Klaas-Jan Huntelaar je z zadetkom in podajo glavni nizozemski junak. Bi kdo pred tekmo stavil, da bo uspešno stopil v čevlje Robina van Persieja? Foto: Reuters
Klaas-Jan Huntelaar je z zadetkom in podajo glavni nizozemski junak. Bi kdo pred tekmo stavil, da bo uspešno stopil v čevlje Robina van Persieja? Foto: Reuters
Huntelaar po velikem preobratu “tulipanov”
Huntelaar z 11-m zadel za četrtfinale Nizozemske
Sneijder v 88. minuti izenačil
Nizozemci oškodovani za 11-metrovko
Dos Santos popeljal Mehiko v vodstvo

V zaključku tekme je preobrat kronal zlati rezervist Klaas-Jan Huntelaar, ki je v 93. minuti izkoristil enajstmetrovko po prekršku Rafe Marqueza nad Arjenom Robbnom. Le pet minut prej je z bombo po akciji iz kota izid poravnal Wesley Sneijder. Tulipani so bili daleč od šampionske igre in pobudo resneje prevzeli šele po zaostanku. Predtem so le enkrat sprožili proti golu, je pa res, da bi jim lahko sodnik Pedro Proenca že v prvem polčasu dosodil strel z bele točke, prav tako po prekršku nad Robbnom.

Mehiška srca strta kot že dolgo ne
Mehičani so povedli na uvodu v drugi polčas. V 48. minuti je Giovani dos Santos, ki je s sijajnim strelom zadel za zasluženo mehiško vodstvo. Mehiška srca so strta kot že dolgo ne, saj je manjkalo le nekaj minut, da se prvič prebijejo prek osmine finala na SP-jih po 28 letih.


Tekmo si lahko ogledate še enkrat - prvi in drugi polčas. Vabljeni tudi k ogledu analize prvega in drugega polčasa.


Razočarani Herrera: Nismo dosegli želenega

Razočaranja ni skrival niti mehiški selektor Miguel Herrera: "Odlično smo opravili svoje delo. Nato pa se je ekipa nekoliko potegnila nazaj in začela dajati priložnost ekipi, ki do takrat ni naredila ničesar. Na tem svetovnem prvenstvu je vse bilo proti nam. Žal nismo dosegli tistega, kar smo si želeli."

Robben Huntelaarju ponudil strel z bele točke
"To je bil lep trenutek zame in za ekipo. Imel sem dober občutek, nato je Arjen prišel do mene in me vprašal, ali želim streljati. Vzel sem žogo in jo poslal v mrežo,"
je skromno dejal prvi junak tekme Huntelaar.

Peklenska Fortaleza zahtevala prekinitvi
V Fortalezi sta bili zaradi izredne vročine (30 stopinj Celzija) in vlažnosti na sporedu po ena triminutna prekinitev v vsakem izmed polčasov.

Robben enajstmetrovko zahteval že v prvem polčasu
Prvi polčas ob izredno zahtevnih pogojih za igro ni ravno ponudil navdušujoče igre, so pa imeli več od priložnosti Mehičani. Nizozemcem je le enkrat uspelo streljati na vrata, ko je Robin van Persie v 27. minuti pobegnil mehiški obrambi, a bil v pretežkem položaju za boljši strel. Kljub temu bi lahko povedli, saj so bili oškodovani za enajstmetrovko. V tretji minuti sodnikovega dodatka je Robben po ukradeni žogi preigraval v mehiškem kazenskem prostoru, kjer ga je brez dotika žoge podrl Hector Moreno (ob posredovanju si je zlomil golenico, zamenjal ga je Diego Reyes), a Proenca zaradi slabega zornega kota očitno tega ni videl.

