Etien Velikonja se je po uvodnem krogu proti Celju med strelce vpisal drugič v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Etien Velikonja se je po uvodnem krogu proti Celju med strelce vpisal drugič v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Tine Kavčič, Leon Benko in Miha Gregorič
Leon Benko med Tinetom Kavčičem in Miho Gregoričem. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Elsner
Luka Elsner je prvič vodil Olimpijo v Prvi ligi TS. Foto: www.alesfevzer.com
Grega Sorčan in Leon Benko
Grega Sorčan (levo) se je izkazal z nekaj lepimi obrambami, tudi pri 11-metrovki je bil blizu, saj se je vrgel v pravo stran. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači Gorice Terror Boys
V Stožicah se je poleg Green Dragonsov zbralo tudi lepo število gostujočih navijačev Terror Boysov. Foto: www.alesfevzer.com
Izjavi Srebrniča in Elsnerja po derbiju Olimpija - Gorica
Igranje z roko Kotnika: 11-metrovka ali ne?

V 87. minuti je po igranju z roko v kazenskem prostoru z 11-metrovke edini gol dosegel Etien Velikonja.

V zelo dobrem vzdušju na stadionu, kjer se je po dolgem času zbralo večje število gledalcev (približno 3.800), je šlo za dvoboj ekip, ki sta bili že pred tem krogom na vrhu lestvice. Ljubljanskemu občinstvu se je prvič predstavil novi trener Luka Elsner, ki je nasledil Rodolfa Vanolija. Prvi preizkus je imel sicer med tednom, ko je Olimpija v pokalu izločila Turnišče.
Benko in Miškić premalo natančna
Prvo priložnost na tekmi je imel v 7. minuti gostujoči nogometaš Dejan Žigon, ki pa je iz ugodnega položaja sredi kazenskega prostora iz voleja slabo streljal in žoga je zletela čez vrata. V 10. in 11. minuti sta s streloma z razdalje poskušala Denis Klinar in Miha Zajc, a je bil Grega Sorčan obakrat na mestu. Pri poskusu Zajca je imel sicer nekaj težav pri ustavljanju žoge, toda gostje so uspeli razčistiti. Sorčan je ubranil tudi močan strel Blessinga Elekeja v 18. minuti z leve strani.

Olimpija je tudi v nadaljevanju napadala in si v 27. in 28. minuti pripravila dve sijajni priložnosti po podajah z desne strani, toda Leon Benko z nogo in Danijel Miškić sta bila premalo natančna. Gorica je prežala predvsem na protinapade. V 34. minuti je z 20 metrov po tleh za malo mimo vratnice streljal Rifet Kapić, v 41. minuti pa je bil nenatančen še Žigon. Takoj zatem je na drugi strani v zadnji priložnosti v prvem polčasu od daleč nevarno streljal Zajc, vendar je Sorčan žogo odbil čez prečko.
Sorčan polovil vse žoge, razen 11-metrovke
Tekma se je še bolj razživela sredi drugega polčasa. Med 60. in 70. minuto je bilo kar nekajkrat nevarno pred vrati Gorice, dvakrat je poskusil Antonio Delamea Mlinar, a se razpoloženi Sorčan še naprej ni pustil premagati. V 71. minuti pa je Velikonja takoj po vstopu na zelenico po podaji še enega rezervista Juliusa Wobaya z leve strani z glavo zadel vratnico. Nato je v 74. minuti dobro streljal tudi goriški adut s klopi Andrej Kotnik, toda tudi takrat žoga ni našla poti do mreže, saj jo je ustavil 17-letni vratar Olimpije Rok Vodišek, ki je prvič branil v Prvi ligi TS.

