Ivan Rakitić je velik pečat pustil v Španiji pri Sevilli in Barceloni. Foto: Reuters
Ivan Rakitić je velik pečat pustil v Španiji pri Sevilli in Barceloni. Foto: Reuters

36-letni vezist je sporazumno prekinil pogodbo z Al Šababom, pri katerem mu je pogodba nanesla 15 milijonov evrov na leto. Zdaj prihaja v Dalmacijo, kjer bo v prihodnji sezoni v žep pospravil 600.000 evrov. Rojen je v Švici, kjer je tudi začel igrati nogomet. Najprej je bil član Basla, potem pa je odšel v Nemčijo, kjer se je izkazal pri Schalkeju. Sledila je selitev v Španijo k Sevilli, leta 2014 pa je prestopil v Barcelono.

Bil je član udarne enajsterice Barce ob osvojitvi Lige prvakov leta 2015. Po šestih letih se je vrnil v Sevillo, kjer si je predtem ustvaril družino in v Andaluziji igral še štiri leta do januarske selitve v Savdsko Arabijo. V mlajših kategorijah je igral za Švico, potem pa je oblekel dres Hrvaške, od koder sta oba starša. 106-krat je zaigral za reprezentanco, dosegel 15 golov in bil med nosilci igre, ko so ognjeni leta 2018 na svetovnem prvenstvu v Rusiji prišli do finala.

Hrvaški mediji so prihod v Hajduk, s katerim je podpisal za eno sezono z možnostjo podaljšanja še za eno leto, označili kot enega največjih v zgodovini hrvaškega nogometa, saj je Rakitić najtrofejnejši nogometaš, ki bo zaigral v tamkajšnjem prvenstvu. Poleg Lige prvakov je med drugim osvojil še dvakrat Evropsko ligo, evropski superpokal, svetovno klubsko prvenstvo, štirikrat je postal španski prvak, štirikrat je dobil španski kraljevi pokal …

Bili od leta 2005 čakajo na državni naslov. Lani so se borili za lovoriko, a po slabšem drugem delu sezone zasedli tretje mesto. Klub, ki ima za sabo armado navijačev, je že lani izpeljal odmeven prestop, saj je na Poljud prišel Ivan Perišić. Trener dalmatinskega ponosa je letos postal Gennaro Gattuso.