Mura je doma šestkrat zmagala in osvojila 20 točk, s čimer je za Mariborom in Olimpijo tretje najboljše domače moštvo. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Mura je doma šestkrat zmagala in osvojila 20 točk, s čimer je za Mariborom in Olimpijo tretje najboljše domače moštvo. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Rudar
Rudar je jeseni zbral 19 točk manj kot vodilni Maribor. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
Koper
Kdaj se bodo vremena nad Koprom razjasnila? Foto: Ervin Čurlič
Celje
Celjani so v težkem finančnem položaju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Domžale
Domžale so nekajkrat "razjezili" tudi sodniki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

O utripu pri vodilnem Mariboru bo v prihodnjih dneh kaj več povedal eden izmed nogometašev vijoličastih, ki ga bomo gostili v naši spletni klepetalnici.
Zaradi majhnih razlik - drugouvrščeno Gorico in osmouvrščene Domžale loči le devet točk - bo verjetno spomladi še precej premikov na lestvici.
MURA 05
Nogometaši iz Murske Sobote so gotovo najbolj prijetno presenečenje jesenskega dela prvenstva. S štirimi zaporednimi zmagami so se ob koncu povzpeli celo na četrto mesto, za Gorico in Olimpijo zaostajajo le dve točki. Zanimivo bo videti, ali bo na Fazaneriji ostal najboljši strelec Nusmir Fajić (osem zadetkov). V preteklih dneh je lani drugi najbolj učinkoviti nogometaš prvenstva BiH-a (Travnik) javno izrazil nezadovoljstvo nad nerednimi izplačili in resno razmišlja o odhodu, sploh če dolgovi ne bodo poravnani do obljubljenega roka 15. decembra.
V Murski Soboti so lahko zelo zadovoljni z obiskom na domačih tekmah. S številom 36.700 na 11 srečanjih in povprečjem 3.336 so krepko presegli pričakovano povprečje 1.150 gledalcev pred začetkom sezone. Veseli tudi uveljavitev nekaterih domačih mladih nogometašev. Priprave na spomladanski del bodo muraši začeli 9. januarja.

RUDAR
V Velenju imajo po polsezoni mešane občutke. S petega mesta in z minimalnim zaostankom za tremi tekmeci pred njimi lahko še vedno "napadajo" Evropo, kjer so nazadnje igrali poleti leta 2009. Za to bodo imeli priložnost tudi v Pokalu Hervis, kjer so se v polfinale prebili z izločitvijo Novogoričanov. Najboljši strelec je s sedmimi goli Elvis Bratanović.

LUKA KOPER
Koprčani so jesenski del sezone po zelo slabem začetku vendarle končali kar spodobno. Z zmagama nad Olimpijo in Celjem, ko so prikazali celo najboljšo predstavo, so se povzpeli na šesto mesto. Poleti je bil njihov cilj uvrstitev med prve tri, a je po odisejadi v Kazahstanu, kjer so gostovali v kvalifikacijah za Evropsko ligo, voz nekaj časa tekel le navzdol. Vmes je prišel nov trener Milivoj Bračun, dno pa so dosegli z izpadom v pokalu proti drugoligašu Šenčurju.
Pozimi naj ne bi prišlo do razprodaje ekipe, med tistimi, ki bi lahko zapustili klub in v blagajno prinesli nekaj denarja, pa so Aljaž Struna ter Hrvata Adnan Aganović in Davor Bagarić (zanj se zanima tudi Partizan). V zadnjem obdobju so z dobro igro nase opozorili nekateri mladi nogometaši, še posebej 18-letni Prlek Matej Pučko. Tudi pri iskanju morebitih novih moči naj bi se na Bonifiki zatekli k mladim. Osem zadetkov je dosegel Milan Osterc.

CELJE
Glede na težak finančni položaj v klubu so Celjani iztržili še veliko. Kar 17 od 25 točk so zbrali na gostujočih tekmah. Nogometaši bi morali te dni še trenirati (vse do srede), a so imeli igralci dovolj neizpolnjenih obljub in so se zaradi zaostalih plač na zimski počitek odpravili že prejšnjo sredo. Tudi zadnji visoki domači poraz proti Kopru (0:4) naj bi bil predvsem odsev nevzdržnih razmer v klubu. Nezadovoljstvo igralcev se je pokazalo tudi pri anketi SPINS-a, ki so jo sicer izvedli že na začetku sezone. Celjani so v njej zasedli zadnje mesto. Svetlejša točka je uvrstitev v polfinale pokala. Oktobra je bil za novega predsednika izvoljen Branko Goropevšek, ki je po 18 letih zamenjal Marjana Vengusta, novi generalni pokrovitelj kluba pa je postala Cinkarna Celje.

DOMŽALE
Domžalčani so zelo zaostali za cilji z začetka sezone, ko so si želeli vsaj ponovitev lanskega drugega mesta. Po devetih krogih so še zasedali tretje mesto, v zadnjih 12 pa osvojili vsega 10 točk in padli na osmo. Še posebej slab je bil sklepni del jeseni s štirimi zaporednimi porazi in le točko proti zadnjeuvrščenemu Triglavu, čeprav so se na zelenice začeli vračati nekateri dolgo odsotni nogometaši. V osmini finala Pokala Hervis so si privoščili blamažo v Zavrču (0:5).
Domžalčani bodo trenirali še do petka in so prepričani, da se lahko po premoru še vedno vključijo v boj za mesta, ki vodijo v evropske pokale. To ostaja tudi cilj kluba. Trener Darko Birjukov ima še zaupanje vodilnih mož kluba, priprave na drugi del prvenstva pa bodo lanski pokalni zmagovalci začeli 16. januarja.

NAFTA
Tudi Nafta je več točk osvojila v gosteh kot doma (12:9), skupni izkupiček 21 točk pa je gotovo več, kot je slovenska javnost pričakovala od kluba, ki se je pred sezono odločil za delovanje na polprofesionalni ravni. Največjo težavo predstavljajo dolgovi, ki jih mora klub odplačati še za nazaj, in to, da Prekmurci nimajo generalnega pokrovitelja.

TRIGLAV
Kranjčani, ki so po vseh zapletih z licenco poleti vendarle ostali v prvi ligi, so prikovani na zadnje mesto. Triglav je še eno v vrsti moštev, ki so v gosteh osvojila celo več točk kot doma (7:6), vendar je njihov skupni izkupiček 13 točk na 21 tekmah seveda zelo boren. Mrežo tekmecev so zatresli le osemkrat. Pripetila se jim je tudi serija sedmih zaporednih porazov, zato se tega, da so bili po prvi četrtini prvenstva na petem mestu, spomnijo le redki. Najbolj je razočaral kapetan Dejan Burgar, ki se sploh ni vpisal med strelce. Kljub zaostanku osmih točk za predzadnjo Nafto se v klubu ne predajajo in še razmišljajo o obstanku. Trenirali bodo do četrtka.