Marko Šuler se je povratni tekmi 3. predkroga Lige prvakov, Dinamo Kijev je bil skupno boljši s kar 6:1, poškodoval v 70. minuti, potem ko je Gent že opravil z vsemi tremi menjavami. Foto: EPA
Marko Šuler se je povratni tekmi 3. predkroga Lige prvakov, Dinamo Kijev je bil skupno boljši s kar 6:1, poškodoval v 70. minuti, potem ko je Gent že opravil z vsemi tremi menjavami. Foto: EPA
Matjaž Kek in Robert Koren
Keku največ skbri povzroča sredina, saj stalna člana udarne enajsterice kapetan Koren in Radosavljevič še nimata novega kluba. Foto: Reuters
Nogometaši so se zbrali na Brdu

Svetovno prvenstvo in tri tekme v skupini C so zdaj preteklost, saj Matjaž Kek s "kekci" začenja operacijo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2012. Prvi reprezentančni zbor po mesecu in pol prinaša pripravljalno tekmo z Avstralijo, kjer pa v nogometnem smislu ne bo v ospredju odprtje stadiona Stožice, temveč iskanje rešitev na sredini igrišča in kdo bo v obrambi nadomestil Marka Šulerja, ki je vprašljiv tudi za prvi dve septembrski kvalifikacijski tekmi.

Poletne igralske zamenjave
Zaradi poškodb bodo od "Južnoafričanov" manjkali še Nejc Pečnik, Rene Krhin in Elvedin Džinič. Ker nimata urejenega klubskega statusa sta odpadla tudi Andrej Komac in Suad Filekovič. Med 21 imeni za obračun z 20. reprezentanco sveta (Slovenija je trenutno 19.) je Kek na tekmo povabil Dareta Vršiča in Mirana Burgiča, ki sta bila na širšem spisku kandidatov za SP, edini pravi novinec pa je novi ljubljenec Ljudskega vrta Josip Iličič.

Rezervist Tim zadel proti Ajaxu
Tim Matavž je izvrstno začel novo sezono v nizozemskem prvenstvu. Napadalec Groningena je tekmo proti Ajaxu začel na klopi, nato pa po zaostanku z 0:2 z zadetkom pomagal svojemu moštvu do točke (2:2). 21-letni Šempetrc je pred domačimi gledalci na igrišče vstopil v 59. minuti, v polno pa meril že 13 minut za tem. Mrežo je po podaji z leve strani zatresel s približno 10 metrov iz sredine kazenskega prostora.

Birsa začel s podajo z leve strani
V soboto je francosko prvenstvo začel Matavžev sosed Valter Birsa, ki je na domači zelenici z Auxerrjem iztržil remi z Lorientom (2:2). Birsa je podal pri prvem golu AJA, ko je bil na njegovo podajo z leve iz prve uspešen Benoit Pedretti. Krilni vezist, ki je bil med najboljšimi Slovenci v Južni Afriki, je bil zamenjan v 81. minuti, ko je že bil postavljen končni izid.

Po Karabahu več priložnosti za Kirma?
Po evropskem slovesu, Karabah iz Azerbajdžana je bil boljši s skupnim izidom 4:2, je do priložnosti za igro prišel tudi Andraž Kirm. V 1. krogu poljskega prvenstva je nekdanji Domžalčan poskrbel za zmagoviti gol Wisle proti Gdynii. V 25. minuti je Kirm močno streljal z razdalje, nasprotni vratar žoge ni mogel ukrotiti in Patryk Malecki je z glavo pospravil žogo v mrežo. Na sobotni prijateljski tekmi s Sampdorio je za Köln zadel tudi Milivoje Novakovič.

V Evropi štirje reprezentančni klubi
Predkrogi evropskih tekmovanj so naredili selekcijo med klubi slovenskih reprezentantov. V igri za Ligo prvakov z Auxerrjem ostaja Valter Birsa, ki v "play-offu" igra z Zenitom iz St. Peterburga. Medtem se bodo v skupinski del Evropske lige skušali prebiti Gent Šulerja in Zlatana Ljubijankiča, ki ju čaka obračun s Feyenoordom. in Lokomotiva Bojana Iliča, ki se bo pomerila z Lozano. Seveda je tu tudi še Iličičev Maribor, kateremu bo nasproti stal Palermo.

Gol Matavža proti Ajaxu


Podaja Birse Pedrettiju za 1:0



SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI
Jasmin HandanovičEmpoli (ITA II)22. 8.: Frosinone - Empoli/liga se še ni začela
Samir HandanovičUdinese (ITA)28. 8.: Udinese - Genoa/liga se še ni začela
Aleksander ŠeligaSparta Rotterdam (NIZ II)16. 8.: Go Ahead - Sparta/liga se še ni začela
BRANILCI
Mišo BrečkoKöln (NEM)21. 8.: Köln - Kaiserslautern/liga se še ni začela

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)28. 8.: Chievo - Catania/liga se še ni začela
Branko IličLokomotiva MoskvaKrilja Sovjetov - Lokomotiva 0:0/izven kadra
Bojan JokičChievo (ITA)28. 8.: Chievo - Catania/liga se še ni začela
Dejan KelharCercle Brugge (BEL)Anorthosis - Cercle 3:1 (EL);
Germinal - Cercle 0:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;
v 90. minuti
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)LASK - Kapfenberg 0:1vso tekmo/
VEZISTI

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Auxerre - Lortient 2:2do 81. minutepodal za 1:1
Josip IličičMaribor (SLO)Hibernian - Maribor 2:3 vso tekmo/
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Karabah - Wisla 3:2 (EL);
Wisla - Gdynia 1:0
na klopi;
do 81. minute
/;
podal za 1:0
Robert Koren (c)brez kluba///
Aleksander Radosavljevičbrez kluba///
Dalibor StevanovičVitesse (NIZ)Vitesse - Den Haag 3:1vso tekmo/
Dare Vršičbrez kluba///
NAPADALCI
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Mattersburg - Tirol 0:2do 77. minute/
Zlatko DedičBochum (NEM)23. 8.: Bochum - 1860 München/liga se še ni začela
Zlatan LjubijankičGent (BEL)Gent - Genk 0:4od 46. minute/
Milivoje NovakovičKöln (NEM)21. 8.: Köln - Kaiserslautern/liga se še ni začela
Tim MatavžGroningen (NIZ)Groningen - Ajax 2:2od 59. minute v 72. minuti

Nogometaši so se zbrali na Brdu