Celjani so klonili na evropskem debiju. Foto: EPA
Celjani so klonili na evropskem debiju. Foto: EPA

"Nisem jezen. Vitoria je bila boljša, zato ji čestitam za zmago. Jezen bi bil, če ne bi hoteli, tako pa smo jih poskušali nevtralizirati, ampak pač ni šlo. Fantom sem rekel, da nismo izgubili, ampak smo se učili. Prvi prejeti gol je odraz cele tekme. Hitrejši so. Papir pove veliko. Imajo nekajkrat vidnejšo ekipo od naše. Poraz ni odraz slabega načrta, temveč razlike v kakovosti. Zelo težko je bilo raniti tekmeca," je za Val 202 povedal trener Celja Albert Riera.

Rozman: Šele zdaj se zavedamo, kaj nam je lani uspelo

Vitoria je bila preprosto boljša. Slovenski prvaki so bili večino tekme v podrejenem položaju, le nekajkrat so ogrozili tekmečeva vrata, gostitelji pa so že hitro unovčili svojo premoč. Celjska mreža se je zatresla že v sedmi minuti, ko se je v kazenski prostor po dolgem prodoru sprehodil Kaio Cesar. Njegov poskus je Matjaž Rozman še odbil, nemočen pa je bil po strelu Samuja, ki je za njegov hrbet pospravil odbito žogo.

"Tekmec je bil na visoki ravni. Dosti boljši kot lani. Dobili smo tudi potrditev, kaj nam je lani uspelo. Da gre res za velik klub. Ima veliko bazo navijačev. Bori se za vrh portugalskega prvenstva in za uvrstitev v Ligo prvakov. Enostavno jim moramo čestitati," je za Val 202 dejal Rozman, ki je z nekaj posredovanji poskrbel, da domača zmaga ni bila še višja. Gostitelji so znali kaznovati napake v celjski obrambi, ki je na zadnjih dveh tekmah prejela šest golov.

Pred dobrim letom Celjani presenetili v Guimaraesu

Lani sta se moštvi pomerili v 2. krogu kvalifikacij za Konferenčno ligo. Vitoria je bila s 4:3 boljša v gosteh, v Guimaraesu pa so Celjani redni del dobili z 1:0, potem pa slavili po enajstmetrovkah. Letos niso bili konkurenčni. Po vodilnem zadetku je domača vrsta zlahka nadzorovala potek srečanja in v 36. minuti so kaznovali novo slabo posredovanje celjske obrambe. Bruno Gaspar je švignil mimo Davida Zeca, nato pa v sredini našel Gustava Silvo, ki je žogo preusmeril v mrežo.

62. minuta je tekla, ko se je pod tretji zadetek Vitorie podpisal Tiago Silva. V sodnikovem dodatku je poraz omilil Aljoša Matko, ki je po dobre pol ure tudi zapravil edino večjo priložnost za izenačenje: "Videli smo, kje smo. Če nisi nekako v vsakem segmentu igre stoodstoten, te ekipa, kot je Victoria, kaznuje. Vsako malenkost zna kaznovati. To se je pokazalo. Hitro so zadeli in potem je čisto druga tekma. Poskušali smo, dali maksimum, ampak še nismo na tej ravni, da se lahko kosamo z njimi v teku in podobnimi stvarmi."

"Lani so tudi oni imeli nekaj svojih priložnosti. Mi smo odigrali res "top" tekmo, oni pa mogoče ne svoje najboljše. Tokrat mi nismo bili na najvišji ravni in tu je bila po mojem mnenju največja razlika," je za Val 202 še dodal Matko. Celjane, ki so klonili tudi v zadnjem krogu Prve lige, ko jih je ugnal Bravo, v nedeljo v Mariboru čaka štajerski derbi. V Konferenčni ligi bo njihova naslednja preizkušnja 24. oktobra, ko bodo gostili carigrajski Bašakšehir.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com