V soboto je bil na sporedu 89. večni derbi, a v uradnih zapisih NZS-ja in Prve lige si je to bil šele deveti medsebojni obračun Maribora in Olimpije Ljubljana.
V soboto je bil na sporedu 89. večni derbi, a v uradnih zapisih NZS-ja in Prve lige si je to bil šele deveti medsebojni obračun Maribora in Olimpije Ljubljana. "Zeleno-beli" so zapravili izredno priložnost, da bi se v novem obdobju veselili prve zmage, saj je bil to tretji remi, "vijoličasti" pa imajo že šest zmag. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Posredovanje Mateja Radana
20-letni Matej Radan je moral ob koncu 2. polčasa zamenjati poškodovanega Marka Pridigarja, ki ga je na tej tekmi nadomestil v prvi postavi Maribora. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pozdrav ob koncu tekme
Maribor ima na 1. mestu z 49 točkami še 8 točk prednosti pred drugimi Domžalami, medtem ko Olimpija na 4. za večnimi tekmeci zaostaja že za 21 točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Darko Čeferin in Željko Filipović
Sredi 2. polčasa je Darko Milanič izredno burno reagiral na sodniško odločitev, zaradi česar je do njega prišel glavni sodnik Darko Čeferin. "Darko nam je rekel, da jih ne smemo komentiramo, in jih ne, razen ko nam kaj uide," je bil komentar trenerja Maribora. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Odmevi po večnem derbiju v Stožicah
Vdor navijačev na večnem derbiju

"Jasno je, da bi navijači in še posebej vi novinarji želeli derbi, kot ga videvamo v Španiji. Poglejte si neko tradicijo naših derbijev in boste videli, da je bil pravi. Bilo je veliko razburjanja, čustev, in to je derbi," trener Maribora Darko Milanič ni bil pripravljen pritrditi, da je težko pričakovani obračun v Stožicah ponudil premalo.

Po vestnem štetju novinarskega kolega je bilo 11 zaporednih podaj največ, kar so jih skupaj spravili nogometaši enega ali drugega moštva. Pravih strelov je bilo na prste ene roke, vrhunca pa sta bili dve vratnici po strelu Bobana Jovića in lepe parade rezervnega vratarja Mateja Radana.

Izid 0:0 je bolj zadovoljil gostujoče vodilno moštvo lige, ki je bilo od 78. minute po izključitvi Mitje Vilerja v številčni podrejenosti, medtem ko so gostitelji obžalovali priložnost za prvo zmago nove Olimpije nad Mariborom.

Vršič: Še malo uigranosti in šlo po kot po maslu
"Ne bom rekel, da smo razbili Maribor ali kaj takega, smo bili pa zagotovo boljši in smo jih nadigrali, tako da je ta točka spodbuda za nadaljevanje prvenstva," je bil komentar največje zimske okrepitve "zeleno-belih" Dareta Vršiča, ki je tudi razkril, kako bi morala Olimpija zabiti prvi letošnji gol na derbijih: "Po rdečem kartonu bi morali žogo še bolj spustiti na tla, saj se je nam odpiralo veliko prostora za strel z 20 m in še bližje. Misli, da smo preveč merili in oklevali s streli. Potrebujemo še nekaj časa, da bomo še bolje uigrani, takrat bo šlo pa kot po maslu."

Zelo podobnih misli so bili tudi preostali "zmaji". "Imeli smo lepe priložnosti, a žoga ni hotela v gol. Škoda za zmago, a smo pridobili samozavest za nadaljevanje prvenstva," je prekaljeni Tomo Šokota podal svoje videnje vrhunca 22. kroga Prve lige si. "Pokazali smo, da imamo svoj način igre, na katerega Maribor ni imel odgovora. Hoteli smo igrati, in ko nam je to uspelo, smo ustvarili pritisk, a nismo dali gola. Glave gor in gremo naprej," je hrvaški napadalec dal vedeti, da je bila Olimpija tokrat občutno boljši nasprotnik.

