Anej Lovrečič:
Anej Lovrečič: "Vesel sem za Maribor, da se je uvrstil v Evropsko ligo. To je dobro za naš nogomet in za nas igralce. V Mariboru imam tudi veliko prijateljev, z vsem srcem sem si želel, da bi uspeli. Po pravici povedano: navijal sem za njih! Pri nas pa ste videli, kaj je bilo. Malo sreče nam je manjkalo, žal nam ni uspelo, bomo poskušali pa naslednje leto. Razlike med slovenskimi klubi in drugimi so vsako leto manjše." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Viole
Deset minut pred koncem so zaradi požiga na tribuni, kjer je bila gostujoča navijaška skupina Viole, morali posredovati gasilci in policisti. Mariborski navijači so se na to odzvali z množičnim lomljenjem stolov, ki so jih metali v policiste. Sredi prvega polčasa so Viole razvile transparent z napisom: Pozdrav slovenski Barceloni iz Lige Evropa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boban Jović in Željko Filipović
Naslednji derbi v Ljudskem vrtu bo zadnji konec tedna v oktobru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nogometaš, ki je v Olimpijo prišel pred lansko sezono, je v 19. minuti preigraval na robu kazenskega prostora in z diagonalnim strelom lepo premagal Jasmina Handanovića. Ko je žoga končala v mreži, je stekel naravnost k robu tribune za klopjo zmajev in objel Davida Kašnika.
Vse je šlo v gol
"Pred tekmo mi je rekel, da če dosežem zadetek, naj pridem k njemu. Vem, da si zasluži igrati, tako kot vsi drugi, in žal mi je zanj, da je na takšnih tekmah na tribuni," je povedal o soigralcu, ki je bil v preteklih dveh sezonah standardni član začetne enajsterice (lani celo kapetan), letos pa tudi zaradi lažje poškodbe ob začetku sezone ne dobi prave priložnosti.
"Hvala Bogu, da se nam je poklopilo, da smo kar hitro dosegli zadetek. Imeli smo veliko priložnosti. Danes je šlo vse v gol, prejšnje tekme ne, zato je bilo tudi lažje. Navijačem pa vsa čast. Upam, da jih bo vsako tekmo več. Vsak gledalec več nam nekaj pomeni, tudi tekme so pred takšnim občinstvom lepše. V drugem polčasu se je Maribor drugače postavil in nas malo stisnil, a smo imeli dober rezultat in ni bilo smisla tvegati. Pametno in tudi z malo sreče smo pripeljali tekmo do konca," je dodal Primorec, ki je pred leti poskušal srečo tudi v Lecceju, pred prihodom v Ljubljano pa je nosil dres Celja.
"Utrujenost slabo opravičilo"
Handanović je bil veliki junak v četrtek v Glasgowu, tokrat pa visokega poraza ni mogel preprečiti. "Olimpija je bila veliko boljša. Delovali so bolj živo in sveže. Mi nismo našli recepta za njihovo hitro igro. Predaleč smo stali od njih. Pričakovali smo močan nalet Olimpije, a utrujenost iz Glasgowa je bila prevelika. Regenerirali smo se, a očitno ne dovolj. To je slabo opravičilo, saj se je na vsaki tekmi treba na novo dokazovati, sploh pa na večnem derbiju," je pojasnil čuvaj mreže pri vijoličastih.
Še posebej zadovoljen je bil Dare Vršič, ki je postavil končni izid. "Že pred tekmo sem napovedoval tak razplet. Izid 4:1 se je zgodil, ker smo stisnili Maribor, tako kot znamo. V drugem polčasu nas je vodstvo s 3:0 malo uspavalo, nismo jih več pokrili na njihovi polovici. To je najslajša zmaga, odkar sem pri Olimpiji. V klubu so čakali to zmago dolgih sedem let, zdaj lahko navijači uživajo. 99-odstotno ostajam v Olimpiji. Nisem slišal, da bi se kaj govorilo o morebitnem prestopu. Od polnoči naprej pa razmišljam le še o reprezentanci," je razmišljal Apačan, ki se bo izbrani vrsti na Ptuju pred tekmama proti Estoniji in Italiji pridružil v ponedeljek.

Je Tavares vstopil prepozno?
Marcos Tavares
se je v zadnjem obdobju ukvarjal s poškodbo, tako kot na Škotskem je igral le v drugem polčasu. V 56. minuti je zamenjal Martina Milca (ta je začel tekmo namesto Dejana Mezge, ki je na ogrevanju obnovil poškodbo prsta na nogi) in 20 minut pozneje zabil edini gol Mariborčanov.
"Po težki tekmi v kvalifikacijah za Evropsko ligo je bilo zelo težko, bili smo malo utrujeni. Olimpija je izkoristila svoje priložnosti in zmagala. A moramo dvigniti glave, pred nami je še veliko pomembnih tekem. Moramo biti osredotočeni in zmagovati. Ni lepo biti poškodovan, a iz dneva v dan in iz tekme v tekmo je bolje. Zdaj nimam več težav," je pojasnil sijajni Brazilec. Za mariborsko nadaljevanje sezone v Evropi je napovedal: "Imam občutek, da imamo veliko priložnost, da se v Evropski ligi uvrstimo naprej."
Radujko napoveduje napet boj za prvaka
Dalibor Radujko
je kot kapetan znova izvrstno poveljeval zeleno-beli četi. "Že od samega začetka smo vedeli, da jih moramo stisniti. Če dobro pritisnemo z našo igro kratkih podaj, potem ima vsaka ekipa težave. Moramo biti precej bolj konstantni in zmagovati na naslednjih tekmah, le tako bomo postali prvaki. Za slovenski nogomet je zelo dobro, da sta na vrhu Olimpija in Maribor. Upam, da bo napeto do konca prvenstva. Če ena ekipa pobegne, potem ni več zanimivo," je svoja pričakovanja pred naslednjimi preizkušnjami opisal še en Koprčan v ljubljanskem moštvu.
Maribor septembra čaka peklenski ritem. Od 15. do 21. septembra jih čakajo tri zaporedna gostovanja v Bruggeu, Kopru in Novi Gorici. "Mi se ne obremenjujemo z Mariborom in njihovo utrujenostjo. Zavedamo se, da smo zelo dobri. Na domačem igrišču smo razbijali ekipe tudi v Evropski ligi. V prvem polčasu smo jih popolnoma nadigrali, še dobro so jo odnesli," pravi Radujko. Zelo vesel je bil bučne podpore s tribun, vsaj pol toliko bi si jih želel na vsaki tekmi: "Brez navijačev se ne da igrati nogometa."

Milanič: Nismo bili v enakem položaju kot oni
Trener Maribora Darko Milanič po visokem porazu ni bil preveč razočaran, saj se je zavedal, da so njegovi varovanci na Ibrox Parku pustili preveč energije. "Glede na prikazano v prvem polčasu bi rekel, da je utrujenost po tekmi v Glasgowu igrala zelo veliko vlogo. Če gledamo drugi polčas, se to ni poznalo. V drugem delu smo odigrali dobro tekmo, večkrat smo bili bližje zadetka. Kakor koli obrnemo, pa nismo bili v enakem položaju kot oni. Vsak trener dobro ve, kaj pomeni, če lahko ves teden pripravljaš ekipo na tekmo."

Izolan je na trditve iz Ljubljane, da je Olimpija boljše moštvo, odgovoril, da po zgodovinskem uspehu Maribora težko reče, da je res tako. "V zadnjih dveh tednih smo imeli poleg državnega prvenstva dve izjemno težki tekmi. Tega Olimpija ni imela," je še poudaril.