Lionel Messi je na petih tekmah zadel štirikrat. Foto: Reuters
Lionel Messi je na petih tekmah zadel štirikrat. Foto: Reuters
Arjen Robben, Robin van Persie
Nizozemska je v finalu izgubila v letih 1974, 1978 in 2010. Foto: EPA
Van Gaal trepeta za van Persieja

Dve reprezentanci z bogato tradicijo in motivacija na najvišji ravni obetata spopad, ki ga bodo zaznamovali agresivno pokrivanje na robu prekrška, disciplina v obrambi in iskanje priložnosti v protinapadih. Ne glede na taktične zamisli Alejandra Sabelle in Louisa van Gaala bosta v središču spopada v Areni Corinthians posameznika, od katerih se pričakuje, da bodo njune izjemne individualne sposobnosti prelomile tekmo.

Lionel Messi je na tem prvenstvu dosegel štiri gole in dokazuje, da se bo v prihodnosti ob boku legend Peleja in Maradone omenjalo tudi njegovo ime. Njegov prispevek ni samo v premagovanju nasprotnikovih vratarjev. Na prvih štirih tekmah je vertikalno prebijal nasprotnikovo zgoščeno obrambo, potem ko je žogo sprejemal tudi na svoji polovici.

V četrtfinalu proti Belgiji je igral skorajda kot klasična desetka oziroma organizator igre. V malce bolj povlečeni vlogi je argentinski virtuoz uspešno nadzoroval tempo tekme, jo upočasnil, ko je bilo potrebno, in podajal v prazen prostor, ki bi ga moral izkoriščati Gonzalo Higuain. Podobno taktiko Sabella kuje tudi za Nizozemsko.

Velik udarec za Argentince bo odsotnost poškodovanega Angela di Marie, ki je neumorno tekel in bil velika nevarnost za vratarje z bočnih položajev. Zanimivo bo videti, ali se bo Sabella odločil za bolj obrambno različico in bo Di Mario tako kot proti Belgiji zamenjal z Enzem Perezom ali pa bo iskal druge rešitve v bolj napadalni formaciji.

Van Gaal kameleonsko prilagaja taktiko in postavo za vsako tekmo, toda Arjen Robben je na tem SP-ju s hitrostjo in preigravanji nenehno teroriziral nasprotnikove obrambe. Nizozemci čakajo na eksplozijo Robina van Persieja, ki se v izločilnih bojih še ni vpisal med strelce.

Reprezentanci sta se doslej srečali štirikrat, Argentina pa ni v rednem delu še nikoli premagala tulipanov. V finalu leta 1978 je bilo 3:1 po podaljških, na preostalih treh dvobojih pa je dvakrat zmagala Nizozemska, enkrat se je srečanje končalo neodločeno. Na zadnjem medsebojnem dvoboju pred osmimi leti v Nemčiji je bilo 0:0.




Sreda ob 22.00 (Sao Paulo):
NIZOZEMSKA - ARGENTINA

Verjetni postavi:

Nizozemska: Cillessen, de Vrij, Vlaar, Martins Indi, Kuyt, Blind, Sneijder, Wijnaldum, Robben, Depay, van Persie.

Argentina: Romero, Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo, Mascherano, Biglia, Perez, Messi, Lavezzi, Higuain.

Sodnik: Cakir (Turčija)

Van Gaal trepeta za van Persieja