOR SEŽANA – DOMŽALE

Ob 20.15:
KOPER – CELJE


Lestvica:                              
MARIBOR           30 18  5  7 47:30 59 
KOPER             29 15  8  6 46:33 53 
OLIMPIJA          30 14  7  9 43:32 49 
MURA              30 12 11  7 42:39 47 
BRAVO             30 11  9 10 29:27 42 
DOMŽALE           29  9 10 10 36:35 37 
CELJE             29 10  5 14 34:39 35 
KALCER RADOMLJE   30  8  8 14 34:44 32 
CB24 TABOR SEŽANA 29  6  8 15 24:31 26 
ALUMINIJ          30  4 11 15 27:52 23