Novinec v zmajevem gnezdu Reda Boltuam je dosegel prvi gol. Foto: www.alesfevzer.com
Novinec v zmajevem gnezdu Reda Boltuam je dosegel prvi gol. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaji so se v sezono 2024/25 podali z novim trenerjem Victorjem Sanchezom. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaji so se v sezono 2024/25 podali z novim trenerjem Victorjem Sanchezom. Foto: www.alesfevzer.com

V vlogi velikega favorita je bila ljubljanska zasedba pod vodstvom novega stratega Victorja Sancheza, ta pa je svojo vlogo kljub ne posebej prepričljivi predstavi upravičila in vpisala prve tri točke pred četrtkovim evropskim obračunom v 2. krogu kvalifikacij konferenčne lige proti ukrajinski zasedbi Žitomir.

Ajdovci, ki igrajo v prvoligaški konkurenci prvič po letu 2011, so pod taktirko nekdanjega Olimpijinega nogometaša Milana Anđelkovića na uvodu sezone pokazali določeno mero borbenosti, v napadu pa pokazali premalo za drugačen razplet.

Ljubljančani, pri katerih ni bilo v kadru kapetana Timija Maxa Elšnika, ta naj bi bil pred odhodom v tujino, so pričakovano imeli pobudo od začetka, v sedmi minuti je po kotu poskusil z glavo Pedro Lucas, vendar Gašper Tratnik ni imel veliko dela.

V 14. minuti so Ajdovci sprožili prvi strel v okvir vrat – Mirko Mutavčić je streljal od daleč –, Matevž Vidovšek je strel ubranil. V 25. minuti je tudi Olimpija zapretila, Pedro Lucas je z glavo meril čez vrata.

Mutavčić je tudi v 33. minuti nevarno meril, Vidovšek se je izkazal z obrambo. V 38. minuti je Marko Brest podal pred vrata, tam pa Reda Boultam ni najbolje zadel žoge.

Foto: Primorje se je po majskem slavju v 2. SNL prebilo med prvoligaše in Ajdovščino prvič po letu 2011 vrnilo v elitni razred slovenskega nogometa.  www.alesfevzer.com
Foto: Primorje se je po majskem slavju v 2. SNL prebilo med prvoligaše in Ajdovščino prvič po letu 2011 vrnilo v elitni razred slovenskega nogometa. www.alesfevzer.com

V 44. minuti je Olimpija povedla. Prvoligaški prvenec je dosegel Reda Boultam, iz bližine je zadel po podaji Davida Sualeheja z leve strani. Sodnik je gol po pregledu VAR-a priznal.

Uvod drugega polčasa ni ponudil posebnega razburjenja, Olimpija je bila še vedno več pri žogi.

Vodstvo Olimpije je v 65. minuti povišal 19-letni Dino Kojić. Jorge Silva je poslal predložek pred vrata, tam pa je bil Kojić, ki je z glavo natančno meril v levi spodnji kot. Najboljši strelec mladinske selekcije Olimpije v pretekli sezoni je dosegel prvenec v prvi slovenski nogometni ligi.

Sualehe je v 76. minuti izvedel prosti strel z roba kazenskega prostora, vratar Primorja je bil na mestu.

Olimpija je na koncu zbrala štiri strele v okvir vrat, Ajdovci so ostali pri treh iz prvega polčasa.

Celjani branijo naslov
Naslov prvaka brani Celje, ki bo tudi v novi sezoni med glavnimi kandidati za novo lovoriko.

Ob Celju sta med glavnimi favoriti za najvišja mesta tudi Olimpija in 16-kratni prvak Maribor, ki pod vodstvom Anteja Šimundže pričakuje nadgradnjo iger iz druge polovice minule sezone.

Mariborčani bodo sezono začeli v nedeljo ob 17.30 doma proti Domžalam. V nedeljo bo ob 20.15 še obračun Celja in Brava. V soboto pa bo ob 17.30 tekma Kalcer Radomlje – Koper, ob 20.15 pa Mura – Nafta 1903.

Jesenski del se bo končal 7. decembra z 18. krogom, spomladanski se bo začel 1. februarja prihodnje leto, sezone pa bo konec 24. maja.

1. KROG

OLIMPIJA – PRIMORJE eMUNDIA 2:0 (1:0)
Boultam 44., Kojić 65.

Sodnik: Mateo Tozan (Spodnje Škofije)


Sobota ob 17.30:
KALCER RADOMLJE – KOPER

Ob 20.15:
MURA – NAFTA 1903


Nedelja ob 17.30:
MARIBOR – DOMŽALE

Ob 20.15:
CELJE – BRAVO KOSTEL