Ivan Simič je na novinarski konferenci predstavil svoj program. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Simič je na novinarski konferenci predstavil svoj program. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Simič
Simič je o članski reprezentanci dejal, da mora biti njen glavni cilj uvrstitev na SP 2010 in EP 2012. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Stefanovič
Simičevi predstavitvi je prisluhnil tudi predsednik sindikata slovenskih nogometašev Dejan Stefanovič. Simič je poudaril, da mora NZS s sindikatom vzpostaviti ustrezno sodelovanje. Foto: MMC RTV SLO

Vabili so me tudi v Frajmanov tabor, a sem povedal, da tam ne vidim nič novega. Tudi po tisti novinarski konferenci so me poklicali, če se jim priključim, a sem rekel, da rajši umrem od lakote.

Simič že vložil kandidaturo
Simič: Nikogar ne bom nič prosil

"Frajman me je poklical včeraj dopoldne in predlagal, da se odpoveva kandidaturi in da predsednik postane Zoran Jankovič, midva pa postaneva podpredsednika. A to možnost sem zavrnil. Rekel se mu: 'Tugo, oprosti, a moj program prihaja ravno iz tiskarne in jaz sem se odločil, da bom kandidiral in se ne bom umaknil,'" je dejal Simič, ki se bo za predsednika potegoval tretjič. Februarja 2005 in na izrednih volitvah novembra 2006 ga je gladko premagal dolgoletni predsednik Rudi Zavrl, ki je v ponedeljek sporočil, da se ne bo potegoval za nov mandat.

Simič je zavrnil ugibanja, da bo Zavrl zdaj sodeloval v njegovi ekipi. Rok za vlogo kandidatur se izteče v četrtek ob 12. uri, volitve pa bodo 20. februarja na Brdu pri Kranju. Frajman do večera še ni vložil kandidature, ko smo ga želeli povprašati, kaj načrtuje, pa se na naše telefonske klice ni odzval.

Ključne točke Simičevega programa:
- sprememba volilnega sistema (predsednika bi neposredno volili klubi, število podpredsednikov bi zmanjšal na tri)
- razbremenitev dela generalnega sekretarja NZS-ja
- več televizijskih prenosov domačega nogometa
- uvrstitev članske reprezentance na SP 2010 in EP 2012
- sprememba barve dresov iz zelene v svetlo modro
- izboljšanje sodelovanja z organiziranimi navijači
- prva liga z 12 klubi, dve drugi ligi (vzhod in zahod) s po 14 klubi in štiri regionalne tretje lige
- povečanje igralnih površin za vsaj 50 odstotkov
- gradnja sodobnega nogometnega centra
- organizacija EP-ja v futsalu leta 2012
- popularizacija ženskega nogometa
- v naslednjih 8 letih imeti svojega člana v izvršnem odboru Uefe ali Fife











Poleti mu je Zavrl dejal, da naslednika vidi v njem
"Ogrodju programa sem podrobnosti začel dodajati, ko mi je Rudi Zavrl sporočil, da ne bo več kandidiral, to je bilo 21. januarja. Pred sedmimi meseci me je poklical Tugo Frajman, če bi se lahko dobili z Zavrlom, da bi se pogovorili o volitvah. Zavrl mi je takrat na sestanku povedal, da najverjetneje ne bo kandidiral in da naslednika vidi v meni. Povedal sem mu, da sem počaščen, glede na to, da sva se vedno "fajtala" in bila velikokrat različnih mišljenj. A hkrati sem mu dejal, da bom kljub temu počakal na njegovo dokončno odločitev. To je edini razlog, zakaj sem z napovedjo kandidature čakal do zdaj," je pojasnil Simič.

Dodal je, da ne bo z nikomer sklepal kupčij, za zdaj pa naj bi imel podporo MNZ Ljubljana in MNZ Nova Gorica, kar pomeni 7 glasov delegatov. Skupaj jih je na voljo 38, poleg devetih medobčinskih zvez (MNZ) predsednika izbirajo še predstavniki trenerske in sodniške organizacije.

Simičevi kandidati za podpredsednike:
- Franc Kopatin (zdaj predsednik MNZ Nova Gorica)
- Franc Kangler (mariborski župan)
- Stane Oražem (predsednik NK Domžale)
- Radenko Mijatović (član izvršnega odbora MNZ Ljubljana)
- Branko Florjanič (podpredsednik je že zdaj, hkrati je tudi predsednik združenja klubov I. SNL)







Če ne uspe, se bo umaknil iz nogometa

"Menim, da dozdajšnje napovedi nimajo osnove. Volilna kampanja se bo začela šele v četrtek, ko se izteče rok za vlogo kandidatur. Moram reči, da sem tisočkrat bolj miren kot pred volitvami pred štirimi leti. Če ne uspem, se bom umaknil iz nogometa, saj z ljudmi, ki jim ne morem pet minut gledati v oči, nimam kaj početi," je še dejal Simič, ki trenutno dela kot predsednik MNZ Ljubljana.

Frajman je pred nekaj dnevi pred novinarje stopil s predsedniki šestih MNZ-jev (Maribor, Celje, Ptuj, Murska Sobota, Lendava, Koper) in oznanil, da ima zagotovljeno podporo 22 delegatov iz teh zvez. A razmerja so se medtem bržkone že spremenila. Nenazadnje je eden od Simičevih kandidatov za podpredsednika tudi mariborski župan Franc Kangler, ki ima velik vpliv v MNZ-ju Maribor, saj je bil pred leti njegov predsednik.

Jankovič bi imel Zavrla za častnega predsednika
Jankovič se je medtem dokončno odločil, da kandidature ne vloži. Vložil bi jo le v primeru, če bi imel podporo vseh, ki delajo v slovenskem nogometu, in če bi Zavrl postal častni predsednik ter namesto njega potoval po Evropi. On kot ljubljanski župan za to preprosto nima časa.

M. R.

Vabili so me tudi v Frajmanov tabor, a sem povedal, da tam ne vidim nič novega. Tudi po tisti novinarski konferenci so me poklicali, če se jim priključim, a sem rekel, da rajši umrem od lakote.

Simič že vložil kandidaturo
Simič: Nikogar ne bom nič prosil