Benjamin Šeško je po štirih reprezentančnih golih septembra za Leipzig trikrat zadel v Ligi prvakov, na ligaški tekmi proti Augsburgu v prejšnjem krogu pa dvema goloma dodal še podajo. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Šeško je po štirih reprezentančnih golih septembra za Leipzig trikrat zadel v Ligi prvakov, na ligaški tekmi proti Augsburgu v prejšnjem krogu pa dvema goloma dodal še podajo. Foto: www.alesfevzer.com

Dve gostovanji in dve dolgi potovanji: 1600 km za v Oslo in kar 5000 km za Almaty. Prva tekma bo v četrtek ob 20.45 proti Norveški, nato bo v nedeljo ob 15.00 sledila tekma proti Kazahstanu. Malo časa je tako za pripravo za Norvežane, ob najdaljšem možnem gostovanju pa še dodani hendikep zaradi začetka druge tekme pol dneva prej kot običajno. To je davek za uvodni domači tekmi Lige narodov proti Avstriji (1:1) in Kazahstanu (3:0).

Oktobrski reprezentančni tekmi prihajata, ko se Matjaž Kek in strokovni štab ukvarjata z najdaljšim seznamom poškodovanih in načetih igralcev v zadnjih treh letih. Sočasno klubski karton Kekovih izbrancev ni pretirano bleščeč oziroma so vidne slabosti tako v obrambi, vezni liniji kot v napadu.

Od prejšnje Lige narodov prek uspešnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo do navdušujočega nastopa v Nemčiji se je izkristalizirala uradna postava Slovenije in njen prepoznavni sistem 4-4-2.

V prvi postavi odprto mesto na desnem boku

Septembra je že manjkal Kekovo odkritje in rešitev na desnem boku obrambe Žan Karničnik. Njegovo mesto je proti Avstrijcem in Kazahom v Stožicah prevzel David Brekalo, ki pa se je pridružil Karničniku med odsotnimi zaradi poškodb. V začetni enajsterici je tako prosto mesto na desnem boku, doslej uporabljenih menjav pa ni, razen če se Petar Stojanović vrne na svoj klubski igralski položaj.

Če na evropskem prvenstvu ni izstopal, je septembra v Ligi prvakov pokazal, kako koristen je lahko. Zdaj je vodstvo pred dilemo: pomakniti Stojanovića nazaj v obrambo ali ga pustiti na sredini. Foto: www.alesfevzer.com
Če na evropskem prvenstvu ni izstopal, je septembra v Ligi prvakov pokazal, kako koristen je lahko. Zdaj je vodstvo pred dilemo: pomakniti Stojanovića nazaj v obrambo ali ga pustiti na sredini. Foto: www.alesfevzer.com

Stojanović je bil septembra na obeh tekmah med boljšimi posamezniki Slovenije in znova je potrjeval pravilnost preselitve na desno krilo vezne linije. Drugače od pomladi in evropskega prvenstva je 29-letni Ljubljančan zdaj v polnem klubskem pogonu. Za Salernitano v Serie B igra na branilskem bočnem položaju v identičnem sistemu 4-4-2.

Manko izkušenj pri menjavah

Ob prostem mestu v obrambi Kek za preostalo standardno branilsko trojico nima preizkušene menjave z izjemo Jureta Balkovca. Ta je v novi sezoni odigral v celoti vse tekme Alanyasporja, a v reprezentanci ima v zadnjem obdobju pred njim prednost Erik Janža. 30-letni Belokranjec Jure Balkovec je septembra vstopil v igro v zadnjih minutah in je del redne rotacije.

Sorodna novica Slovenci začeli priprave za zahtevni gostovanji brez Lovrića in Horvata

Oslo in Almaty sta tako potovalni kot tekmovalni zalogaj. "Smo navajeni, imamo že nekaj izkušenj s tem. Ne dvomim, da bo NZS poskrbel, da bo z logistiko in potovanjem čim lažje. Predvsem se moramo mentalno pripraviti na dve težki gostovanji," je v ponedeljek na zboru komentiral Balkovec. Preostali rezervisti (Bajrić, Karić in Zec) imajo skupaj šest nastopov za reprezentanco.

Bijol–Drkušić stebra obrambe

Slovenski adut v zadnjih dveh letih je trdna obramba. Preobrat se je junija 2022 zgodil ravno v Oslu, kjer so Kekovi izbranci po dveh gladkih porazih v Ligi narodov nato proti Norveški iztržili remi brez golov.

