Karim Benzema je na dveh tekmah prvenstva dosegel tri gole, zbral dve podaji, bil glavni krivec za avtogol v korist Francije, izsilil in zgrešil enajstmetrovko, enkrat zadel vratnico, sodniki pa so razveljavili še dva njegova gola. Foto: Reuters
Karim Benzema je na dveh tekmah prvenstva dosegel tri gole, zbral dve podaji, bil glavni krivec za avtogol v korist Francije, izsilil in zgrešil enajstmetrovko, enkrat zadel vratnico, sodniki pa so razveljavili še dva njegova gola. Foto: Reuters

Nisem vedel, da sem dosegel stoti gol Francije na svetovnih prvenstvih. Nocoj se veselimo, saj smo odigrali odlično tekmo s številnimi lepimi potezami.

Olivier Giroud, ki je z golom za 1:0 postavil francoskih strelski mejnik na SP-jih
Olivier Giroud in Mathieu Valbuena (Francija)
Olivier Giroud je upravičil mesto v prvi enajsterici, iz katere je presenetljivo izrinil Paula Pogbaja. Tako Giroud kot Mathie Valbuena sta tekmo s Švico končala s po enim golom in podajo, ki sta si jih izmenjala med seboj. Foto: Reuters
Steve Von Bergen (Švica)
Selektor Švice Hitzfeld: "Giroud bi moral prejeti rumeni karton. Steve Von Bergen je odšel v bolnišnico, bojim se, da ima pretres in ne verjamem, da bo lahko igral proti Hondurasu v Manausu." Foto: Reuters

Pot je še zelo dolga. Kot vratar nisem vesel zaradi prejetih golov ob koncu, saj bi ju lahko preprečili.

Vratar in kapetan Francije Hugo Lloris
Analiza drugega polčasa tekme Švica - Francija
Analiza prvega polčasa tekme Švica - Francija

"Bila je skoraj popolna, idealna predstava, med katero smo dobremu nasprotniku zabili pet golov, zmagali smo s 5:2 in smo že pri šestih točkah. Gledamo proti naslednji tekmi (z Ekvadorjem). Prišli smo do dobre razlike v golih, zdaj pa tretji krog odloča, kdo bo končal na vrhu in kdo na drugem mestu skupine E," je bil po veliki zmagi hkrati navdušen kot že tudi usmerjen v prihodnost francoski selektor Didier Deschamps.

Še Ekvador, nato pa povsem nov izziv
"Dobro smo se pripravili na prvi dve tekmi, na katerih smo igrali res učinkovito. To je še vedno prvi del turnirja. Proti Ekvadorju moramo končati delo, nato pa nas čaka povsem drugačno tekmovanje," je 45-letni selektor Francije dal vedeti, da kot izredni igralec in član zlate francoske nogometne generacije dobro ve, da se prvenstvo zares začenja v izločilnih bojih.

Uradno še ne, dejansko pa že v 1/8-finala
Kljub prepričljivima zmagama s skupno razliko 8:2 Francija uradno še nima zagotovljenega napredovanja, a ji že remi proti Ekvadorju prinaša 1. mesto in dvoboj z drugouvrščenim iz skupine F (najverjetneje Bosno in Hercegovino ali Nigerijo). Da bi trikolori ostali brez osmine finale, se mora zgoditi skoraj neverjeten scenarij: Ekvadorci jih morajo premagati za štiri gole, sočasno pa morajo Švicarji Hondurašane razbiti za pet golov.

Tekmo z največ zadetki na SP-ju 2014 si lahko še enkrat ogledate v videoarhivu RTV 4D: 1. polčas in 2. polčas.


Hitzfeld: Usodo držimo v svojih rokah
"Razumljivo, sem zelo razočaran. Za nami je izredno težkih 90 minut. Nismo zmogli pokazati svojega potenciala. Začeli smo kar dobro, a drugi gol nas je spodnesel, nato pa se je bilo težko vrniti v igro. Poskušali smo pritiskati, a so nas kaznovali iz protinapadov. Na koncu so igralci vendarle reagirali in dosegli tista dva gola, a je bilo premalo in prepozno. Vseeno imamo še vse možnosti za napredovanje," je bil nejevoljno optimističen Ottmar Hitzfeld, selektor Švice, ki se po tem prvenstvu poslavlja od trenerskega dela.

"Moštvo si zasluži priznanje za zaključek tekme. Gola Dzemailija in Xhake dokazujeta, da smo še živi. Usodo držimo v svojih rokah. Zdaj moramo pozdraviti rane, analizirati tekmo in se pobrati. Skupaj izgubljamo in skupaj zmagujemo," je udarno sklenil nemški strateg, ki je Švico popeljal v Brazilijo tudi na račun Slovenije.

