Veliko veselje nogometašev St. Paulija po koncu tekme. Žal se je lahko zbralo le 2.000 gledalcev na glavni tribuni. Veliko več se jih je nagnetlo pred stadionom po koncu tekme. Foto: Reuters
Veliko veselje nogometašev St. Paulija po koncu tekme. Žal se je lahko zbralo le 2.000 gledalcev na glavni tribuni. Veliko več se jih je nagnetlo pred stadionom po koncu tekme. Foto: Reuters

Nemški pokal je velikokrat postregel z velikimi presenečenji, saj je na sporedu le ena tekma in nižjeligaši so vedno maksimalno motivirani. St. Pauli vodi v drugi ligi in ima lepe možnosti za vrnitev med elito nemškega nogometa prvič po letu 2011.

Pred 20 leti na Millerntoru padel evropski prvak Bayern
Največjo zmago v zgodovini kluba je St. Pauli dosegel 6. februarja 2002, ko je v Bundesligi premagal Bayern z 2:1. Takrat so bili Bavarci pod vodstvom Ottmarja Hitzfelda najboljša ekipa na svetu. Osvojili so Ligo prvakov z zmago nad Valencio na San Siru in postali tudi svetovni klubski prvaki. Stefan Effenberg, Giovane Elber, Mehmet Scholl, Oliver Kahn in soigralci so doživeli poraz, ki je odmeval še celo desetletje. Posneli so dokumentarni film. Majica "Weltpokalsiegerbesieger" (zmagovalci nad svetovnimi klubskimi prvaki) je bila ekspresno razprodana in še danes je zelo iskana v Hamburgu.

Etienne Amenyido je že v 4. minuti zatresel mrežo Borussie. Foto: EPA
Etienne Amenyido je že v 4. minuti zatresel mrežo Borussie. Foto: EPA

Napadalec Amenyido napovedal magični večer
Kultni stadion Millerntor je na vseh tekmah druge lige razprodan, a trenutne razmere so zelo zaostrene. Zbralo se je lahko le 2000 gledalcev, ki pa so doživeli magični večer.

Trener Borussie Marco Rose je v začetno postavo uvrstil Erlinga Haalanda in kapetana Marca Reusa. Borussia je v petek zvečer na Westfalnu povozila Freiburg s 5:1.

Gostiteljem je uspel sanjski start. V 4. minuti je Marcel Hartel z desne strani podal pred vrata, kjer si je napadalec Etienne Amenyido lepo zaustavil žogo in jo nato z desnico potisnil v mrežo.

Borussia je po zaostanku prevzela pobudo. V 18. minuti je Mats Hummels sijajno podal v prazen prostor, Reus je stekel sam proti vratom, a se je Dennis Smarsch izkazal.

Witsel zatresel lastno mrežo
Pet minut pred odmorom je Guido Burgstaller, ki je pred tremi leti v Celovcu zagotovil Avstriji pomembno zmago nad Slovenijo, z desne strani podal pred vrata. Axel Witsel je skušal posredovati pred Amenyidom, a je žogo preusmeril v lastno mrežo.

St. Pauli je bil nevaren tudi pri prekinitvah. Burgstaller je v 54. minuti natančno streljal z lavo z desetih metrov, a se je izkazal Gregor Kobel, ki je žogo odbil v kot.

Erling Haaland je bil zelo razočaran. Norvežan ima ponudbe številnih evropskih velikanov, v Dortmundu pa bo vitrina zelo verjetno znova prazna. Foto: EPA
Erling Haaland je bil zelo razočaran. Norvežan ima ponudbe številnih evropskih velikanov, v Dortmundu pa bo vitrina zelo verjetno znova prazna. Foto: EPA

Haaland znižal z bele točke
Po uri igre je hrvaški branilec Jakov Medić v kazenskem prostoru z roko odbil podajo Hummelsa. To je opazil videosodnik in črno-rumeno so imeli na voljo najstrožjo kazen. Izvajal jo je seveda Haaland in z levico je zanesljivo zatresel mrežo.