Mehičani nanizali kar nekaj nevarnih strelov
Mehičani so izkoristili zmedeno igro Nizozemcev, še posebej po tem, ko je v deveti minuti igro zapustil Nigel de Jong, na njegov položaj pa se je preselil Daley Blind. V 17. minuti je Hector Herrera po podaji Oribeja Peralte žogo poslal tik mimo desne vratnice. V 24. minuti je dobro z razdalje sprožil Carlos Salcido, a je vratarju Jasperju Cillessenu žogo uspelo odbiti v kot. Po novi akciji Peralte je v 28. minuti s strelom z roba kazenskega prostora poskusil dos Santos, a je bil Cillessen na mestu. Dos Santos se je v 43. minuti lepo prebil do žoge ob nizozemskih branilcih, potem ko sta ga v napad poslala Peralta in Andres Guardado, a iz skorajda mrtvega kota z desne strani le nastreljal Cillessena.

Prvi gol dos Santosa na uradnih tekmah po dveh letih!
Drugi polčas je na najboljši mogoč način odprl dos Santos, ko se je po treh minutah lepo otresel Blinda in z močnim strelom z levico s polvoleja z roba kazenskega prostora zadel za zasluženo mehiško vodstvo. To je bil njegov prvi reprezentančni zadetek na uradnih tekmah po dveh letih. Nizozemci so se po zaostanku pričakovano prebudili.

Ochoa s pomočjo vratnice ubranil smrtno priložnost
Vstopil je prvi rezervist s klopi Louisa van Gaala Memphis Depay, po podaji iz kota v 57. minuti pa tudi smrtna priložnost za oranje. Guillermo Ochoa je s pomočjo vratnice z golove črte odbil poskus Stefana de Vrija z glavo. V 74. minuti je Robben po fantastičnem samostojnem prodoru streljal z desne strani, a je Ochoa njegov strel odbil, sledila pa je napeta končnica.

Sanjski zaključek van Gaalove čete
Po podaji iz kota je Huntelaar, ki je v 76. minuti zamenjal nerazpoloženega kapetana van Persieja, z glavo zavrnil podajo, na žogo pa je priletel Sneijder in jo z desnico z vso močjo poslal v mehiški gol. Tekla je 88. minuta. Robben je v še enega svojih strupenih prodorov po desni strani krenil v sodnikovem dodatku in se "spotaknil" prek Marquezove noge. Proenca ni okreval in pokazal na belo točko. Zanesljivo je strel izvedel Huntelaar.

Van Gaal nekoliko premešal moštvo, 100. tekma Kuyta
Nizozemski selektor van Gaal je po tekmi kazni zaradi kartonov znova računal na kapetana van Persieja, ki pa ni navdušil, branilec Bruno Martins Indi pa je po poškodbi proti Avstraliji tokrat začel na klopi, a zaradi poškodbe že v deveti minuti zamenjal de Jonga. Van Gaal je presenetil tudi z debitantom na SP-jih Paulom Verghaeghom namesto Daryla Janmaata, veteran Dirk Kuyt je odigral svojo 100. reprezentančno tekmo. Mehika je bila v primerjavi z zadnjim obračunom tako rekoč nespremenjena. Zaradi kazni Joseju Vasquezu je na sredini igrišča začel Carlos Salcido.

Osmina finala, Fortaleza
NIZOZEMSKA - MEHIKA 2:1 (0:0)
58.817; Sneijder 88., Huntelaar 93./11-m; dos Santos 48.
Nizozemska: Cillessen; Verghaegh ( 56./Depay), de Vrij, Vlaar, Blind; Wijnaldum, N. de Jong ( 9./Martins Indi), Kuyt; Sneijder , van Persie ( 76./Huntelaar ), Robben.
Mehika: Ochoa; Layun, Moreno ( 46./Reyes), Marquez , Rodriguez, Aguilar ; Guardado, Salcido, Herrera; dos Santos ( 61./Aquino); Peralta ( 75./Hernandez).
Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)

Huntelaar po velikem preobratu “tulipanov”
Huntelaar z 11-m zadel za četrtfinale Nizozemske
Sneijder v 88. minuti izenačil
Nizozemci oškodovani za 11-metrovko
Dos Santos popeljal Mehiko v vodstvo