Osrednja branilska naveza je od evropskega prvenstva 2024 zacementirana. Na srečo je Vanja Drkušić prebrodil težave zaradi poka petarde in poznejše zdravstvene nevšečnosti. Standardno dobro igra poveljnik obrambe Jaka Bijol, ki se z Udinesejem po lanskem boju za obstanek spogleduje z bojem za vrh italijanskega prvenstva.

Oblak na zadnjih dveh tekmah s po šestimi obrambami

Na evropskem prvenstvu je Oblak v skupinskem delu proti Danski, Srbiji in Angliji ubranil po tri strele v okvir vrat Slovenije, v osmini finala pa šest strelov Portugalske. V 380 minutah igre prejel dva gola. Foto: Reuters
Na evropskem prvenstvu je Oblak v skupinskem delu proti Danski, Srbiji in Angliji ubranil po tri strele v okvir vrat Slovenije, v osmini finala pa šest strelov Portugalske. V 380 minutah igre prejel dva gola. Foto: Reuters

Za obrambo stoji kapetan Jan Oblak. V letošnji sezoni je pri Atleticu ujel formo, ki ga je krasila v sezonah, v katerih je serijsko osvajal lovoriko zamoro za vratarja za najmanj prejetih zadetkov v španskem prvenstvu. Ob polomu Atletica pri Benfici v Ligi prvakov je bil kljub štirim prejetim golom (dva iz 11-m) svetla izjema, saj je s šestimi obrambami preprečil katastrofo.

Tudi na nedeljski večerni tekmi v španskem prvenstvu je Oblak znova zbral šest obramb, od tega dve izredni v nekaj sekundah. Znova je bil Škofjeločan najboljši posameznik atletov, ki so pri Real Sociedadu iztržili izid 1:1.

Dvojna Oblakova parada proti Realu Sociedadu v nedeljo zvečer.

S 3,2 obrambe na tekmo v novi sezoni je Oblak tako že klubsko vajen obremenitve, ki se od njega pričakuje v reprezentanci. Proti Kazahstanu je ubranil oba neposredna strela, proti Avstriji pa tri.

Mlakar še naprej na stranskem tiru Pise

Na sredini je že kar dolgo zaradi pomanjkanja igralskega časa pod pritiskom Jan Mlakar. V reprezentančnem dresu je predan delavec, ki si je izboril položaj na levem krilu in ga zadržal. Vendar v Pisi igra vse manj, letos je zbral manj kot za eno tekmo igralnega časa. Ker pa klub vodi v Serii B, bo moral še čakati na pravo priložnost. Proti Avstriji je Kek začel s Sandijem Lovrićem, ki po spomladanski poškodbi še ni ujel predhodne forme, za nameček pa je zadnjo tekmo Udineseje izpustil zaradi bolečin v dimljah. Na ponedeljkovem zboru je pregled pokazal, da ni pripravljen za igro, zato se je vrnil v Videm.

Elšnik blesti pri Crveni zvezdi

Dobro je znana preostala trojica vezistov – desno Petar Stojanović, na sredini pa naveza Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik. Slednji je po prestopu že osvojil navijače Crvene zvezde, hkrati pa je bil med redkimi izstopajočimi igralci ob obeh porazih v Ligi prvakov. Če je 26-letnik iz Zlatoličja v življenjski formi, pa 25-letni Idrijčan ni v lanski formi. Prestopna saga se je končala z novo izboljšano pogodbo s Panathinaikosom, pri katerem pa ni več nezamenljiv motor v ekipi.

Reprezentanca bo oktobra pogrešala Jona Gorenca Stankovića, ki je vedno vstopil v igro, ko je bilo treba braniti izid ali pa loviti gol. Kapetan Sturma bi lahko zaradi poškodbe roke ostal tudi brez novembrskih tekem v Ligi narodov. Za dobro mero je zbolel še drugi reprezentant iz Sturma Tomi Horvat, ki se je nadejal kakšne priložnosti s klopi.

Sorodna novica Lažja pot v Severno Ameriko Slovence vodi prek Norveške

Šporar, Celar in Vipotnik skupaj pri dveh golih

Še v slabšem položaju kot Gnezda Čerin je pri zelenih iz Aten Andraž Šporar. Standardni napadalni partner prvega slovenskega orožja je pri zgolj 176 odigranih minutah in enem golu iz konca avgusta. Vendar kaj, ko sta njegova prva tekmeca prav tako strelsko ohlajena in sta daleč od lanske učinkovitosti. Žan Celar, ki je začel proti Kazahstanu, še čaka na prvenec pri Queens Park Rangersu, medtem ko je Žan Vipotnik pri Swanseaju ostal pri golu iz sredine avgusta.