Ali je Berič igral z roko ali ramo?
"Po moje bi morali zmagati! Glede na priložnosti in igro smo bili boljši, a to je Mariboru nekako uspelo preživeti. Res škoda, za to zmago," se je s soigralci strinjal vratar Ljubljančanov Damir Botonjič, ki pa je v 2. polčasu ponudil redko, a skorajda usodno priložnost. Ob neposrečenem izbijanju žoge je zadel Roberta Beriča, ki bi se iz oči v oči pomeril z vratarjem, a je sodnik Darko Čeferin akcijo ustavil, ker naj bi napadalec "vijoličastih" igral z roko.

"Osebno sem misli, da ni bila roka, a sodnik je dosodil, da je bila in nič, gremo naprej," se nad odločitvijo pred novinarji ni želel pritoževati Berič. "Šli smo na zmago, derbi je derbi, veste, kako je, težka tekma in 0:0, kakor že na prejšnji tekmi. Oboji smo imeli svoje priložnosti. Gremo naprej v prvenstvo in po naslov prvaka," je 19-letni Krčan dal vedeti, da Maribor letos zanima le 1. mesto v prvenstvu.

O krizi Mariborčani neradi govorijo
Vendar po prvem porazu v prejšnjem krogu, ko je Maribor v Ljudskem vrtu z 1:2 presenetila Hit Gorica, in po bledi predstavi v Stožicah se je bilo težko izogniti besedi na K. Ali je Maribor v krizi? "Mislim, da nam ni treba govoriti o krizi. Bomo videli, kako bo na naslednjih tekmah," je menil Berič, letos edini strelec na letošnjih derbijih. 29. septembra lani je odločil prvi večni derbi v novozgrajenih Stožicah.

"Krize ni," je bil jasen odgovor tudi trenerja Milaniča, ki se je nato razgovoril, da je Maribor dejansko zelo mlado moštvo, ki ne more kar preprosto odkorakati proti naslovu prvaka. V štajerskem moštvu je bil prvi junak rezervni vratar Matej Radan, ki je s tremi izrednimi posredovanji v končnici poskrbel za končni izid. "Oba vratarja sta zame prva vratarja, kar se je pokazalo tudi po zamenjavi. Radan je na zadnjih tekmah res prejel štiri gole, za katere pa ni bil kriv sam. Pridigarja sem tokrat dal v igro, da bi poslal obrambi neko znamenje in energijo. Po poškodbi in zamenjavi je Radan branil odlično," je Milanič zatrdil, da selitev Radana na klop po porazu s Gorico ni bila kazen.

Tri vratnice na dveh derbijih v Stožicah
Pri Olimpiji je bil veliki osmoljenec derbija znova Boban Jović. 19-letni Celjan je že na jesenskem derbiju v Ljubljani v zadnjih trenutkih srečanja z velike oddaljenosti zadel prečko, ki mu je preprečila izenačenje na 1:1. Tokrat je nadarjeni bočni branilec udaril v sodnikovem podaljšku 1. polčasa, ko je po strelu z desne strani in odboju od nasprotnika zadel daljšo vratnico, žoga pa se je nato odbila še v drugo in nazaj v igrišče. "Neverjetno! Nimam sreče. Ne vem, kako da ni šlo notri. Če bi cel dan streljal, ne vem, ali bi to lahko ponovil," Jović ni mogel verjeti svoji strelski smoli.

"Po koncu tekme se mi porajajo mešani občutki," je derbi povzel trener Olimpije Dušan Kosič. In res je derbi pustil mešane občutke, saj so ga zaznamovali še goreči navijači obeh strani, a to je tema za nov prispevek, povzetek incidentov pa si lahko ogledate v priloženi videonovici.




Odmevi po večnem derbiju v Stožicah
Vdor navijačev na večnem derbiju