Mark van Bommel in Roy Makaay sta bila glavna rešitelja Bayerna. Prvi je zadel ob koncu prve tekme, drugi na začetku povratne. Foto: EPA
Mark van Bommel in Roy Makaay sta bila glavna rešitelja Bayerna. Prvi je zadel ob koncu prve tekme, drugi na začetku povratne. Foto: EPA
Lucio je postal kralj višav, saj je na obeh tekmah zadel z glavo. Foto: Reuters
Alex je hitro prehodil pot od bedaka do junaka. V 58. minuti je dosegel avtogol, 25 minut pozneje pa je bil najvišji v skoku. Foto: Reuters
Henrik Larsson
Henrik Larsson je eden redkih nogometašev, ki so ga gledalci občudovali na sleherni zelenici, na katero je stopil. Svoj pečat je kljub le 10 tednom pustil tudi na Old Traffordu. Foto: Reuters
Kaka in Carlo Ancelotti
Kaka se je po zadetku znašel v objemu svojega trenerja. Foto: Reuters

Napaka Roberta Carlosa je Bayernu že v 10. sekundi tekme proti Realu odprla vrata v četrtfinale Lige prvakov. Nemci so darilo izkoristili.
Roy Makaay si najbrž niti v sanjah ni predstavljal, da se mu bo tako hitro ponudila priložnost za 1:0, še posebej, ker je s sredine igrišča krenil Real. Toda ni se dal motiti. Hladnokrvno je izkoristil podajo Hasana Salihamidžića, ki je vzel žogo nespretnemu Carlosu in izničil zaostanek z 2:3 s prve tekme. To je bil najhitrejši gol v zgodovini Lige prvakov. Predtem si je rekord lastil Arsenalovec Gilberto Silva, ki je septembra leta 2002 na tekmi proti PSV-ju zatresel mrežo po 20 sekundah.

Real pritisnil ob koncu prvega dela
Tik pred odmorom so gostje le pritisnili, toda osamljeni Ruud van Nistelrooy je pred Oliverjem Kahnom z glavo streljal slabo, Raul pa je v sodnikovem podaljšku nastreljal le zunanji del mreže tik ob stičišču vratnice in prečke.

Lucio Bayern popeljal na varno razdaljo
Mark van Bommel bi takoj na začetku drugega dela po novi veliki napaki Realove obrambe kmalu zadel podobno kot Makaay, a na srečo gostov je bil Iker Casillas na mestu. Vratar kraljevega kluba pa je bil brez moči v 66. minuti, ko je po strelu iz kota z glavo tako kot v Madridu natančno meril Lucio. Nekaj minut potem je Salihamidžić streljal za las mimo vrat.

Ramosu zagodla roka
Sedem minut pred koncem je upanje Realu vrnil van Nistelrooy z enajstmetrovko po prekršku Lucia nad Robinhom na robu kazenskega prostora. V 89. minuti je Kahna s približno 18 metrov premagal še Sergio Ramos, vendar si je pred strelom pomagal z roko, zato je sodnik Lubos Michel njegov gol upravičeno razveljavil in ostalo je pri 2:1.

Capello: Vse se je sesulo v 10. sekundi
"Podarili smo jim dva gola. Vsi naši načrti in priprave so se sesuli že v 10. sekundi. Zdaj nam ostaja le še prvenstvo, kjer je naš cilj naslov prvaka," je dejal trener Reala Fabio Capello, ki ga že v soboto čaka veliki derbi z Barcelono na Nou Campu. Trener Bayerna Ottmar Hitzfeld pa je povedal: "Z Realom smo igrali v pravem trenutku, saj smo v boljši formi. Super je, da smo med najboljšimi osmimi. Zdaj je vse mogoče."

Nad Realom so se že od nedelje zgrinjali črni oblaki
Za Špance se je gostovanje v Münchnu že začelo slabo. Potem ko so v nedeljo ostali brez Davida Beckhama in Joseja Antonia Reyesa, si je na torkovem večernem treningu stegensko mišico poškodoval še lani najboljši nogometaš na svetu Fabio Cannavaro.

Alex od bedaka do junaka
Arsenal je lovljenje zaostanka proti PSV-ju z 0:1 na stadionu Emirates začel brez Thierryja Henryja, ki je do 66. minute sedel na klopi. V 58. minuti je po kotu in zmedi v kazenskem prostoru v lastno mrežo žogo poslal Alex ter pomagal slabim Topničarjem do vodstva z 1:0. Brazilec se je za napako odkupil v 83. minuti po prostem strelu Edisona Mendeza, ko je z glavo izenačil in izločil lanske finaliste.

Wenger: Premagal nas je Alex sam
Trener Arsenala Arsene Wenger je bil potrt: "To je velikansko razočaranje. Nismo izkoristili priložnosti v prvem polčasu in sledila je ponovitev prve tekme. Fizično nismo bili dovolj trdni. V zadnji tretjini nas je zmanjkalo. Nocoj nas je premagal Alex sam, saj je prevladoval v zraku in povezoval njihove obrambne vrste."

Larssonov zmagoviti zbogom od Old Trafforda
Lille je bil v Manchestru dolgo dejavnejši kot rdeči vragi. Izenačenje skupnega izida na 1:1 je v 48. minuti Petru Odemwingieju preprečila prečka, navijače na Old Traffordu pa je v 72. minuti po predložku Cristiana Ronalda z glavo le pomiril Henrik Larsson, ki je predzadnjič igral v rdečem dresu, saj se 12. marca vrača v Helsingborg.

Milan potreboval podaljšek
Milan je imel proti Celticu v rednem delu terensko premoč, a ni našel poti do gola, ki bi ga popeljal v četrtfinale. V 88. minuti je stvari v svoje roke vzel Kaka, a zadel le prečko, uspešnejši je bil na začetku podaljška, ko je po značilnem prodoru s skoraj sredine igrišča spravil žogo med noge Arturja Boruca za končnih 1:0.

Zadovoljna tako Ancelotti kot Strachan
"Vedeli smo, da bo težko, toda menim, da smo igrali dobro. Kontrolirali smo igro, si ustvarjali priložnosti in dobro igrali v obrambi. Skratka, zadovoljen sem," je dejal trener Milana Carlo Ancelotti. Na svoje igralce je bil ponosen trener Celtica Gordon Strachan: "Fantastičen večer. Izjemen stadion, izjemno vzdušje. Bili sta dve moštvi, eno z neverjetno tehniko, drugo z neverjetnim srcem, voljo in odločnostjo. Če popravimo tehniko, lahko premagamo kogar koli. Ponosen sem na svoje igralce. Če bi podeljevali pokal za pogum in odločnost, bi nedvomno zmagali."

Osmina finala, povratne tekme:
MILAN - Celtic 1:0 (0:0) 0:0 - po podaljšku
52.918; Kaka 93.

MANCHESTER UTD.
- Lille 1:0 (0:0) 1:0
75.182; Larsson 72.

Arsenal - PSV EINDHOVEN 1:1 (0:0) 0:1
60.073; Alex 58./ag; Alex 83.

BAYERN
- Real Madrid 2:1 (1:0) 2:3
66.000; Makaay 1., Lucio 66.; van Nistelrooy 83.
RK: van Bommel; Diarra/oba 82.

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.

M. R.