Arsene Wenger ima lepe spomine na Monte Carlo, precej bolj grenke pa s prve tekme proti Monacu pred tremi tedni. Foto: EPA
Arsene Wenger ima lepe spomine na Monte Carlo, precej bolj grenke pa s prve tekme proti Monacu pred tremi tedni. Foto: EPA
Leonardo Jardim in Nabil Dirar
Leonardo Jardim je zelo previden pred povratno tekmo. Zaveda se, da se je v Londonu vse izšlo po njegovih željah. Foto: EPA
Diego Simeone je dolgo časa sestavljal taktiko za povratno tekmo. Od tega srečanja je odvisna sezone Atletica. Foto: EPA

Topničarji v zadnjih dveh mesecih blestijo, odpovedali so le na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov proti Monacu na stadionu Emirates (1:3). V podobnem položaju so bili pred dvema letoma proti Bayernu, nato pa so na Allianz Areni navdušili, vendar zmaga z 2:0 ni bila dovolj.

"Na prvi tekmi smo naredili veliko napak. Bili smo nepotrpežljivi. Ko smo se znašli v zaostanku, smo z vsemi silami krenili v napad, popolnoma smo izgubili strukturo igre. V takem položaju si lahko le želiš, da dobiš še eno priložnost. Naše možnosti so zdaj majhne, vendar prav njih je treba izkoristiti. Monaco je v prednosti, mi pa imamo dovolj izkušenj za preobrat. V Monte Carlu nam lahko uspe nekaj prav posebnega," je pojasnil Arsene Wenger, ki je med letoma 1987 in 1994 vodil ekipo iz kneževine, leta 1988 je osvojil francosko prvenstvo, tri leta zatem pa še francoski pokal.

Priznanega strokovnjaka najbolj jezi sodnikov dodatek, ko je Alex Oxlade-Chamberlain najprej znižal na 1:2, potem pa je Arsenal z glavo skozi zid skušal izenačiti in prejel v 94. minuti usoden gol za 1:3. Yannick Ferreira-Carrasco je bil natančen po protinapadu. Tomaš Rosicky in Chuba Akpom nista potovala z ekipo.

Giroud in Özil verjameta v preobrat
Olivier Giroud je na zadnjih 12 tekmah dosegel že osem golov. Arsenal je dobil sedem izmed zadnjih osmih tekem. "Trenutno nam gre vse odlično od nog. V Monte Carlo smo prišli zelo samozavestni. Mislim, da smo se naučili iz napak na prvi tekmi. Ustvariti si moramo veliko priložnosti, tako kot proti West Hamu v soboto. Prepričan sem, da imamo še možnosti za napredovanje," je optimističen francoski napadalec.

"Če bomo prikazali našo pravo igro, verjamem, da se bomo prebili v četrtfinale. Zelo pomembno je, da kmalu dosežemo gol. Tokrat bomo bili vsekakor veliko bolj potrpežljivi. Še posebej na Old Traffordu smo si na pokalni tekmi zares nabrali veliko samozavesti. V nogometu se dogajajo tudi čudeži," je odločno napovedal Mesut Özil.

Jardim pričakuje težko srečanje
"Nikakor se ne smemo sprostiti in vzeti tekme na lahek način. Welbeck, Özil, Santi Cazorla in ostali nas lahko hitro kaznujejo. Trenutno je odigran šele prvi polčas in pričakujem zelo težko srečanje," je poudaril trener Monaca Leonardo Jardim.

Simeone ne more računati na Godina in Tiaga
Madridski Atletico je v španskem prvenstvu že devet točk za vodilno Barcelono in možnosti za obrambo naslova so minimalne. Tudi iz španskega kraljevega pokala so "colchonerosi" že izpadli, zato je torkova tekma proti Bayerju iz Leverkusna še toliko bolj pomembna. "Lekarnarji" so na BayAreni slavili z 1:0.

"Treba bo zavihati rokave in garati 90 minut. To je edini način, da se izboljšamo. Proti Espanyolu smo bili z deseterico boljši tekmec, a je njihov vratar Kiko Casilla branil briljantno," je povedal trener Diego Simeone. Tiago Mendes je bil na prvi tekmi izključen in nima pravice nastopa. Zaradi rumenih kartonov mora počivati še Diego Godin.
Schmidt: Še vedno nismo favoriti
"Še vedno smo v vlogi "avtsajderja", čeprav ne več tako močno kot pred prvo tekmo. Želim, da odigramo zelo zbrano in predvsem, da razvijemo našo igro. Čaka nas pravi kotel in hladna glava je ključna na takih tekmah," je dodal trener Bayerja Roger Schmidt. Po zmagi nad Stuttgartom s 4:0 je Bayer na četrtem mestu, ki vodi v kvalifikacije za Ligo prvakov v naslednji sezoni.

Osmina finala, povratne tekme, torek ob 20.45:
ATLETICO MADRID - BAYER LEVERKUSEN 0:1

Verjetni postavi:
Atletico Madrid: Moya, Juanfran, Miranda, Gimenez, Siqueira, Raul Garcia, Gabi, Koke, Arda Turan, Mandžukić, Griezmann.

Bayer Leverkusen: Leno, Hilbert, Toprak, Spahić, Wendell, Castro, Bender, Bellarabi, Calhanoglu, Son, Drmić.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)


MONACO - ARSENAL 3:1

Verjetni postavi:
Monaco: Subašić, Fabinho, Carvalho, Abdennour, Kurzava, Kondogbia, Toulalan, Dirar, Joao Moutinho, Ferreira-Carrasco, Berbatov.

Arsenal: Ospina, Chambers, Mertesacker, Koscielny, Monreal, Coquelin, Santi Cazorla, Walcott, Özil, Sanchez, Giroud.

Sodnik: Svein Oddvar Moen (Norveška)




Sreda ob 20.45:
BARCELONA - MANCHESTER CITY 2:1

Verjetni postavi:
Barcelona: ter Stegen, Dani Alves, Pique, Mathieu, Jordi Alba, Rakitić, Mascherano, Iniesta, Messi, Suarez, Neymar.

Manchester City: Hart, Zabaleta, Kompany, Demichelis, Kolarov, Y. Toure, Fernando, Nasri, Silva, Milner, Agüero.

Sodnik: Gianluca Roochi (Italija)


BORUSSIA DORTMUND - JUVENTUS 1:2

Verjetni postavi:
Borussia (D): Weidenfeller, Kirch, Subotić, Hummels, Schmelzer, Sahin, Gündogan, Blaszczykowski, Kampl, Reus, Aubameyang.

Juventus: Buffon, Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Vidal, Marchisio, Pogba, Pereyra, Tevez, Morata.

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)



Odigrano prejšnji teden:
Chelsea - PARIS SG * 2:2 (0:0) 1:1
Cahill 81., Hazard 96./11-m; Luiz 86., Silva 114.
RK: Ibrahimović 32./PSG
* - po podaljšku

BAYERN
- Šahtar Doneck 7:0 (2:0) 0:0
Müller 4./11-m, 52., Boateng 34., Ribery 49., Badstuber 63., Lewandowski 75., Götze 87.
RK: Kučer 3./Šahtar

REAL MADRID - Schalke 3:4 (2:2) 2:0
Ronaldo 25., 45., Benzema 53.; Fuchs 20., Huntelaar 40., 84., Sane 57.

PORTO
- Basel 4:0 (1:0) 1:1
Brahimi 14., Herrera 47., Casemiro 56., Aboubakar 76.
RK: Samuel 91./Basel

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.