Arjen Robben in Robin van Persie sta najboljši napadalni dvojec na letošnjem svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Arjen Robben in Robin van Persie sta najboljši napadalni dvojec na letošnjem svetovnem prvenstvu. Foto: EPA

Z neverjetnimi igralci, kot sta Robben in van Persie, je povsem logično, da bom tekmo začel na klopi. To, kar Robben počne z žogo, je neverjetno!

Memphis Depay
Guillermo Ochoa
Guillermo Ochoa bo imel proti Nizozemcem polne roke dela. Foto: EPA
Georgios Samaras
Georgios Samaras je Grčijo popeljal v osmino finala. Foto: EPA

Tekma dneva bo nedvomno ob 18.00, ko se bosta za četrtfinale udarili Nizozemska in Mehika. Tulipani so favoriti, še posebej zdaj, ko se po odsluženi kazni v začetno postavo vrača Robin van Persie, ki bo skupaj z Arjenom Robbnom predstavljal največjo nevarnost za vrata Guillerma Ochoe. A tudi Mehičani niso za odpis, v četrtfinale se želijo prebiti tretjič v zgodovini. Predtem jim je to uspelo dvakrat, v obeh primerih pa so mundial tudi gostili (1970 in 1986).

Pretekli obračuni zelo izenačeni
Van Persie in Robben sta na letošnjem svetovnem prvenstvu zadela po tri gole, kar prednost na nedeljskem obračunu vsekakor daje Nizozemski, ki je trenutno v izjemni formi, na treh tekmah je dosegla deset zadetkov, kar je največ med vsemi reprezentancami na letošnjem prvenstvu. Vseeno je vredno poudariti, da so bili pretekli obračuni z Mehiko precej izenačeni. Na šestih medsebojnih obračunih so trikrat zmagali oranžni, dvakrat Mehičani. Na teh obračunih je vsaka stran od 22 golov zadela polovico, edini dozdajšnji medsebojni obračun na SP-ju leta 1998 se je prav tako končal brez zmagovalca (2:2).

Moreno dobro pozna Nizozemce
Veliko pozornosti pred tekmo žanjeta van Persie in Robben, a v ekipi sta še dva zelo dobra napadalca - Dirk Kuyt, ki lovi svoj 100. nastop za reprezentanco, in 20-letni Memphis Depay, ki se je že izkazal z dvema zadetkoma. "Moram biti realen," je o pričakovanjih za to tekmo dejal Depay in dodal: "Z neverjetnimi igralci, kot sta Robben in van Persie, je povsem logično, da bom tekmo začel na klopi. To, kar Robben počne z žogo, je neverjetno!" Selektor Miguel Herrera bo lahko računal na vse svoje nogometaše, ki so se izkazali z odlično igro proti Hrvaški in Kamerunu, predvsem pa na tekmi z Brazilijo, ki so jo uspeli zadržati na 0:0. Branilec Moreno zelo dobro pozna nizozemskega selektorja Louisa van Gaala še iz časov, ko sta bila skupaj pri AZ-ju iz Alkmaarja. Odlično pozna tudi nizozemske nogometaše. "Ko sem bil v Alkmaarju, so bili vsi mladi in na začetku svoje profesionalne poti. Skupaj smo napredovali pod vodstvom van Gaala. To bo za nas zelo težka tekma, še posebej za obrambo," je dejal Hector Moreno, ki si kruh trenutno služi pri Espanyolu.

Stavnice na strani Kostarike
Zmagovalec obračuna med Nizozemsko in Mehiko se bo udaril z zmagovalcem tekme med Kostariko in Grčijo. Kostarika se je v izločilne boje uvrstila prvič po letu 1990, medtem ko so se Grki med najboljših 16 ekip uvrstili prvič. Evropski prvaki iz leta 2004 so v skupinskem delu zadeli zgolj dva gola, kar je najmanjši izkupiček med vsemi reprezentancami, ki so se uvrstile v osmino finala. Na drugi strani je Kostarika skupaj z Belgijo kot zmagovalka v svoji skupini zadela najmanj golov (4). Reprezentanci se bosta v nedeljo udarili prvič v zgodovini, stavnice več možnosti pripisujejo Kostariki.

Osmina finala, nedelja ob 18.00:
NIZOZEMSKA - MEHIKA

Verjetni postavi:

Nizozemska: Cillessen; Janmaat, De Vrij, Vlaar, Indi, Blind; N. de Jong, De Guzman; Sneijder, Van Persie, Robben.

Mehika: Ochoa; Layun, Moreno, Marquez, Rodriguez, Aguilar; Guardado, Pena, Herrera; Dos Santos; Peralta.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)


Ob 22.00:
KOSTARIKA - GRČIJA

Verjetni postavi:

Kostarika: Navas; Gamboa, Gonzalez, Umana, Bolanos, Duarte, Tejeda, Diaz; Borges, Ruiz; Campbell.

Grčija: Karnezis; Torosidis, Papastathopoulos, Manolas, Holebas; Fetfatzidis, Karagounis, Maniatis, Kone, Samaras, Mitroglou.

Sodnik: Benjamin Williams (Avstralija)

Z neverjetnimi igralci, kot sta Robben in van Persie, je povsem logično, da bom tekmo začel na klopi. To, kar Robben počne z žogo, je neverjetno!

Memphis Depay