Novogoričani, ki bi jim za ohranitev vodilne pozicije zadoščal že remi, so morali "predati orožje" pet minut pred koncem tekme. Tedaj je sodnik Nejc Kajtazović pokazal na belo točko, ko je žoga po prostem strelu z leve strani v roko zadela Kotnika, kar je razhudilo gostujočo klop, ki se z njegovo odločitvijo ni strinjala. Kotnik je z nogo nespretno zgrešil žogo, nato pa mu je žoga priletela v desno roko. Jezni trener Gorice Miran Srebrnič se je s sodnikom pogovarjal tudi po koncu srečanja ...
Odgovornost je prevzel Velikonja in streljal v levo Sorčanovo stran. Vratar je "prebral" njegovo namero, a se je mreža vseeno zatresla. Olimpija je prekinila niz dveh porazov na domačem igrišču in na prvem mestu za točko prehitela Gorico.
Kajtazović je bil v središču pozornosti že pred mesecem dni, ko je na derbiju med Mariborom in Olimpijo v Ljudskem vrtu na začetku drugega polčasa razveljavil zadetek Maribora, s katerim bi ta povedel z 2:0. Na koncu je bilo 1:1.
Izjavi po tekmi

Luka Elsner: "Izjemno sem vesel, da smo si prigarali to zmago. Ob dobrem vzdušju na stadionu so bila čustva na visoki ravni. V prvem polčasu smo bili nekajkrat iz ravnotežja in je imela Gorica tri, štiri dobre, odprte strele. V drugem polčasu smo od 60. minute naprej, ko smo spustili žogo na tla, uspeli izdelati malce konkretnejše priložnosti, lahko bi zadeli že prej. Super je, ko se na koncu vse izide. Jasno je, da ni bilo vseh 90 minut popolnih, a s fanti smo se dogovorili, da vse pomanjkljivosti, ker smo tako kratek čas skupaj, skrijemo z motivacijo in željo. To je bilo prisotno vseh 90 minut. Sporna 11-metrovka? Zoprne so zadeve, ko te žoga nenamerno zadene v roko. Vesel sem, da se je obrnilo v našo korist, imeli pa smo veliko drugih situacij, ki so se za nas končale slabše."

Miran Srebrnič: "Kot smo pričakovali, je Olimpija dominirala v igri, tudi nam pa so se ponudile dobre priložnosti, iz katerih bi morali zadeti. Najbolj me jezi, da je derbi odločila takšna situacija. Ne vem, ali je bila roka ali ne, tudi sodnik ni bil odločen, saj je počakal nekaj sekund, preden je zapiskal. Sicer pa sta obe ekipi prikazali dobro tekmo, gledalci so videli dober nogomet. Ponosen sem na svoje fante, da so odigrali požrtvovalno in borbeno, manjka nam nekaj več mirnosti pri podajah. Sčasoma se bo tudi to popravilo, naprej gremo z dvignjenimi glavami."

8. krog:
OLIMPIJA
- GORICA 1:0 (0:0)
3.800; Velikonja 87./11-m
Olimpija: Vodišek, Bajrić, Kelhar, Delamea Mlinar, Klinar, Matić , Miškić ( 83./Alves), Zajc, Kirm, Eleke ( 64./Wobay), Benko ( 70./Velikonja).
Gorica: Sorčan, Celcer, Jogan ( 86./Boben), Kavčič , Gregorič, Kolenc, Grudina , Kapić ( 76./Škarabot), Arčon, Žigon, Burgić ( 68./Kotnik).
Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)


RUDAR - CELJE 1:3 (1:1)
1.000; Glavina 16.; Volaš 19., 87., Čirjak 79.

LUKA KOPER - KRŠKO 1:0 (0:0)
500; Datković 71.

MARIBOR - KALCER RADOMLJE 4:0 (2:0)
2.000; Novaković 40., Omoregie 45., 57., Šuler 51.
RK : Nunić 39./Radomlje

DOMŽALE - ALUMINIJ 2:0 (0:0)
800; Alvir 83., Majer 91.

Lestvica:                            
OLIMPIJA            8  5 1 2 11:6  16
GORICA              8  5 0 3 11:7  15
LUKA KOPER          8  5 0 3  8:6  15
MARIBOR             8  4 2 2 14:7  14
DOMŽALE             8  4 2 2 13:9  14
RUDAR               8  3 1 4 10:10 10
CELJE               8  3 1 4  9:10 10
KRŠKO               8  2 3 3  7:11  9
ALUMINIJ            8  2 1 5  9:14  7
KALCER RADOMLJE     8  0 3 5  5:17  3
                                     
Izjavi Srebrniča in Elsnerja po derbiju Olimpija - Gorica
Igranje z roko Kotnika: 11-metrovka ali ne?