Najprej je bila manjša poškodba, ki je ovirala normalni trening, nato pa so se vrstile odpovedane tekme in zdaj je jasno, da Milivoje Novaković ne bo več igral v letu 2011. Foto: Reuters
Najprej je bila manjša poškodba, ki je ovirala normalni trening, nato pa so se vrstile odpovedane tekme in zdaj je jasno, da Milivoje Novaković ne bo več igral v letu 2011. Foto: Reuters
Robert Koren
Vprašanje Novakovića in Korena zaposluje "selektorsko žilico" navijačev slovenske reprezentance, ki imajo zelo mešane občutke in mnenja o reprezentančni prihodnosti dvojca, ki je popeljal Slovenijo na SP 2010. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Josip Iličić
Josip Iličić se je proti Bologni odlično ujel še z enim "trequartistom" Eranom Zahavijem, katerima se obeta v naslednjih krogih veliko prostora in tudi dela, saj je Palermo skorajda že brez zdravih napadalcev. Foto: EPA
Samir Handanović
Samir Handanović je na peti domači tekmi Udineseja v Serii A prejel prvi gol, a je bil vseeno eden izmed junakov ponovnega zavzetja vrha lestvice. Foto: EPA

Odgovor bo podan v naslednjih urah in minutah. V pričakovanju prvega reprezentančnega seznama novega selektorja Slaviše Stojanovića, ki ga bo razkril ob 13.00, preverimo, kaj se je v preteklem tednu dogajalo z najboljšimi slovenskimi nogometaši na tujem.

Odločitev o operaciji v teh dneh
Najslabšo novico je v preteklih dneh izvedel Milivoje Novaković, ki ga najverjetneje čaka operacija kolka, zaradi česar je zanj že izgubljen preostanek jesenskega dela nemškega prvenstva, s tem pa je izpadel tudi iz Stojanovićeve reprezentance. "Prva polovica je izgubljena zame. V prihodnjih dneh se bomo dokončno odločili, ali je potrebna operacija kolka ali ne. Žal mi je, da ne morem pomagati moštvu," je "NovaGol" potrdil, da poškodba, zaradi katere je izgubil vse oktobrske tekme Kölna in reprezentančno srečanje s Srbijo, še zdaleč ni nedolžna.

Vse to malce spominja na njegove težave s prepono izpred dveh let, ki so se mu vlekle pol leta: "Moje trenutno stanje z dogajanjem pred dvema letoma ni primerljivo," je prepričan strelec 71 golov za "kozličke", ki pa jim bo lahko znova v najboljšem primeru pomagal šele drugo leto. Köln, ki razen Lukasa Podolskega nima več zdravih napadalcev, je v Bremnu vodil že z 2:0, nato pa izgubil z Werderjem 2:3, Mišo Brečko pa je standardno odigral vso tekmo.

Koren igralec meseca, a ostaja vprašljiv
Nasprotno od "Nove" Robert Koren s Hull Cityjem redno igra v napornem urniku druge angleške lige, kjer pa so "tigri" v tem tednu po devetih tekmah brez poraza dvakrat izgubili. Tako proti Barnsleyju (1:2) kot proti West Hamu (0:2) je imel Hull dolgo pobudo, pri čemer je bil najnevarnejši prav (nekdanji?) slovenski kapetan, ki so ga navijači izbrali tudi za Hullovega igralca oktobra. Selektor Stojanović je potrdil, da mu je Koren med telefonskim pogovorom omenil družinske težave, zaradi katerih bi lahko izpustil tekmo z ZDA, ki bo 15. novembra v Ljubljani.

Odnesel direktorja in zablestel
Zagotovo se bo Američanom po robu postavil Palermov dvojec, saj je klub že v petek objavil novico, da so prejeli vabili za Josipa Iličića in Armina Bačinovića. Sicilijanci so v soboto s 3:1 premagali Bologno, pri čemer je bil soglasno za prvega igralca tekme izbran "Jojo", ki je končno dosegel prvi gol v letošnjem prvenstvu. Kranjčan je bil vpleten v vse tri gole: pri prvem je streljal, odbitek pa je v vodstvo spremenil Zahavi; nato je izsilil kot, iz katerega je padel drugi gol, tretjega pa je dal sam v hitrem protinapadu po izredni globinski podaji novinca Varele, za nameček pa je vmes zadel še prečko.

