Jan Oblak se veseli uvrstitve v četrtfinale, Stefan Kiessling pa je popolnoma na tleh, potem ko je v peti seriji poslal žogo prek vrat. Foto: EPA
Jan Oblak se veseli uvrstitve v četrtfinale, Stefan Kiessling pa je popolnoma na tleh, potem ko je v peti seriji poslal žogo prek vrat. Foto: EPA
Jan Oblak
Jan Oblak je dobival številne pohvale soigralcev. Foto: EPA
Diego Simeone
Diego Simeone je večkrat zahteval rumene kartone za igralce Bayerja, veliko se je pregovarjal s sodniki. Foto: EPA
Arsene Wenger
Arsene Wenger je med letoma 1987 in 1994 vodil ekipo iz kneževine, leta 1988 je osvojil francosko prvenstvo, tri leta zatem pa še francoski pokal. Tokrat je proti Monacu doživel zelo grenek poraz. Foto: EPA
Santi Cazorla in soigralci so doživeli novo veliko razočaranje. Foto: Reuters


Slovenski reprezentant, ki je sredi prvega polčasa zamenjal poškodovanega Miguela Angela Moyo, je stopil na veliko sceno in se izkazal pri streljanju enajstmetrovk. Postal je prvi Slovenec, ki je po sedmih letih igral v izločilnih bojih Lige prvakov. Zadnji je bil Mirnes Šišić (Olympiacos - Chelsea; osmina finala 2008).
Hakan Calhanoglu velja za najboljšega izvajalca prostih strelov v Bundesligi. Roger Schmidt ga je uvrstil za prvega strelca, ker je bil prepričan, da bo zagotovo zadel. Oblak se ni pustil zmesti in je zaustavil njegov slab poskus po sredini vrat.
Enajstmetrovk niso trenirali
"Nismo vadili strelov z enajstih metrov. Najbolj pomembno je, da se strelci pravilno odločijo, vratar pa mora biti popolnoma miren in zbran. Oblak je prišel v igro na izjemno zahtevni tekmi, vendar je bil pripravljen. Odločila je njegova prva obramba pri strelu Calhanogluja, vseskozi je bil izjemno miren," je bil zadovoljen trener Atletica Simeone, ki se ob stranski črti zares težko kontrolira.
"To je bila velika ekipna zmaga. Že na prvi tekmi smo naredili pomemben korak, ko smo v Leverkusnu zadržali izid z igralcem manj. Tudi tokrat je bila to težka tekma. Nismo igrali najboljšega nogometa, smo pa znova vložili vso svojo dušo v srečanje. Ta zmaga nam bo dala še dodatno moč za naslednje tekme. Za Atletico ni samoumevno, da se dve leti zapored prebije med osem najboljših v Evropi," je še dodal 44-letni strokovnjak, ki je leta 1996 s colchonerosi osvojil dvojno krono (špansko prvenstvo in pokal).
Torres: Ta večer si bomo zapomnili za lep čas
V peti seriji je ključno enajstmetrovko uspešno izvedel Fernando Torres, ki je v 83. minuti zamenjal Maria Mandžukića. "Vsaka tekma na stadionu Vicente Calderon je posebna. Ta večer si bomo zapomnili za lep čas. V naši ekipi vlada prav poseben ekipni duh, ki na takih tekmah odloča," je bil nasmejan "El Nino".
Schmidt: Očitno sem se zmotil pri izbiri strelcev
Razočaranje pri lekarnarjih je bilo ogromno. V Bundesligi igrajo tehnično dovršen nogomet, v Madridu pa so skušali z dolgimi žogami priti pred vrata, a so bili daleč od uspeha.
"Pri enajstmetrovkah odločajo živci. Potrebne so izkušnje z velikih tekem. Vsekakor je precej lažje, če poteka streljanje enajstmetrovk na domačem stadionu. Za prvo in peto serijo sem izbral dva na papirju najbolj zanesljiva strelca, vendar sem se očitno zmotil. Moram pohvaliti svoje izbrance, da so se spustili v boj z Atleticom in se 120 minut zelo dobro držali. Po vodstvu Atletica smo se odlično branili. Madridčani igrajo zelo ostro, z veliko energije, tekme z njimi so vedno tesne, odloča vsaka malenkost," je poudaril trener Schmidt.
Völler: Tega poraza ne bo lahko pozabiti
"Tega poraza ne bo tako lahko pozabiti. Če izgubiš po streljanju 11-m na taki tekmi, je to zares grenko. Noge so težke po 120 minutah, tudi Atletico je zgrešil dvakrat. Calhanoglu je zelo zanesljiv izvajalec, znova je poskušal počakati, da se vratar odloči za eno stran, a tokrat mu ni uspelo," je razlagal športni direktor Rudi Völler, član nepozabne nemške reprezentance, ki je osvojila naslov svetovnih prvakov v Italiji leta 1990.
Wenger: Monaco si ni zaslužil napredovanja
Arsenal je petič zapored izpadel v osmini finala Lige prvakov. V Monte Carlu je bil precej boljši tekmec, topničarje je pokopal poraz z 1:3 na prvi tekmi na stadionu Emirates. Tudi lani in predlani so na domačem stadionu izgubili proti Bayernu (1:3 in 0:2), nato pa v Münchnu odigrali precej bolje (0:2 in 1:1), a vseeno izpadli.
"Vedeli smo, da bo zelo težko doseči tri zadetke, a nismo izkoristili priložnosti. Na prvi tekmi smo psihično popolnoma odpovedali. Monaco je imel precej sreče," je pojasnil Wenger in dodal. "Mislim, da si Monaco ni zaslužil napredovanja. Presenečeni boste, ko pogledate na število njihovih strelov proti vratom. Monaco ni niti enkrat streljal v okvir vrat, vendar se je prebil v četrtfinale. Vsak poraz boli, čeprav tokrat sploh nismo izgubili. Zadovoljen sem lahko z igro, ki jo moramo prikazati tudi na tekmah Premier lige in v Pokalu FA."