St. Pauli se je krčevito branil. Rose je vse stavil na napad. Vstopil je tudi Donyell Malen, ki je zadel zunanji del mreže v 78. minuti.

Tudi v treh minutah sodnikovega dodatka so gostitelji zdržali in veselje je bilo veliko. Navijači so pripravili ognjemet pred stadionom in pripravili tudi transparent, kjer so zapisali, da pričakujejo zmago na mestnem derbiju proti Hamburgu v petek zvečer.

"Priložnost za lovoriko je splavala po vodi. Ne moremo več ubraniti pokalnega naslova. Nekateri igralci so popolnoma odpovedali v prvem polčasu, niso bili pripravljeni na pokalni boj. Pred tekmo sem opozarjal na začetek tekme. St. Pauli je dosegel zadetek iz prve akcije, potem pa smo si zabili še avtogol," je povedal 45-letni Rose.

Oba nemška velikana izpadla pred četrtfinalom
Borussia je jeseni izpadla tudi iz Lige prvakov. Zdaj ji ostane Evropska liga in prvenstvo, kjer pa zaostaja šest točk za vodilnim Bayernom. Lani so črno-rumeni izkoristili izpad Bayerna v 2. krogu v Kielu in osvojili pokal. Prvič po sezoni 2006/07 sta v tej sezoni izpadli najboljši nemški ekipi pred četrtfinalom. Bayern je konec oktobra doživel polom v Mönchengladbachu (0:5).

Nesrečni Kainz spodrsnil in zadel žogo v stojno nogo
Hamburger SV, ki je med letoma 1963 in 2018 igral v Bundesligi, je v zadnjih štirih letih v veliki krizi. Nikakor se ne uspe vrniti med elito. Tokrat se je uvrstil v četrtfinale pokala, potem ko bil v Kölnu boljši po streljanju enajstmetrovk. Po rednem delu ni bilo golov, po podaljšku pa je bilo 1:1.

Odločitev je padla v peti seriji, ko je Florian Kainz spodrsnil pred strelom. Z desnico je žogo zadel v levico in odbila se je prek vratarja Heuerja Fernandeza v mrežo. To je takoj opazil videosodnik, ki zadetka ni priznal. Pri izvajanju strela z enajstih metrov je dovoljen le en dotik žoge.

Nemški pokal, osmina finala:
ST. PAULI - Borussia Dortmund 2:1 (2:0)
Amenyido 4., Witsel 40./ag; Haaland 58./11-m

St. Pauli: Smarsch, Ohlsson (75./Zander), Medić, Lawrence, Paqarada, Smith, Becker, Hartel, Irvine, Burgstaller (90./Makeniok), Amenyido (75./Dittgen).

Borussia (D): Kobel, Meunier, Akanji (76./Zagadou), Hummels, Guerreiro, Witsel (90./Moukoko), Brandt, Bellingham, Reus, T. Hazard (65./Malen), Haaland.

Sodnik: Harm Osmers


1860 München - KARLSRUHE 0:1 (0:0)
Wanitzer 69./11-m

BOCHUM - Mainz 3:1 (0:1)
Pantović 56./11-m, 59., Löwen 79.; Onisiwo 36.

Köln - HAMBURGER SV * 4:5 (1:1, 0:0)
Modeste 121./11-m; Glatzel 92.
* - po streljanju 11-m


HANNOVER - Borussia (M) 3:0 (2:0)
Beier 4., 51., Kerk 36./11-m

RB LEIPZIG - Hansa Rostock 2:0 (1:0)
Poulsen 6., Olmo 82.
Kampl (Leipzig) je igral do 86. minute, Omladič (Hansa) ni bil v ekipi.

Hoffenheim - FREIBURG 1:4 (0:2)
Schlotterbeck 53./ag; Grifo 10., 36./11-m, Schade 55., Demirović 68.

Hertha Berlin - UNION BERLIN 2:3 (0:1)
R. Khedira 54./ag, Serdar 95.; Voglsammwer 11., Stark 50./ag, Knoche 55.