Tudi slovenski nogomet je privlačna tarča stavnih manipulantov. Foto: EPA
Tudi slovenski nogomet je privlačna tarča stavnih manipulantov. Foto: EPA
Erdžan Bećiri
Erdžan Bećiri je v slovenski prvi ligi igral za Maribor (2004-2006), Livar iz Ivančne Gorice (2007/08) in Nafto (2010/11). Foto: www.prvaliga.si

Po pisanju Večera je nekdanji nogometaš Nafte Erdžan Bećiri v petek na mariborskem okrožnem sodišču priznal, da je bilo srečanje, ki je bilo odigrano 11. aprila 2009, "prodano". Bećiri sicer na omenjeni tekmi ni igral (dres lendavskega kluba je nosil v sezoni 2010/11), se je pa dogovoril s tedanjim nogometašem Nafte Dušanom Bogdanovićem, da mu bo plačal 10.000 evrov nagrade, če se bo tekma razpletla tako, kot si je združba, ki je organizirala nečeden posel, želela.


Istočasno bi moral po načrtu danes 26-letni Bećiri sam poskrbeti, da bi se "pravilno" končala tudi tekma med Zadrom in Šibenikom v hrvaškem prvenstvu, saj je tedaj igral za Zadar, a se ta račun ni izšel, zato je Bogdanović na koncu tudi prejel polovico denarja manj, kot mu je bilo sprva obljubljeno. Poleg Bećirija in Bogdanovića sta bila v "posel" vpletena še Hrvat Mario Cvrtak in še en Slovenec Dragan Mihelič, vendar zadnji trije v petek niso mogli priti na mariborsko sodišče.
Oglejte si še:
- Slovenski nogomet privlačna tarča za stavne manipulante, prispevek Tonija Cahunka (Tednik, 23. 4. 2012)

Bećiri je dobil kazen osmih mesecev zapora, ki pa jo bo odslužil s 480 urami dela v splošno družbeno korist. V ponedeljek je podpisal pogodbo z nekim islandskim klubom.
Izjava za javnost Nogometne zveze Slovenije:
"Na Nogometni zvezi Slovenije smo že večkrat poudarili, da se zavzemamo za to, da bi bile vsakršne stave prepovedane za vse, ki smo kakorkoli vključeni v slovenski nogomet, torej igralce, trenerje, funkcionarje in druge, zato je bil na zadnji seji izvršnega odbora NZS-ja 20. junija 2012 tudi spremenjen in dopolnjen disciplinski pravilnik NZS-ja. Najostreje obsojamo vsakršne aktivnosti, ki so povezane s prirejanjem rezultatov posameznih tekem, do tovrstnih dejanj na NZS-ju velja ničelna toleranca, vsa dejanja bomo tudi ostro sankcionirali. V konkretnem primeru Erdžana Bećirija bomo proti nogometašu ukrepali skladno z disciplinskim pravilnikom NZS-ja, o zaključku primera pa bomo obvestili tudi Evropsko (UEFA) in Mednarodno nogometno zvezo (FIFA) ter zainteresirano javnost."