Slaviša Stojanović, dvakratni slovenski prvak z Domžalami, je prvič predstavil svoje izbrance za slovensko člansko nogometno reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Slaviša Stojanović, dvakratni slovenski prvak z Domžalami, je prvič predstavil svoje izbrance za slovensko člansko nogometno reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Šlo je za odkrit pogovor, oba, Koren in Novaković, imata določene težave. Zadeve so popolnoma jasne, decembra se bomo spet sestali in videli, kako bo naprej. Radosavljević je tudi izrazil željo, da ga tokrat izpustimo zaradi bolezni v družini.

Zakaj ni "Robija", "Nove" in "Radeta".
Robert Koren
Robert Koren je kot razlog za neudeležbo navedel družinske razloge. Več o prihodnosti pa bo znano naslednji mesec, ko se bosta sestala s selektorjem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Mertelj
Vpoklic Aleša Mertlja je največje presenečenje na seznamu. "Mertelj je igralec, ki sem ga že prej redno spremljal. Ko sem bil trener Domžal, sem si ga želel v ekipi. V tem položaju, ko za to tekmo ni Korena in Radosavljevića, sem se odločil tudi zanj. Drugih igralcev v tem trenutku na tem položaju nisem videl." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Stojanović, ki je pred 14 dnevi na slovenski klopi zamenjal Matjaža Keka, bo debitiral naslednji torek, ko v Ljubljano na stoženski stadion prihaja reprezentanca ZDA s trenerjem Jürgenom Klinsmannom. "Revanša" za znameniti remi v Johannesburgu (2:2) se bo 15. novembra začela ob 18.15 s prenosom na TVS 2 in MMC-ju.

O reprezentančni prihodnosti drug mesec
Na seznamu manjkata nosilca reprezentance, ki se je pod Kekom uvrstila na svetovno prvenstvo 2010 v Južni Afriki. Milivoje Novaković se spopada s poškodbo kolka, zaradi katere ni igral že cel oktober in je že zaključil z jesenskim delom sezone, verjetno pa ga čaka tudi operacija. Robert Koren bo izostal zaradi družinskih obveznosti (Stojanović je na novinarski konferenci rekel "družinskih težav", toda z NZS-ja so kasneje poslali popravek, da ne gre za težave, ampak obveznosti). Zaradi bolezni v družini bo reprezentančni zbor izpustil tudi Aleksander Radosavljević.

Stojanović je povedal, da se je z omenjeno trojico, ki je bila v zadnjih treh letih stalen del udarne enajsterice, slišal po telefonu. Naslednji mesec s Korenom, Novakovićevm in Radosavljevićem načrtuje srečanja v živo, po katerih bo znano, ali bo lahko z izkušenimi reprezentanti računal tudi v prihodnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014.

Dva novinca, vrnitev Pečnika in Matića
Prvič se je v članski reprezentanci znašel Dejan Lazarević, ki se zadnja leta kali v Italiji, letos pa stalni mladi reprezentant igra za Padovo v Serii B. Stojanović je v reprezentanco vrnil Nejca Pečnika, ki je odigral vidno vlogo ob zaključku kvalifikacij za SP 2010, in Darijana Matića, ki igra v Ukrajini za Krivbas. Priložnost v reprezentanci se prvič resno ponuja Alešu Mertlju, ki je tako postal drugi član Maribora med 23 izbranci.

Strokovno ogrodje za zdaj ostaja
"Kot sem napovedal, korenitih sprememb ni. Želel sem si edino preizkusiti še več mladih reprezentantov, a zaradi objektivnih razlogov to ni bilo mogoče. Mlado reprezentanco namreč čaka v četrtek pomembna tekma proti Litvi. V dogovoru s selektorjem Tomažem Kavčičem bom poklical druge ob kakšni naslednji priložnosti, tudi zdaj Lazarević in Rene Krhin prideta šele po tekmi selekcije do 21 let. Mogoče je na seznamu kakšno presenečenje, mogoče tudi ne, ampak upam, da se bomo dobro znašli ... Prav tako ostaja dosti nespremenjen tudi strokovni štab," je seznam obrazložil Stojanović, ki je obdržal Kekovega pomočnika Milana Miklaviča, kot tudi trenerja vratarjev Nihada Pejkovića in strokovnjaka za telesno pripravo Martina Magistra. O morebitnih spremembah in novih obrazih v vodstvu reprezentance se bo Stojanović odločil po tekmi z ZDA.

Mertelj za vpoklic izvedel po maši
"Novico sem izvedel na zanimiv način, v cerkvi. Bila je zahvalna nedelja in sem šel k maši, nato pa vrnil zgrešen klic in sekretar reprezentance Boštjan Gasser me je obvestil, da sem na selektorjevem seznamu. Povabilo je čast, a hkrati obveza. S tem se moje razmišljanje ne spreminja, še naprej ostaja isto načelo. Treba je garati in se dokazovati na vsaki tekmi, vsakem treningu," je za spletno stran Maribora povedal Mertelj, ki bo tako kot Jasmin Handanović v petek in soboto za dva dni zapustil reprezentančne priprave, saj vijoličaste v soboto čaka preložena tekma Prve lige si proti Rudarju.

Seznam reprezentantov za tekmo z ZDA:

Vratarji (3):
Belec Vid, Crotone (ITA II)
Handanović Jasmin, Maribor
Handanović Samir, Udinese (ITA)

Branilci (7):
Brečko Mišo, Kőln (NEM)
Cesar Boštjan, Chievo (ITA)
Ilić Branko, Lokomotiva Moskva (RUS)
Jokić Bojan, Chievo (ITA)
Mavrič Rožič Matej, (KSV Superfund)
Samardžić Miral (Šerif Tiraspol)
Šuler Marko, Gent (BEL)

Vezisti (9):
Bačinović Armin, Palermo (ITA)
Birsa Valter, Genoa (ITA)
Iličić Josip, Palermo (ITA)
Kirm Andraž, Wisla Krakov (POL)
Krhin Rene, Bologna (ITA)
Lazarević Dejan, Padova (ITA II)
Matić Darijan, Krivbas Krivji Rih (UKR)
Mertelj Aleš, Maribor
Vršič Dare, Olimpija

Napadalci (4):
Dedić Zlatko, Dynamo Dresden (NEM II)
Ljubijankić Zlatan, Gent (BEL)
Matavž Tim, PSV Eindhoven (NIZ)
Pečnik Nejc, Krilja Sovjetov (RUS)

Šlo je za odkrit pogovor, oba, Koren in Novaković, imata določene težave. Zadeve so popolnoma jasne, decembra se bomo spet sestali in videli, kako bo naprej. Radosavljević je tudi izrazil željo, da ga tokrat izpustimo zaradi bolezni v družini.

Zakaj ni "Robija", "Nove" in "Radeta".