Craig Bellamy in John Arne Riise sta si po tekmi segla v roke. Riise: To je bila usoda. Zgodba je končana, zdaj moramo gledati v prihodnost. Bellamy: Med nama ni težav. Če bila težava velika, me ne bi bilo tukaj. Foto: Reuters
Craig Bellamy in John Arne Riise sta si po tekmi segla v roke. Riise: To je bila usoda. Zgodba je končana, zdaj moramo gledati v prihodnost. Bellamy: Med nama ni težav. Če bila težava velika, me ne bi bilo tukaj. Foto: Reuters
Craig Bellamy
Craig Bellamy je med veseljem ob zadetku tudi namišljeno oponašal udarec s palico za golf. Foto: EPA
Deco je Barcelono povedel v vodstvo z natančnim strelom z glavo. Foto: EPA
Juninho je povzročal Simoneju Perrotti veliko dela. Foto: Reuters
John Terry
John Terry je zaradi poškodbe tekmo v Portu zapustil že po 14 minutah. Foto: Reuters
Esteban Cambiasso
Esteban Cambiasso se je veselil prehitro. Foto: Reuters

Skoraj 100.000 gledalcev na Camp Nouu je ponorelo v 14. minuti, ko je z glavo po milimetrski podaji Gianluce Zambrotte z leve strani zadel Deco. Liverpool je izenačil v trenutkih največje, a precej jalove premoči Barce in praktično posnemal zadetek Kataloncev. Po predložku Steva Finnana je prav tako z glavo tik pred koncem prvega polčasa obrambo gostiteljev matiral Bellamy. Nesporni krivec za gol je bil Victor Valdes, ki je posredoval obupno in po nenevarnem strelu žogo potegnil čez golovo črto.

Valdes bo hotel večer čim prej pozabiti
Preobrat se je zgodil v 74. minuti. Po biljardu je žoga prišla do Bellamyja, ki je nesebično našel Riiseja (pred dnevi pa ga ja napadel s palico za golf!), ta pa je žogo z roba kazenskega prostora spravil tik pod vratnico. Začetnik akcije je bil sicer Dirk Kuyt, ki je imel lepo priložnost za 2:1 že nekaj minut prej, ko je po indirektnem prostem strelu (nova napaka Valdesa) oplazil prečko.

Benitez: Nič še ni odločenega
"Trening na Portugalskem nam je izredno koristil. Vzdušje je bilo izvrstno pred težavami in po njih. Naključje je hotelo, da sta zadela prav Bellamy in Riise. Na povratni tekmi bomo morali biti zelo previdni. Nič še ni odločenega," je po prvi angleški zmagi v Barceloni po letu 1976 previden trener Liverpoola Rafa Benitez.

"Kljub temu da smo v težki situaciji, je pred nami še 90 minut. Vse se nam more poklopiti, vendar verjamemo, da nam bo uspelo. Liverpool je bil zelo organiziran in težko ga je bilo zlomiti," pa je takoj po tekmi dejal trener Barcelone Frank Rijkaard.

Barcelona je na Camp Nouu doživela prvi evropski poraz po aprilu 2003, ko jo je v četrtfinalu Lige prvakov premagal Juventus, na zadnjih 20 tekmah pa je klonila šele drugič. Oktobra jo je na Stamford Bridgeu z 1:0 odpravil Chelsea.

Juninho "le" v vratnico
Na drugih tekmah so gledalci videli remije. V Rimu je bilo 0:0. Slabo srečanje na Olimpicu so zaznamovali številni prekrški, saj je bilo skupaj podeljenih 11 rumenih kartonov. Gostje bi lahko povedli v 7. minuti, ko se je Juninhov strel odbil od Danieleja De Rossija v vratnico. De Rossi je bil v glavni vlogi tudi sredi prvega polčasa, ko je njegovo napako popravil zbrani vratar Doni in Florenta Maloudaja ustavil na robu kazenskega prostora. Pri sinovih volkulje je bil v drugem polčasu s prostega strela dvakrat nevaren Francesco Totti, a je bil Gregory Coupet obakrat na mestu.

Nova poškodba Terryja
Chelsea je v Portu iztržil izid 1:1. V 12. minuti je gostitelje v vodstvo z volejem z 20 metrov popeljal Raul Meireles, že štiri minute pozneje pa je po podaji Arjena Robbena izenačil Andrej Ševčenko, ki je dosegel svoj 58. zadetek na evropskih tekmovanjih. Angleški prvaki so že v 8. minuti ostali brez kapetana Johna Terryja, ki si je poškodoval gleženj. Pravičen remi, saj se je na obeh straneh po enkrat zatresel tudi okvir vrat (Ricardo Quaresma in Didier Drogba).

Valencia streznila Inter
Derbi med Interjem in Valencio je postregel s štirimi lepimi zadetki (2:2). Navdušil je predvsem David Villa ob izenačenju na 1:1, ki je s prostega strela s 25 metrov zadel ob levi vratnici Julia Cesarja. V prvem polčasu so črno-modri zasluženo povedli prek Estebana Cambiassa, ki mu po odbiti žogi z manj kot enega metra ni bilo težko premagati Santiaga Canizaresa. Zlatan Ibrahimović je že prej nastreljal prečko. Po prihodu iz slačilnice so bolj napadalno zaigrali tudi gostje. Maicon je po lepem prodoru in izmenjavi žoge s Juliom Cruzom sicer znova razveselil domače navijače, toda David Silva je z volejem z 20 metrov pet minut pred koncem poskrbel, da bo Interju na povratni tekmi vse prej kot lahko.

Liga prvakov, osmina finala, prve tekme

ROMA - LYON 0:0

BARCELONA - LIVERPOOL 1:2 (1:1)
95.000; Deco 14.; Bellamy 43., Riise 74.

PORTO - CHELSEA 1:1 (1:1)
50.216; Meireles 12.; Ševčenko 16.

INTER - VALENCIA 2:2 (1:0)
22.608; Cambiasso 29., Maicon 76.; Villa 64., Silva 86.

Odigrano v torek:
CELTIC - MILAN 0:0
58.785 gledalcev

LILLE - MANCHESTER UNITED 0:1 (0:0)
41.000; Giggs 83.

PSV EINDHOVEN - ARSENAL 1:0 (0:0)
35.200; Mendez 61.

REAL MADRID - BAYERN 3:2 (3:1)
75.000; Raul 10., 28., van Nistelrooy 34.; Lucio 23., van Bommel 88.

S. J. & M. R.