Selektor Matjaž Kek je obe tekmi igral s tremi osrednjimi branilci. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Matjaž Kek je obe tekmi igral s tremi osrednjimi branilci. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je v prvem delu razočarala in si proti 52. reprezentanci z lestvice Fife ni priigrala niti ene priložnosti. Boljši vtis so Slovenci pustili v drugem polčasu, ko so v 64. minuti tudi prvič streljali v okvir vrat. Najbližje zadetku so bili v 73. minuti, ko je strel Žana Celarja zaustavila vratnica.

45 minut uspavanke
Glede na tekmo s Hrvaško je selektor Matjaž Kek posegel po štirih menjavah v začetni enajsterici. Novinci so Miha Mevlja, Petar Stojanović, Luka Zahović in Benjamin Šeško, na klopi pa so tokrat bili Žan Karničnik, Miha Blažič, Adam Gnezda Čerin in Andraž Šporar.

Prvi polčas je bila prava nogometna uspavanka. Prvi so v 15. minuti zagrozili Katarci. Z 12 metrov je nekoliko s strani sprožil Afif, vendar je bil Jan Oblak na mestu in je žogo odbil v kot. Arabci so imeli v uvodnih 25 minutah žogo več v svojih nogah, nato so pobudo prevzeli Slovenci, ki pa niso ogrozili gola Katarja. V prvih 45 minutah so proti golu sprožili le en strel, pa še ta je zletel visoko čez vrata. Katar je zagrozil še v 42. minuti. Znova je bil v glavni vlogi Afif, ki je prodrl po levi strani, se prebil v kazenski prostor, a je njegov strel znova zaustavil Oblak. Polčas za hitro pozabo.

Drugi polčas popravil slovenski vtis
Celar
, Gnezda Čerin in Žan Karničnik so na začetku drugega dela vnesli precej živahnosti v slovensko vrsto. Spodbuden začetek je presekal Afif, ki je v 52. minuti iz bližine znova preizkusil Oblaka. To je bila najlepša priložnost na srečanju, toda tudi tokrat je bil zmagovalec slovenski kapetan. Slovenija si je prvo (pol)priložnost priigrala nekaj minut pozneje. S strani je sprožil Šeško, žoga pa je za malo švignila mimo leve vratnice domačega gola. V 64. minuti prvi strel Slovenije na gol Katarja. Z leve strani je podal Jasmin Kurtić. Žogo je na voleju v kazenskem prostoru pričakal Stojanović, vendar je njegov strel po sredini domači vratar odbil nazaj v igro. V 69. minuti se je priložnost ponudila Jaki Bijolu, ki pa v kazenskem prostoru ni dobro reagiral in žogo je po slabotnem strelu domači vratar le ukrotil.

V 73. minuti je z roba kazenskega prostora poskusil Celar, a je njegov prvenec v državnem dresu preprečila vratnica. Slovenci so do konca tekme gospodarili na zelenici, toda zadetka jim ni uspelo zabiti. Še več, Katar je imel v sodnikovem podaljšku dve priložnosti, ki pa sta prav tako ostali neizkoriščeni.

Vrhunci tekme Slovenija - Katar

Kek: Še vedno imamo strah ali preveliko spoštovanje
"Res je, da smo igrali dve tekmi brez poraza, ampak zmagali pa tudi nismo. Resda smo igrali proti tekmecema, ki bosta na SP-ju. V prvem polčasu nismo dobro začeli, poskušali smo, iskali rešitve in v drugem polčasu je bilo to veliko bolje. Ta akcija pa je dosegla namen, bili smo skupaj, igrali dve tekmi na visoki ravni, tako da sem glede tega zadovoljen. Nismo pa zmagali. Še vedno imamo določen strah ali preveliko spoštovanje. Toda z vsem drugim sem zadovoljen," je po tekmi za Sportklub povedal Kek in priznal, da ga še vedno skrbi igra zvezne vrste in pomanjkanje kreacije.

"V drugem polčasu smo bili v redu, v prvem pa smo preveč igre puščali Katarcem. Tekli smo v prazno, kar smo v drugem polčasu popravili. Mislim, da smo ta čas v Katarju dobro izkoristili, imeli smo več treningov, pogoji pa so bili tudi odlični," pa je povedal Karničnik in razkril, da jih je po tekmi obiskal tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.

Junija štiri tekme v Ligi narodov
Slovenija se je v Katarju pripravljala na junijski začetek nove Uefine Lige narodov, ko se bodo med 2. in 12. junijem odigrale kar štiri tekme od skupno šestih v 4. skupini Lige B. Takrat varovance Matjaža Keka čakajo tekme s Švedsko (2. junija v Ljubljani), s Srbijo (5. junija v Beogradu), z Norveško (9. junija v Oslu) in nato še 12. junija doma v Ljubljani s Srbijo. Preostali tekmi proti Norveški in na Švedskem se bosta odigrali jeseni: 24. in 27. septembra.

Keka čaka še veliko dela do junijskega začetka Lige narodov

PRIJATELJSKI TEKMI

KATAR, Al Rajan

KATAR – SLOVENIJA 0:0

Katar: Al Sheeb, Boudiaf (77./Al Ahrak), Hassan, Al Bayati (87./Mazeet), Al Rawi, Pedro Miguel Correia (87./Khidir), Khoukhi, Mohammad (60./Ahmed), Al Hadhrami (60./Madibo), Afif, Ali (77./Alaaeldin).

Slovenija: Oblak, Mevlja, Bijol, Brekalo (46./Karničnik), Sikošek, Stojanović (87./Horvat), Zajc (81./Gorenc Stanković), Kurtić, Lovrić (46./Gnezda Čerin), Zahović (46./Celar), Šeško (77.Verbič).

Rumeni karton: Bijol


SLOVENIJA – HRVAŠKA 1:1 (0:1)
3.000; Bijol 92.; Kramarić 39.

Slovenski nogometaši srečno do remija s Hrvati