Mertesacker: Monaco zasluženo v četrtfinalu
Visoki branilec Per Mertesacker je bil popolnoma drugačnega mnenja: "Monaco je zasluženo v četrtfinalu, saj je bil precej boljši na prvi tekmi. V Monte Carlu smo igrali zelo dobro, a tako velikega zaostanka ni lahko nadomestiti. Poskušali smo na vse načine, vsekakor bi lahko zadeli še veliko večkrat. Zelo nam je lahko žal tiste prve tekme na našem stadionu, ko nam je Monaco povzročal velike težave,"

Olivier Giroud je v 36. minuti načel mrežo Monaca, sedem minut pred koncem pa z glavo ni mogel ukaniti sijajnega Danijela Subašića. "Vse do konca smo pritiskali, a Monaco se je disciplinirano branil. Ni se naključno prebil v četrtfinale, lahko snamemo klobuk pred njimi," je poraz športno sprejel francoski napadalec.
Drugi zadetek za Arsenal je v 79. minuti dosegel Aaron Ramsey: "V prejšnjih štirih sezonah smo izpadli proti Barceloni in Bayernu. Tokrat smo imeli lepo priložnost za napredovanje, vendar je nismo izkoristili."
Jardim: Prepričan sem, da si nas vsi želijo v četrtfinalu
Monaco se je prvič po letu 2004 prebil v četrtfinale Lige prvakov. Pred enajstimi leti je igral celo v finalu, kjer pa je bil Porto v Gelsenkirchnu boljši s 3:0.
Trener Leonardo Jardim je bil po tekmi izjemno zadovoljen: "Prepričan sem, da si vse ekipe želijo igrati proti nam v četrtfinalu Lige prvakov. Mislim, da smo se zasluženo prebili med osem najboljših, Arsenal je izkoristil dve naši napaki. Pričakoval sem težko tekmo in nisem se zmotil."
"Ko so dosegli prvi gol, smo se znašli v težavah. Preveč smo se potegnili v obrambo in sploh nismo bili več nevarni za njihova vrata," je dejal vezist Geoffrey Kondogbia. Monaco je v francoskem prvenstvu na četrtem mestu in ima še vedno možnosti za preboj v Ligo prvakov tudi v naslednji sezoni.