“Iličič je danes pokazal vse. Pomagal je moštvu, vračal se je v obrambo, kradel žoge, asistiral in na koncu še zadel. On je velik igralec, čeprav me včasih ujezi, ko se na naši polovici odloči za podajo s peto," ga je po tekmi pohvalil trener Devis Mangia, ki se je med tednom podpisal pogodbo in postal pravi trener Palerma. Zato pa je ostal brez svojega sodelavca iz Vareseja Seana Sogliana, ki je odstopil z mesta direktorja. Eden izmed glavnih vzrokov za Soglianovo hitro slovo (v klub je prišel junija letos) je bil prav Iličić, saj vihravi predsednik Maurizio Zamparini ni bil zadovoljen, da ljubljenec gledalcev toliko časa ždi na klopi.

"Sarma" prejel prvi gol na Friuliju
Vrh Serie A je znova zasedel Udinese, pri čemer imajo nekaj zaslug narava, kapetan Di Natale in seveda slovenski vratar Samir Handanović. "Zebre" so v nedeljo premagale Sieno z 2:1 in izkoristile prost konec tedna Juventusa, ki mu je odpadla tekma v Neaplju. "Sarma" je v 1. polčasu zablestel z dvema paradama in ohranil vodstvo gostiteljev, v 77. minuti pa je bil nemočen ob strelu Francesca Bolzonija. To je bil šele prvi gol, ki ga je Ljubljančan prejel na domačem igrišču v letošnjem prvenstvu, s tem pa se je prekinil še zadnjega izmed njegovih nizov nepremagljivosti.

Med tednom je Samir v Evropski ligi na gostovanju pri Atleticu Madridu prejel kar štiri gole, kar je bila posledica tudi rezervne postave, s katero je igral Udinese. Zanimivo, da je sočasno največ golov v sezoni prejel tudi njegov starejši bratranec in menjava v reprezentanci Jasmin Handanović, ki je v dresu Maribora dobil kar pet golov Brage.

Lavričev in Šišićev "one man band" šov
Od nereprezentantov sta konec tedna zablestela dva. Nekdanji kapetan Slovenije Klemen Lavrič je v prejšnjem krogu 2. Bundeslige s Karlsruhejem doživel polom v Dresdnu (1:5), zaradi česar je prišel nov trener Markus Kauczinski. Šokterapija je hitro delovala in proti Ingolstadtu se je vse vrtelo okoli Lavriča: najprej je z glavo podaljšal podajo iz kota za prvi gol, nato je sledil odigrani prekršek za enajstmetrovko, za piko na i pa je Trbovljčan dosegel najlepši gol kroga. Po podaji Gruzijca Iašvilija se je Lavrič poigral z branilcem Pisotom kot na vrtiljaku, nato pa še matiral nasprotnega vratarja, kar je na koncu pomenilo zmago Karlsruheja s 3:2.

V Grčiji, z reševanjem katere se intenzivno ukvarja vsa Evropska unija, je nase opozoril že nekoliko pozabljeni Mirnes Šišić. Velenjčan, ki si je kariero zgradil prav v Grčiji, je poleti postal član OFI-ja s Krete, v zadnjem krogu pa je poskrbel za zmago pri Panioniosu, s čimer se je OFI prebil že na 5. mesto grškega prvenstva. Šišić je najprej po podaji iz kota z glavo natančno zadel levi spodnji kot za 1:0, nato pa deset minut pred koncem s strelom po tleh zadel za 3:1 in razblinil vse dvome o zmagovalcu. Za nameček je nekdanji reprezentant prejel še rumeni karton.

Koliko bo sprememb na seznamu?
Zdaj pa počakajmo še nekaj ur in minut in znano bo, kdo so prvi izbranci Slaviše Stojanovića. Kdo od 22 nogometašev, ki jih je nazadnje izbral Matjaž Kek, bo ostal, oz. bolje rečeno, bo odpadel ter koliko in kateri bodo novinci ali povratniki?

