Olimpija bo prvo tekmo v kvalifikacijah za Ligo prvakov odigrala doma v Ljubljani 12. julija, povratna pa bo sledila 19. julija v Žilini, kjer Trenčin gosti evropske tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija bo prvo tekmo v kvalifikacijah za Ligo prvakov odigrala doma v Ljubljani 12. julija, povratna pa bo sledila 19. julija v Žilini, kjer Trenčin gosti evropske tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Kirm
Pri NK-ju Olimpija novi športni direktor Nenad Protega noče potrditi imen okrepitev, a tudi ne zanikajo, da sta reprezentant Andraž Kirm in napadalec Etien Velikonja tik pred podpisom pogodbe s slovenskimi prvaki. Foto: MMC RTV SLO/T. G.

Želje so velike, realnost našega klubskega športa pa vse grenkejša. Čeprav je Maribor še predlani igral v elitni druščini Lige prvakov, pa je bil lanski vstop v evropska klubska tekmovanja prava hladna prha za slovenske predstavnike. Zelo podobno usodo so nato dočakali tudi slovenski klubi v drugih športnih disciplinah. Če najprej še vedno ostanemo pri nogometu, smo že ob prvih nasprotnikih slovenskih moštev tudi letos morali poudarjati, da žreb slovenski četverici ni bil naklonjen.

Trenčin manj slovit, a zato prepričljiv na zelenici
Tako pri prvakih v Stožicah kot pri pokalnih zmagovalcih v Ljudskem vrtu so sicer poudarili, da bi bilo lahko še huje, ampak slovaški Trenčin in bolgarski Levski sta kluba, ki bosta zahtevala zelo visoko raven igre za morebiten preboj v 3. predkrog, ki pa bi vsaj Ljubljančanom že pomenil nove štiri tekme na evropskem prizorišču. Obenem pa tudi precej dober zaslužek, saj denimo že prvi predkrog nogometnim klubom na stari celini prinaša 200.000 evrov nagrade.

Bolgari imajo seveda bolj odmevno ime, kot je Trenčin. Toda ta je v zadnjih dveh letih v slovaškem prvenstvu skorajda nepremagljiv, v zadnji sezoni pa je izgubil le eno tekmo. Trenčin je vsekakor novodobni klub, saj njegovi začetki segajo v obdobje, ko je Slovaška stopila na svojo pot - seveda tudi športno. Podobno kot Olimpija je v tujih rokah, med 24 igralci, ki jih imajo na seznamu, pa je skoraj polovica tujcev. Največ jih prihaja iz Nigerije.

Koga vse bo pripeljal Protega?
O tem, v kakšni podobi se bo na igrišču postavila Olimpija, ki v Ligi prvakov ni bila navzoča več kot dve desetletji, pa bomo v največji meri izvedeli do konca tedna. Novi športni direktor Nenad Protega je več kot očitno dobro zavihal rokave in kar nekaj novih obrazov naj bi se v slačilnici zeleno-belih pojavilo že v tem tednu. Vsekakor pa trener Rodolfo Vanoli prav veliko časa ne bo imel, da bo moštvo povsem uigrano že ob gostovanju Slovakov na našem največjem stadionu.

Povsem zadovoljni pa so bili po žrebu le pri Domžalah, ki so bile na zadnjem mestu med nosilci v prvem krogu Evropske lige. Za uvod jih čaka pot v Pireneje k andorskemu predstavniku Lusitansu.

Med evropsko elito zagotovo samo pivovarji
Sredi julija bomo videli, kdo izmed četverice bo preživel uvodne prepreke. Ob nogometaših pa nas misli odnesejo tudi v druge discipline. Z izjemo rokometašev Celja nihče drug očitno ne bo več imel pravega stika z najboljšimi. Morda odbojkarji iz Tivolija, ki pa so zdaj pahnjeni v kvalifikacije Lige prvakov. Košarkarji Olimpije so pod okriljem ULEB-a ohranili izjemno dober položaj, saj ne glede na to, da že sedem let niso osvojili domače krone, dobijo povabilo v evropsko drugoligaško tekmovanje.

Najtrši padec pa so v zadnjem letu doživele rokometašice Krima, ki se celo ponašajo z evropsko krono. Krimovke so sestopile z domačega prestola, kaže pa, da jih ne bo niti med evropsko elito. Njihova usoda bo znana v petek. Liga prvakinj v rokometu pa bo, kot kaže, potekala brez slovenskih predstavnikov. Ob vstopu v evropska tekmovanja imajo nastop med elito zagotovljen le celjski rokometaši, nogometašem in odbojkarjem in tudi odbojkaricam pa je dana vsaj možnost kvalifikacij. Za hokejiste je to denimo avstrijsko prvenstvo, Olimpija pa je trenutno daleč od mest v regionalnem tekmovanju, ki vodijo v evropsko elito.