"Svetovni prvaki v nastajanju"
Kljub dejstvu, da so Švicarji že v prvem polčasu sosedskega derbija prejeli tri gole oz. več kot na zadnjih osmih (!) tekmah na svetovnih prvenstvih skupaj, ima nati še povsem odprto pot do osmine finala. Zadnjo tekmo igra z že odpisanim Hondurasom, medtem ko Ekvador, ki ima za dva gola boljšo razliko v golih, čaka srečanje z impresivno Francijo.

"Francija je bila izredna v prehodih igre. To so svetovni prvaki v nastajanju. Imeli smo priložnosti, a so se obrnile v korist nasprotnikov. Do polčasa so povedli s 3:0, kar je bil sanjski scenarij za Francoze, zlasti pri tretjem golu smo naredili nekaj grozljivo smešnih napak. A izgubljamo in zmagujemo kot moštvo ter moramo sprejeti neuspeh. Če je kaj pozitivnega za spomin s te tekme, so priložnosti, ki smo si jih pripravili," je bil hkrati poln hvale na račun zmagovalcev in tudi samokritike napadalec Švice Admir Mehmedi, ki je tudi sam zapravil neverjetno priložnost.

Benzema najbolj vroč igralec turnirja
Igralec tekme je bil v Braziliji izredno razigran Karim Benzema. Dvema goloma in izsiljenemu avtogolu z uvodne tekme proti Hondurasu (3:0) je 26-letnik iz Lyona dodal še en zadetek in dve podaji, zaradi nespretnega nizozemskega sodnika Bjorna Kuipersa pa je v zadnji sekundi tekme ostal brez gola za 6:2, s čimer bi s štirimi goli sam prevzel vodstvo na lestvici strelcev. Že v prvem polčasu je Benzema zapravil najstrožjo kazen in postal prvi Francoz, ki je med tekmo na SP-jih zgrešil z bele točke.

"Zelo smo zadovoljni s predstavo, ki jo želimo ponoviti proti Ekvadorju," je nadaljevanje strelskega pohoda in težke čase za nasprotnike napovedal napadalec Real Madrida. "Užival sem v tekmi, a tudi takšna nagrada za igralca tekme gre na račun moštva," je Benzema zavrnil hvalo najboljšemu posamezniku Francije in najbrž tudi na turnirju po polovici odigranih tekem v predtekmovalnem delu.

Učinkovit stroj za gole in podaje
"Ne, nisem slišal žvižga piščalke, tako da sem streljal in dosegel gol, a najpomembnejša sta zmaga in to, kako smo zmagali,"
se francoska desetica ni niti malo razburjala zaradi izgubljenega gola, ker je sodnik netaktno piskal sredi obetavne napadalne akcije Francozov, ki so prvič po letu 1958 na SP-ju dosegli pet golov na eni tekmi.

"Karim potrjuje, da je v odlični formi in na pravem mestu. Vrhunski igralec, ki samo nadaljuje to, kar je delal, odkar je v moštvu. Izredno je učinkovit, kar je izjemno pomembno za uspeh moštva," je svojega najboljšega posameznika po tekmi hvalil Deschamps, ki je kot kapetan leta 1998 dvignil pokal za svetovne prvake.

"Res smo pravo moštvo. Ni nobene užaljenosti: tako tisti, ki začenjajo na igrišču, kot tisti na klopi dajejo vse od sebe. Zdaj moramo samo nadaljevati, sam pa lahko tako igram le ob pomoči soigralcev," je Benzema potrdil, da so galski petelini res doživeli popolno preobrazbo.

Popolna preobrazba po sramoti v Južni Afriki
Pred štirimi leti so v Južni Afriki les blues spisali najsramotnejše poglavje v svoji dolgi in bogati zgodovini. Tragikomični selektor Raymond Domenech je povsem razbil slačilnico, ki se je uprla, stavkala in povzročila celo politično posredovanje za umiritev strasti. V domovino so se vrnili povsem osramočeni. Zdaj pa je Francija hitro postala vroče moštvo, kateremu delnice v boju za naslov svetovnega prvaka hitro rastejo. A kot pravi Benzema - najprej Ekvador.

Nisem vedel, da sem dosegel stoti gol Francije na svetovnih prvenstvih. Nocoj se veselimo, saj smo odigrali odlično tekmo s številnimi lepimi potezami.

Olivier Giroud, ki je z golom za 1:0 postavil francoskih strelski mejnik na SP-jih

Pot je še zelo dolga. Kot vratar nisem vesel zaradi prejetih golov ob koncu, saj bi ju lahko preprečili.

Vratar in kapetan Francije Hugo Lloris
Analiza drugega polčasa tekme Švica - Francija
Analiza prvega polčasa tekme Švica - Francija