"Več stvari, kot se dogaja okoli tekme, večja je vročica, bolj mi ustreza. Zaradi tega je motiv še večji in več energije dajem v to. Zame je to samo dobrodošlo. Razmišljamo samo o zmagi in kako priti do nje," je Simon Rožman dejal v pogovoru za TV Slovenija. Foto: www.alesfevzer.com

Številni so vijoličaste po porazu prejšnjo soboto v Celju (2:1) že odpisali iz boja za naslov prvaka v Prvi ligi TS, a so se po zmagi nad Taborom (2:1) ter spodrsljajih Ljubljančanov proti Aluminiju (2:2) in Domžalam (2:0) vrnili v položaj, ko sami odločajo o svoji usodi. Za Olimpijo zaostajajo dve točki.

"Lepo je, da je tako. Je pa derbi posebna zgodba, v kateri bomo vsi poskušali biti na maksimumu. Prepričan sem, da bo Olimpija na domačem igrišču v boljši podobi kot v Domžalah. Zavedam se, da ko se vklopijo čustva, je tudi energija na višji ravni. Enako velja tudi za nas. Na nedeljo se pripravljamo mirno. Pričakujem zanimivo tekmo dveh enakovrednih ekip. Občutek imam, da bo tekma zelo razgibana in da ne bo dosežen samo en zadetek," je Rožman povedal na petkovi novinarski konferenci v Ljudskem vrtu.

Cilj je jasen, vedno želimo dobro delovati na igrišču in zmagati. Vzdušje v pričakovanju derbija je super in komaj čakamo nedeljo. Sezona je res specifična, že zaradi vpliva koronavirusa, pri vseh ekipah je več nihanj kot po navadi, ne samo pri nas. Pomembno je, da smo ves čas pošteno oddelali vse svoje obveznosti. Žal ni vedno delovalo tako na tekmah, a se nam je trud na treningih obrestoval in smo še vedno v boju za naslov. Sami sebi smo ustvarili navidezen pritisk, da moramo zmagati prav na vsaki tekmi. Po možnosti tudi s čim višjo razliko. To na določen način vpliva na našo igro. Proti Taboru se nam je v nadaljevanju tekme uspelo sprostiti in sproščenost v igri nas je privedla do večjega števila priložnosti. Osredotočiti se moramo samo na svoje naloge in uživati v igri.

Jan Mlakar

Pritisk je privilegij

Poudaril je dvig razpoloženja v moštvu: "Verjamem, da lahko z veliko pozitivne energije, ki jo trenutno čutimo v klubu, nihanja v igri zmanjšamo in barko do konca sezone pripeljemo tja, kamor si vsi skupaj želimo. Malce nasmeha se je pri fantih vrnilo na obraze, kar je gotovo pozitivno. Podobno kot mi v zadnjem obdobju niha tudi Olimpija. Je pa na derbiju lahko v trenutku vse drugače. Ne razmišljam pa veliko o drugih in ne kalkuliram, poskušam vplivati na tiste stvari, na katere lahko. Sami s sabo imamo še ogromno dela. Največ se ukvarjam z igralci, odpravljanjem pomanjkljivosti in potrditvijo dobrih stvari."

Maribor je na zadnjih tekmah boljše predstave vedno pokazal v drugem polčasu, zdaj je cilj to raztegniti na čim daljše obdobje tekme. "Želimo si, da bi vse pozitivne segmente z odigranih tekem poskušali združiti v celoto. Ne delam si utvar, da je to mogoče narediti čez noč, težimo pa k temu, da bi bil Maribor skozi čim večji del tekme na dobri, da ne rečem visoki ravni. Do zdaj niti ena tekma ni potekala po naših željah in smo morali zelo hitro korigirati. Upam, da bo šla tokrat tekma po naših željah in predvidevanjih, da bomo zadeli pri izbiri in strategiji, da bomo lahko izpeljali tekmo do konca tako, kot smo načrtovali."

Športni direktor Maribora Marko Šuler meni, da veliko večji pritisk zdaj čuti Olimpija, medtem ko Rožman o tem noče preveč špekulirati: "Igralci se morajo na tej ravni naučiti, da so pod pritiskom, in se spopasti z njim, če želijo delati presežke. Mislim, da je to privilegij, saj to pomeni, da v Sloveniji nekaj pomeniš. Vse štiri vodilne ekipe, tudi Mura in Domžale, so pod rezultatskim pritiskom. Je pa psihološka priprava, ki je zelo pomembna, delo na dolgi rok, igralca ne moreš spremeniti v enem tednu s tremi čarobnimi besedami."

Bo Repas lahko stisnil zobe?

Na zadnjih tekmah sta kar nekaj priložnosti za dokazovanje dobila tudi 17-letni Gal Gorenak in 18-letni Vid Koderman. "Oba sta pokazala, da nista samo mladost in potencial, ampak kakovostna igralca, ki razumeta individualno taktiko na svojem igralnem mestu. Dobro sta se vklopila v ekipo, imata starejše, izkušene mentorje, ki jima stojijo ob strani. Mislim, da sta na vseh tekmah svojo minutažo dobro izkoristila."

Kakšno je zdravstveno stanje v ekipi? "Špiro Peričić je izgubljen do konca sezone. Jan Repas je petkov trening oddelal 70-odstotno, verjamem pa, da ga bo do derbija zdravniški ekipi uspelo usposobiti. Vsi v klubu moramo v teh zadnjih štirih krogih stisniti zobe."

Kaj pa štirje igralci, ki so zavrnili podaljšanje pogodb z Mariborom? "Vsi so v individualnih pogovorih zagotovili, da bodo dali za klub zadnjo kapljo znoja. Verjamem, da so vsi ti fantje korektni do kluba in dresa ter da bodo do zadnje sekunde to počeli. Tistih, ki niso razmišljali na takšen način, pa ne vidimo več v naši ekipi."

Šuler je v intervjuju za Večer potrdil, da sta Alexandru Cretu in Amir Dervišević že odigrala zadnjo tekmo v dresu Maribora. Prva okrepitev za prihodnjo sezono pa je levi bočni branilec Gregor Sikošek, trenutno član Domžal.

Tudi Rožman pred derbijem čuti pritisk, a to mu ustreza

33. KROG

Sobota ob 15.00:
CB24 TABOR SEŽANA – CELJE

Ob 17.15:
MURA – BRAVO


Nedelja ob 15.00:
GORICA – DOMŽALE

Ob 16.45:
OLIMPIJA – MARIBOR
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Ob 20.00:
KOPER – ALUMINIJ


Lestvica:
OLIMPIJA          32 16 10  6 44:26 58
MARIBOR           32 15 11  6 58:39 56
MURA              32 15 10  7 42:23 55
DOMŽALE           32 13 12  7 47:34 51
KOPER             32 11  9 12 38:44 42
BRAVO             32  9 13 10 33:33 40
CB24 TABOR SEŽANA 32 11  7 14 37:40 40
ALUMINIJ          31  7 11 13 23:41 32
CELJE             32  8  7 17 27:40 31
GORICA            31  5  8 18 21:49 23