Takole so se Španci odpravili na branjenje naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Takole so se Španci odpravili na branjenje naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Odločilni trenutek zadnjega finala med Španijo in Nizozemsko. Foto: EPA
Nizozemska igra bo odvisna od Robina van Periseja. Foto: EPA
Alexis Sanchez, zvezdnik Barcelone, bo velik adut Čila v Braziliji. Foto: EPA
Prvo avstralsko ime je Tim Cahill. Foto: EPA

V skupini B bodo poleg Španije igrale še Nizozemska, Čile in Avstralija.

ŠPANIJA

Selektor: Vicente del Bosque
Kapetan: Iker Casillas
Dozdajšnje število udeležb na SP-jih: 13
Najboljši izid: prvo mesto (2010)
Uvrstitev v Južnoafriški republiki 2010: svetovni prvaki
Vzdevek reprezentance: La Furia Roja (rdeča jeza), La Roja (rdeči)
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 6

Španija brani naslov svetovnega prvaka, ob tem pa je tudi dvakratna evropska prvakinja. V Braziliji sodi v krog glavnih favoritov, čeprav po lanskem porazu na Pokalu konfederacij 'furia' vendarle na stavnicah ni več številka ena. V finalu je Brazilija razkrila slabosti svetovnih prvakov, ko jih je nadigrala s 3:0. Vendar pa španski nogomet še naprej vlada, saj sta se letos v finalu Lige prvakov pomerila oba madridska kluba, Sevilla pa je osvojila Evropsko ligo. Na prvenstvo so se Španci prebili kot prvouvrščena ekipa iz skupine, kjer je bila tudi Francija. Španija je šestkrat zmagala in dvakrat remizirala. Na papirju, če se vzame vseh 23 nogometašev, ima nedvomno najbolj zvezdniško zasedbo, Vicente del Bosque pa je moral doma pustiti vsaj za enajsterico vrhunskih igralcev. Glede na zadnje uspehe se izbrana vrsta ni bistveno spreminjala, v ekipi so tudi glavni nosilci igre s prvenstva v Južni Afriki, kjer od ključnih mož manjka le Carles Puyol, ki je končal kariero. V vratih je mesto rezervirano za kapetana Ikerja Casillasa (Real Madrid), v osrčju obrambe je preverjena naveza z zadnjega EP-ja Sergio Ramos (Real Madrid) – Gerard Pique (Barcelona). Glavna moč je vezna linija, kjer napade začenja Xavi (Barcelona), ob njem sta prvi virtuoz zasedbe Andres Iniesta (Barcelona) in David Silva (Manchester City), za njimi pa za prekinjanje nasprotnik napadov skrbita Xabi Alonso (Real Madrid) in Sergio Busquets (Barcelona). Del Bosque je doma pustil tudi nekaj izjemnih napadalcev in znova dal prednost izkušenima Fernandu Torresu (Chelsea) in Davidu Villi (Atletico Madrid), vendar bo, če bo zdrav, prednost pred njima dobil Brazilec s španskim potnim listom Diego Costa (Atletico Madrid). Zagotovo bodo Španci poskusili tudi z 'lažno 9', v vlogi katere bo Cesc Fabregas (Barcelona).

Verjetna začetna postava: Casillas; Azpilicueta/Juanfran, Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba; Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, David Silva; Diego Costa/Fabregas.


NIZOZEMSKA

Selektor: Louis van Gaal
Kapetan: Robin van Persie
Dozdajšnje število udeležb na SP-jih: 9
Najboljši izid: drugo mesto (1974, 1978, 2010)
Uvrstitev v Južnoafriški republiki 2010: finale (poraz proti Španiji)
Vzdevek reprezentance: Orane (oranžni), Flying Dutchmen (leteči Nizozemci), tulipani
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 33

Nizozemska je bila na zadnjem prvenstvu po odličnih igrah poražena v finalu. Andres Iniesta je v podaljšku razblinil nizozemske sanje o prvem naslovu svetovnega prvaka in 'tulipani' so še tretjič zasedli drugo mesto. Na zadnjem evropskem prvenstvu so razočarali, ko so obstali v skupini, so pa v kvalifikacijah za Brazilijo odločno osvojili prvo mesto v skupini z devetimi zmagami in le enim remijem. Louis van Gaal je opravil taktično spremembo. Nizozemci so vedno igrali v formaciji 4-3-3, toda selektor zdaj poskuša s 5-3-2, da bi lahko bolj izkoristil najboljša igralca Arjena Robbna (Bayern) in Robina van Persieja (Manchester United). V spremembo je bil van Gaal primoran, saj je zaradi poškodb ostal brez dveh vezistov Kevina Strootmana in Rafaela van der Vaarta. V kvalifikacijah je Nizozemska namreč igrala po preverjenem sistemu 4-3-3. Predvsem odsotnost vezista Rome se bo svetovnim podprvakom močno poznala. V izbrani vrsti so številni mladi nogometaši, vendar je še ostalo nekaj izkušenih, ki so bili nosilci tudi pred štirimi leti. Kar nekaj igralcev prihaja iz domače lige. Obramba na čelu z vratarjem Jasperjem Cillessenom (Ajax) bo s tremi osrednjimi branilci na veliki preizkušnji. V vezni liniji bo za kreacijo po poškodbi van der Vaarta sam skrbel Wesley Sneijder (Galatasaray), obrambne naloge pa bosta imela Nigel de Jong (Milan) in Jordy Clasie (Feyenoord). Za zadetke bosta odgovorna omenjena van Persie in Robben.

