Izbruh veselja Argentincev po zadeti enajstmetrovki veterana Maxija Rodrigueza, kar jim je prineslo nedeljski finale z Nemčijo, ki se bo na sloviti Maracani v Riu de Janeiru začel v nedeljo ob 21. uri. Foto: Reuters
Izbruh veselja Argentincev po zadeti enajstmetrovki veterana Maxija Rodrigueza, kar jim je prineslo nedeljski finale z Nemčijo, ki se bo na sloviti Maracani v Riu de Janeiru začel v nedeljo ob 21. uri. Foto: Reuters
Sergio Romero (Argentina)
Sergio Romero je sezono preživel kot grelec klopi pri bogatem Monacu, večino igralnega časa pa si je nabral na pokalnih tekmah, zdaj pa bo branil v finalu na Maracani. Foto: Reuters
Javier Mascherano in Lionel Messi
Javier Mascherano je ob prihodu Alejandra Sabelle prepustil kapetanski trak prvemu zvezdniku Lionelu Messiju, a neutrudni "Jefito" je ostal šef na in ob igrišču. Foto: Reuters
Analiza 11-metrovk na tekmi Nizozemska - Argentina
Podoživite 11-m na tekmi Nizozemska - Argentina

"Pri enajstmetrovkah je vse v sreči, to je resničnost. Bil sem samozavesten in hvala Bogu se je dobro odvilo," je po dveh obranjenih 11-metrovkah pripovedoval presrečni Romero, ki se pred streli Nizozemcev ni ukvarjal z nasprotnikom, temveč se je sprehajal med vratnicama in jih navidezno vraževerno nagovarjal in božal. A natančen posnetek "loterije" razkrije, da 27-letnik z dlani tudi bral zapiske o naslednjih strelcih, pri čemer je ubranil poskusa Rona Vlaarja in Wesleyja Sneijderja ter s končnih 4:2 popeljal Argentino v finale (podoživite celotno "loterijo" v priloženi videonovici).

Oglejte si celotno tekmo še enkrat: Prvi, drugi polčas, podaljšek in 11-metrovke. Tu je tudi analiza prvega, drugega polčasa in 11-metrovk.


Rezervist junak preboja v finale svetovnega prvenstva
"Dajmo uživati nocoj. Sem neizmerno srečen. To pa posvečam svoji mami in ženi,"
je bil čustven Romero, za katerim je mučna sezona. Kot igralec Sampdorie je bil posojen najnovejšemu bogatašu na evropskem nogometnem področju - Monacu. A v nasprotju s pričakovanji je bil v kneževini le rezervist, tako da je v celotni sezoni 2013/14 za Monaco odigral samo tri tekme francoskega prvenstva in šest pokalnih obračunov. Zaradi skromne minutaže so v Argentini pričakovali, da bo izgubil mesto prvega vratarja v reprezentanci, a selektor Alejandro Sabella mu je ostal zvest, za kar je dobil doslej največjo nagrado - peti finale za gavče.

Ko te v ogenj pošlje Mascherano
A veliko zaupanje v 192 cm visokega čuvaja mreže ni imel le selektor, temveč tudi ključni mož Argentine na igrišču Javier Mascherano. "Šef" je pred izvajanjem enajstmetrovk na Areni Sao Paulo pristopil do Romera in mu zabičal: "Danes boš postal junak. Boš?"

Ravno predstavo Mascherana proti Nizozemski je po preboju v finale izpostavil tudi selektor Sabella. "Mascherano je naš simbol, emblem. V polfinalu je prevzel ogromno breme nase. Izreden igralec, o katerem vse povedo trenerji, kot so Pep Guardiola in Rafa Benitez. On je naš zaščitni znak na igrišču in zunaj njega," je argentinski selektor pel hvalnice "Jefitu", ko je v sodnikovem podaljšku rednega dela preprečil Arjenu Robbnu neoviran strel, ki bi lahko ponovil dosežek Dennisa Bergkampa iz četrtfinala 1998, ko so Nizozemci izločili Argentince z zadetkom pol minute pred iztekom rednega časa.

Prvi polfinale brez golov iz igre
59-letni Sabella je poskrbel za največji uspeh Argentine v zadnjih 24 letih, čeprav je bil pred letom 2011 še v domovini zelo slabo poznan med sicer nogometno obsedenimi rojaki. Dolgoletni pomočnik legendarnega Daniela Passarelle se je očitno naučil predvsem nogometnega pragmatizma, ki je zaznamoval sicer šele prvi polfinalni dvoboj prvenstev, ki se je tudi po 120 minutah končal brez zadetkov. Tekma, ki nevtralnih navijačev zlepa ni mogla navdušiti, je sicer minila v znamenju izrednega taktičnega in obrambnega boj, v katerem je bilo napak za prste ene roke.

Vse spoštovanje Nemčiji, favoritu v finalu
"Prav bi nam prišlo še nekaj dni dodatnega počitka, a najpomembneje je, da smo prišli v finale. Bomo videli, kako nam bo šlo. Vse težave in poškodbe so posledica vojne na igrišču. Jutri dobite poročilo o žrtvah," je po zmagi v polfinalu Sabella opozoril, da so gavči plačali občutno ceno.

Skoraj več kot o zmagi je argentinski selektor govoril že o Nemčiji in finalu, pri čemer je nasprotnikom priznal vlogo favorita in izjemno spoštovanje. "Nemčija je skozi vso zgodovino imela izjemno moč, taktično in psihično sposobnost in tudi igralce z južnoameriškim občutkom," je hvalil Nemce, ki so na zadnjih dveh SP-jih izločili Argentino v četrtfinalu.

Trdo delo proti krvnikom z zadnjih SP-jev
"Dejstvo je, da smo igrali dva podaljška in zdaj še tekmo en dan pozneje. Nasprotno je Nemčija vse že odločila v prvem polčasu in je lahko popustila ritem v nadaljevanju. Navijačem obljubljam, da bomo še naprej trdo delali z vso ponižnostjo, solidarnostjo in predanostjo," je svoj moto ponovil Sabella.

Romero hvaležen tako Sabelli kot van Gaalu
Ravno Sabelli se je junak večera v Sao Paulu še posebej zahvalil, a po tekmi je Romero zavil tudi v nizozemsko slačilnico in se tam zahvalil tudi nasprotnemu selektorju Luisu van Gaalu. Zakaj? "Hvaležen sem Sabelli, a sem tudi hvaležen van Gaalu za vse, kar je storil zame. Pripeljal me je v Evropo k AZ Alkmaarju, v popolnoma drugo državo, z drugo kulturo in jezikom. Takrat nisem znal niti besedice tujega jezika in tam je bil Luis, ki je znal špansko in me je vodil in pomagal," je ključno vlogo van Gaala pri svoji karieri pojasnil Romero, ki pa je mentorju vrnil z dejanskim krutim koncem reprezentančne kariere.

Messi slavil na doping kontroli
"Poklican sem bil na doping kontrolo in ne moram uživati v slačilnici. Res sem ponosen na to, da sem del tega moštva. Prav vsi so fenomenalni, kakšno tekmo so odigrali. Kakšna norost - smo v finalu! Dajmo uživat, objem vsem Argentincem, preostane nam samo še en korak," je dolgo po tekmi sporočil kapetan Argentine Lionel Messi, ki je moral na doping kontrolo, ki pa se je tako zavlekla, da je izpustil vso slavje v slačilnici.
Analiza 11-metrovk na tekmi Nizozemska - Argentina
Podoživite 11-m na tekmi Nizozemska - Argentina