Iličić vendarle do gola v Serii A

Kako je bil "Sarma" premagan na Friuliju? (od 2:52)


Lavrič prvo ime Karslruha

"Dvojček" Šišića v Grčiji

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA še po izboru selektorja Matjaža Keka (22 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Sampdoria - Crotone 2:0;
Crotone - Reggina 1:1
/;
/
na klopi;
na klopi
Jasmin HandanovićMariborBraga - Maribor 5.1 (EL);
Celje - Maribor 2:3
vso tekmo;
vso tekmo
največ golov v sezoni; /
Samir HandanovićUdinese (ITA)Atletico M. - Udinese 4:0 (EL);
Udinese - Siena 2:1
vso tekmo;
vso tekmo
največ golov v sezoni; /
BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Werder - Köln 3:2vso tekmo/

Boštjan Cesar (c)

Chievo (ITA)Chievo - Fiorentina 1:0/kaznovan -
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)AEK - Lokomotiva 1:3 (EL);
Lokomotiva - CSKA M. 1:1
vso tekmo;
/
/;
na klopi
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Fiorentina 1:0/na klopi
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Sturm - Kapfenberg 1:0/poškodovan
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)Tiraspol - Sfintul 5:0

do 86' (5:0)

/
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Mechelen 6:2od 68' (2:2)/
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Bologna 3:1do 76' (3:0)/

Valter Birsa

Genoa (ITA)Prestavljeno: Genoa - Inter --
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Bologna 3:1vso tekmo v 74' za 3:0 - 1. gol sezone
-Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)AZ Alkmaar - Den Haag 3:0vso tekmo/
Andraž KirmWisla Krakov (POL)Fulham - Wisla 4:1 (EL);
Cracovia - Wisla 1:0
vso tekmo;
vso tekmo
v 9' za 1:1;
/
Robert KorenHull City (ANG II)Barnsley - Hull 2:1;
Hull - West Ham 0:2
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Rene KrhinBologna (ITA)Palermo - Bologna 3:1/izven postave
Dare VršičOlimpija LjubljanaOlimpija - Mura 3:1do 88' (3:1) v 48' za 3:1 - 12. gol sezone
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Fortuna D. - Dynamo 2:1do 78' (1:1)/
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Mechelen 6:2/na klopi
Tim MatavžPSV (NIZ)PSV - Hapoel TA 3:3 (EL);
PSV - Heracles 4:1
vso tekmo;
do 88' (3:1)
/;
/
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Werder - Köln 3:2/poškodovan
"Ladje na obzorju"
Siniša AnđelkovićAscoli (ITA II)Albinoleffe - Ascoli 1:0;
Ascoli - Citadella 0:1
vso tekmo;
do 73' (0:1)
vrnitev po poškodbi
Miran BurgičWacker Tirol (AVS)Austria D. - Wacher 2:2vso tekmo v 80' - 2. karton
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Cottbus - Paderborn 0:2vso tekmo v 29' - 1. karton
Jasmin KurtićVarese (ITA II)Pescara - Varese 3:1;
Varese - Modena 0:0
vso tekmo;
do 68' (0:0)
/;
/
Klemen LavričKarlsruhe (NEM II)Karslruhe - Ingolstadt 3:2vso tekmo v 76' za 3:2 - 3. gol, v 28' - 6. karton
Dejan LazarevićPadova (ITA II)Padova - Livorno 1:0;
Padova - Juve Stabia 2:2
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Mitja MörecADO Den Haag (NIZ) AZ Alkmaar - Den Haag 3:0vso tekmo v 34' - 1. karton
Rene MiheličNacional (POR)Rio Ave - Nacional 2:1do 58' (1:1)/
Nejc SkubicOtelul Galati (ROM)Man United - Otelul 2:0 (LP);
Pandurii - Otelul 0:1
/;
/
na klopi;
izven postave
Mirnes ŠišićOFI Kreta (GRČ)Panionios - OFI 1:3vso tekmo v 26' za 0:1 in v 80' za 1:3 - 2. in 3. gol, v 80' - 2.