Verjetna postava: Cillessen; Janmaat, de Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind; de Jong, Clasie, Sneijder; Robben, van Persie.


ČILE

Selektor: Jorge Sampaoli
Kapetan: Claudio Bravo
Dozdajšnje število udeležb na SP-jih: 8
Najboljši izid: tretje mesto (1962)
Uvrstitev v Južnoafriški republiki 2010: osmina finala (poraz proti Braziliji)
Vzdevek reprezentance: La Roja (rdeči)
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 40

Čile do zdaj še ni imel v reprezentanci toliko zvenečih imen, ki so se že uveljavili v Evropi. V zadnjih letih vse moči usmerja v napad, s tako igro pa je navduševal tudi v južnoameriških kvalifikacijah, kjer se je zanesljivo prebil na prvenstvo kot tretji za Argentino in Kolumbijo. Selektor Jorge Sampaoli je način in idejo nogometa ter taktične zamisli prevzel od svoje vzornika in nekdanjega čilskega selektorja Marcela Bielse. Igra Čila veliko temelji na igri po bokih, kjer sta Eugenio Mena (Santos) ter Mauricio Isla (Juventus), in krilih, kjer igrata Eduardo Vargas (Valencia) ter Alexis Sanchez (Barcelona). Še posebej naveza nekdanjih soigralcev iz Udineseja Isla-Sanchez je izjemno nevarna. Za dodatno nevarnost skrbi izjemni vsestranski vezist Arturo Vidal (Juventus), ki je eno izmed najbolj želenih imen na nogometni tržnici, vloga, igro pa kreira Jorge Valdivia (Palmeiras). Pomanjkljiva točka je nedvomno obramba, saj ni pravih osrednjih branilcev, zato na tem položaju pomaga kar zadnji vezist Gary Medel (Cardiff City), vendar pa je v vratih zanesljivi kapetan Claudio Bravo (Real Sociedad). Že na zadnjem prvenstvu se je Čile pomeril v skupini s Španijo (1:2), nato pa je v osmini finala klonil pred Brazilijo (0:3).

Verjetna postava: Bravo; Isla, Jara, Medel, Mena; Gutierrez, Diaz, Vidal, Valdivia; Vargas, Sanchez.


AVSTRALIJA

Selektor: Ange Postecoglou
Kapetan: Mile Jedinak
Dozdajšnje število udeležb na SP-jih: 3
Najboljši izid: osmina finala (2006)
Uvrstitev v Južnoafriški republiki 2010: izpad v skupinskem delu
Vzdevek reprezentance: Socceroos
Kvota za naslov prvaka na stavnici William Hill: 750

Avstralija, ki bo četrtič nastopila na svetovnem prvenstvu, je drugič igrala azijske kvalifikacije. Pred štirimi leti so 'socceroosi' izpadli v skupinskem delu, najboljša uvrstitev pa sega v leto 2006, ko so bili v Nemčiji blizu četrtfinala. Avstralija v Brazilijo prihaja pomlajena in ob prenovi reprezentance se je poslovilo kar nekaj izkušenih in uveljavljenih nogometašev – Mark Schwarzer in Brett Holman sta končala reprezentančno kariero, ko se je zamenjal selektor, Saša Ognenovski in Lucas Neil pa nista prišla med 23. Vsi štirje so bili člani začetne enajsterice pod vodstvom Holgerja Osiecka. Novi selektor Ange Postecoglou je uvedel kar nekaj taktičnih sprememb, čeprav je izbrano v vrsto vodil šele na nekaj tekmah. Igra Avstralije je pod njegovim vodstvom napadalnejša, glavno nevarnost za nasprotna vrata pa še naprej predstavlja izkušeni Tim Cahill (New York Red Bulls). Glavni kreator avstralske igre je Tom Rogić (Celtic), ki pa za sabo nima dobre sezone.

Verjetna postava: Ryan; Franjić, Špiranović, McGowan, Davidson; Milligan, Jedinak, Rogić; Oar, Leckie, Cahill.


SPORED SKUPINE B

1. KROG
Petek, 13. junija, ob 21.00:
ŠPANIJA - NIZOZEMSKA (Salvador)
Sobota, 14. junija, ob 0.01:
ČILE - AVSTRALIJA (Cuaiaba)

2. KROG
Sreda, 18. junija, ob 18.00:
AVSTRALIJA - NIZOZEMSKA (Porto Alegre)
Sreda, 18. junija, ob 21.00:
ŠPANIJA - ČILE (Rio de Janeiro)

3. KROG
Ponedeljek, 23. junija, ob 18.00:
NIZOZEMSKA - ČILE (Sao Paulo)
AVSTRALIJA - ŠPANIJA (Curitiba)

V osmino finala se uvrstita prvi dve reprezentanci.

Predstavitev Nizozemske

Predstavitev Čila

Predstavitev Avstralije