Slovenija bo petič igrala dodatne kvalifikacije za veliki nogometni turnir in vsakič je šla vanj kot
Slovenija bo petič igrala dodatne kvalifikacije za veliki nogometni turnir in vsakič je šla vanj kot "outsider", kljub temu pa je trikrat slavila (Ukrajina 1999, Romunija 2001 in Rusija 2009), samo enkrat pa ne (Hrvaška 2003). Foto: EPA
Rudi Zavrl in Srečko Katanec
Pred 16 in 14 leti je Srečko Katanec že sredi novembra zaželel Slovencem vesel božič in srečno novo leto, a zdaj vzdušje ob uvrstitvi v "playoff" še zdaleč ni evforično kot takrat. Bo kljub vsemu selektor Katanec še tretjič uspešen v dodatnih kvalifikacijah? Foto: MMC RTV SLO
Madžarska
Madžarska je bila le par minut oddaljena od prve uvrstitve na velika tekmovanja po 30 letih. A sreča se je obrnila proti nekdanji nogometni velesili, ki je zdaj postala prva želja Slovencev - 3/4 si za nasprotnika v dodatnih kvalifikacijah želi vzhodne sosede. Foto: Reuters

Skupinskega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu je konec. Po desetih krogih je znanih 20 udeleženk razširjenega turnirja, osmerico tretjeuvrščenih pa čez mesec dni čakajo dodatne kvalifikacije, kjer bo svojo srečo izzivala tudi Slovenija.

Osmerica razdeljena v dva bobna
Ob Sloveniji z nestrpnostjo na žreb za novembrske boje čakajo še Danska, Irska, Švedska, Ukrajina, Norveška, Madžarska in Bosna in Hercegovina. Osmerica držav bo za nedeljski žreb ob 11.20 (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju) na sedežu Uefe razdeljena v dva bobna: nosilce in nenosilce.

Madžarska prehitela Dansko za dve tisočinki
Podlaga za delitev je
Uefin reprezentančni koeficient, po uradno posodobljeni lestvici pa vloga nosilcev žreba pripada Ukrajincem, Bosancem, Švedom in Madžarom, ki so tako potencialni nasprotniki Slovencev čez mesec dni.

Uefa je lestvico, kjer se upoštevajo samo zadnji trije ciklusi (kvalifikacijske in prvenstvene tekme), potrdila v sredo. Madžarska je Dansko prehitela za vsega dve tisočinki (27,142 - 27,140)! Prve tekme bodo odigrane med 12. in 14. novembrom, povratne pa med 15. in 17. novembrom.

Turki v predzadnji minuti prehiteli Madžare
V posebni skupini devetih tretjeuvrščenih reprezentanc iz kvalifikacij za evropsko nogometno prvenstvo je najboljša Turčija, ki je s tem osvojila glavno nagrado - neposredno uvrstitev na prvenstvo stare celine v Franciji, kjer se bo turnir odvijal med 10. junijem in 10. julijem 2016. Turki so do tega prišli v predzadnji minuti, ko so dosegli zmagoviti gol proti že uvrščeni Islandiji, sočasno pa je Kazahstan z zmago v Latvijo slednjo potisnil na dno, s čimer se je Turčiji odštelo le 2 in ne 6 točk, kar je pomenilo, da so za točko prehiteli Madžare (glej lestvico spodaj).

Bobni za žreb skupin Eura 2016
S koncem kvalifikacij se izrisuje tudi razporeditev 24 udeleženk po štirih kakovostnih bobnih, iz katerih bodo 12. decembra v Parizu izžrebali šest skupin evropskega prvenstva.
Prvi boben: Francija, Španija, Nemčija, Anglija, Portugalska, Belgija;
Drugi boben: Italija, Rusija, Švica, Avstrija, Hrvaška;
Tretji boben: Poljska, Romunija, Slovaška;
Četrti boben: Islandija, Wales, Albanija, Severna Irska.

Češka je trenutno v 2. bobnu, če se BiH uvrsti pa pade v 3. boben. Turčija je zaenkrat v 4. bobnu, v primeru izpada kakšnega izmed nosilcev in če se Danska ne prebije na Euro, pa bo napredovala v 3. boben. Slovenija v primeru novembrskega uspeha pride v 4. boben.