Kramer za zaostritev konkurence v špici

Zato ne čudi, da je Kek za oktobrski tekmi zaostril konkurenco z razpoloženim strelcem. Blaž Kramer je bil nazadnje del reprezentance ravno junija 2022, ko se je zgodil preobrat in se je krivulja uspehov zasukala navzgor. Kramer je z razdalje spremljal preporod Slovenije, lanskih 10 golov za Legio Varšavo pa je bilo v omenjeni konkurenci napadalcev premalo, da bi kandidiral za evropsko prvenstvo. Poleti je strelsko eksplodiral in si s petimi goli ter štirimi podajami na enajstih tekmah priigral prestop v Turčijo h Konyasporju.

"Velika čast. Trdo delo se je poplačalo," se nove reprezentančne priložnosti veseli 28-letni Celjan, ki pa se še privaja na novo okolje. Na vseh štirih tekmah je zaigral, a na prvi gol za novi klub še čaka. Mogoče bo prej dočakal reprezentančni prvenec. "Dve zahtevni gostovanji. Najprej osredotočenost na Norveško. Fantje so pokazali, da lahko igrajo z vsako reprezentanco, in potrdili visoke cilje."

Šeško in Haaland, tretji del

9. junija 2022 je Šeško v Oslu odigral 66 minut, Haaland pa celo tekmo, v obup pa ga je spravil Oblak. 24. septembra 2022 v Ljubljani je Haaland v 47. minuti zadel za vodstvo Norveške z 1:0, nakar je v 69. minuti Šeško podal Šporarju za izenačenje, nato pa je Beni odločil v 81. minuti z izjemnim strelom z velike razdalje.  Foto: EPA
9. junija 2022 je Šeško v Oslu odigral 66 minut, Haaland pa celo tekmo, v obup pa ga je spravil Oblak. 24. septembra 2022 v Ljubljani je Haaland v 47. minuti zadel za vodstvo Norveške z 1:0, nakar je v 69. minuti Šeško podal Šporarju za izenačenje, nato pa je Beni odločil v 81. minuti z izjemnim strelom z velike razdalje. Foto: EPA

Prvo orožje in zvezdnik Slovenije je dobro znan. Benjamin Šeško je septembra poskrbel za vse štiri slovenske gole v Ligi narodov, sočasno pa je prvi strelec RB Leipziga. Na dveh tekmah Lige prvakov je zatresel že trikrat, prvič v mrežo Jana Oblaka, pred slabim tednom pa je dvakrat stresel mrežo Juventusa. Skupno je pri šestih golih na devetih tekmah za rdeče bike, pri čemer je s tremi podajami že presegel lanski celoletni izplen dveh zadnjih podaj za gol soigralcev.

Vse od začetka zgodbe v Salzburgu Šeška spremljajo primerjave z Erlingom Haalandom in zdaj se bo z njim srečal v polni formi. Norveška nogometna javnost je lačna reprezentančnega uspeha in igranja na velikem turnirju, ravno uspeh v Ligi narodov pa bo prvi resni korak proti SP-ju 2026. A podobno velja tudi za Slovence, ki po poletni navijaški pravljici v Nemčiji zdaj sanjajo o poletju v Severni Ameriki.

Statistično izstopajo Šeško, Elšnik in Repas

S skupno 10 goli za državo in klub je Šeško z naskokom prvi strelec izbrane vrste, v kateri mu v novi sezoni sledita Kramer (5 golov) in Iličić (3 goli). Slednja sta za klub podelila po štiri podaje, a po tej statistiki je najboljši Repas, ki je že pri sedmih zadnjih podajah za gol. Po algoritemski oceni Sofascorja v domačem prvenstvu izstopa Elšnik (7,79), v evropskih tekmovanjih pa Šeško (7,75). Jan Repas je tudi med trojico reprezentantov, ki je v sezoni 2024/24 že odigrala več kot 1500 minut, ob njem sta še David Zec in Matevž Vidovšek. Torej trije igralci slovenske Prve lige, za katerimi je tudi evropsko poletje. Med 26 Kekovimi izbranci je pet igralcev iz domače lige.