Milan Jovanović je bil v kvalifikacijah za SP 2010 s petimi zadetki najboljši strelec Srbije. Foto: EPA
Milan Jovanović je bil v kvalifikacijah za SP 2010 s petimi zadetki najboljši strelec Srbije. Foto: EPA
Radomir Antić
Radomir Antić v torek ne bo sedel na klopi Srbije, a ni dvoma, da bodo njegova navodila na kakšen način že prišla na igrišče. Foto: EPA
Zlatko Zahovič
Zlatko Zahovič meni, da je šibka točka Srbije počasna vezna vrsta. Foto: MMC RTV SLO
Neven Subotić pred tekmo s Slovenci
Kako v Beogradu pričakujejo tekmo med Srbijo in Slovenijo

Srbija je z zmago na Ferskih otokih s 3:0 dobila tisto, kar je nujno potrebovala za povrnitev samozavesti, Slovenija z nenadejanim porazom proti Severni Irski boleč udarec. "Najbolj me veseli uspešen začetek kvalifikacij. To je zelo pomembno za samozavest, od tega pa je veliko odvisno. Slovenci bodo po porazu verjetno demotivirani in čustveno izpraznjeni. To moramo izkoristiti," pred torkovim medsebojnim obračunom v Beogradu pravi Milan Jovanović. Napadalec Liverpoola, ki je v prejšnjih kvalifikacijah zabil pet zadetkov, je priznal, da je v soboto z roko potisnil žogo do strelca prvega gola Danka Lazovića.
Vidić zadovoljen
Tudi pri drugih srbskih nogometaših je po treh točkah čutiti olajšanje, čeprav je Aleksandar Luković (Zenit) poudaril, da bo potrebno za uvrstitev na evropsko prvenstvo igrati precej bolj trdo kot v Torshavnu. "Vedno je lahko bolje, a dosegli smo tri zadetke. V prejšnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo na Ferskih otokih nihče ni mogel več kot dvakrat zatresti mreže. To nekaj pove. Zelo pomembno je, da smo uspešno začeli, še posebej po tistem, kar se je dogajalo v zadnjih mesecih," je dodal branilec Manchester Uniteda Nemanja Vidić.

V Srbiji je te dni veliko pozornosti vzbudila tudi novica, da je v soboto srbski notranji minister Ivica Dačić sprejel brazilskega napadalca Clea in mu ponudil srbsko državljanstvo. Nogometaš Partizana, ki je bil najbolj zaslužen za preboj črno-belih v Ligo prvakov, saj je na šestih tekmah kvalifikacij dosegel kar osem zadetkov, naj bi srbski potni list dobil po hitrem postopku na naslednji seji srbske vlade kot zaslužni meščan Beograda. In kot kaže, bo v prihodnosti nanj lahko računal tudi srbski selektor.

Srbi, ki so v Južni Afriki obstali v predtekmovanju, imajo še vedno istega selektorja, Radomirja Antića, ki pa je moral privoliti v 50-odstotno znižanje plače. Ta namesto 100.000 zdaj znaša 50.000 evrov mesečno. A Antić na prvih štirih tekmah ne bo sedel na klopi reprezentance, ker je kaznovan zaradi žaljenja sodnikov na srečanju proti Avstraliji. Nekateri "zlobneži" namigujejo, da ne bo dočakal nove priložnosti, saj so pričakovanja predsednika srbske nogometne zveze Tomislava Karadžića velika. Jeseni bi bil zadovoljen le, če bi Srbija osvojila vsaj 10 točk. Oktobra bo gostila Estonijo in gostovala v Genovi pri Italiji.

Rogić: Slovenci so zagrizeni in disciplinirani
"Začasni" selektor je zdaj Aleksandar Janković, eden od njegovih pomočnikov pa Aleksandar Rogić, ki je pred tekmo proti Sloveniji spregovoril nekaj besed na nedeljski novinarski konferenci. "S pravim pristopom in dobro pripravo smo na Ferskih otokih osvojili točke, ki so vsekakor izboljšale razpoloženje v naši ekipi in olajšale priprave na naslednjo tekmo. Dobro smo preučili, česa so Slovenci sposobni. Lahko rečem, da so izjemen tekmec. Razen Francije v zadnjih dveh letih najbrž v Beograd še ni prišla močnejša reprezentanca. Slovenija je zelo izkušena ekipa, ki dolgo igra skupaj. Nogometaši so zagrizeni in disciplinirani, moštvo pa ima tri ali štiri igralce, ki izstopajo z odličnimi tehničnimi in fizičnimi karakteristikami, še posebej mislim na Cesarja, Radosavljeviča, Birso, Novakoviča ... Veliko jih je. V vsakem primeru bomo tekmo pričakali z željo, da ne odstopimo od našega stila igre, a z maksimalnim spoštovanjem tekmeca," je povedal Rogić.

V srbskih medijih je v nedeljo našla mesto tudi zanimiva napoved Zlatka Zahoviča: "Sloveniji je zelo všeč, ko se jo podcenjuje. Vprašajte Ruse. V tem trenutku je težko po porazu proti Severni Irski, a mi smo najmočnejši, ko je najtežje. Tudi Italijani so mislili, da bo lahko z nami. Srbijo sem gledal proti Novi Zelandiji (maja ob porazu na prijateljski tekmi v Celovcu z 0:1, op. a.). Vezna vrsta je počasna, obramba granitna. Prav na to počasnost bi se morala osrediniti Slovenija. Naši protinapadi so velik adut, smo borbeni in znamo držati žogo."

Srbija je domačo kvalifikacijsko tekmo nazadnje izgubila pred davnimi devetimi leti in pol. 25. aprila 2001 je na stadionu Partizana proti tedanji Zvezni republiki Jugoslaviji z 1:0 slavila Rusija. Kvalifikacije za SP 2010 je končala pred Francijo. V Beogradu je štirikrat zmagala brez prejetega zadetka (Ferski otoki 2:0, Litva 3:0, Avstrija 1:0, Romunija 5:0), proti "galskim petelinom" pa je lani ob tem času remizirala z 1:1. Spodbudnejši je podatek, da so Srbe prejšnji mesec na prijateljski tekmi z 1:0 premagali Grki. Predtem so imeli doma serijo 10 zmag in 5 neodločenih izidov.

Subotić: Verjetno so pod pritiskom
"Tekma proti Sloveniji ne bo enostavna. Mislim, da je za nas zelo pomembno, da gledalci pridejo na stadion. Upam, da je še dovolj časa, da prodajo več vstopnic. Podpora navijačev je za nas zelo pomembna," je ocenil član Stuttgarta Zdravko Kuzmanović. Organizatorji so natisnili 48.696 vstopnic, ki jih prodajajo po ceni od 400 do 1.200 dinarjev (3,8 do 11,3 evra). Neven Subotić (Borussia Dortmund) meni, da so Slovenci v težkem položaju: "Izgubili so zadnjo tekmo, verjetno je na njih veliko pritiska. Javnost od njih verjetno želi, da zmagajo ali osvojijo vsaj točko."
Zaradi poškodbe hrbta bo manjkal branilec Chelseaja Branislav Ivanović.
Neven Subotić pred tekmo s Slovenci
Kako v Beogradu pričakujejo tekmo med Srbijo in Slovenijo