Madridski Real je pred sezono 2009/10 za okrepitve zapravil skoraj četrt milijarde evrov. Foto: EPA
Madridski Real je pred sezono 2009/10 za okrepitve zapravil skoraj četrt milijarde evrov. Foto: EPA
Sergio Agüero in Lionel Messi
Mezde nogometašev so ponekod že tako visoke, da presegajo klubski dobiček. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je najbolje plačan nogometaš na svetu, saj na leto samo prek bogate pogodbe z Barcelono zasluži vrtoglavih 33 milijonov evrov, kar znese v povprečju nekaj več kot 630.000 € na teden. Foto: EPA

V sezoni 2009/10 sta bila resna konkurenta za naslov španskega prvaka le Barcelona in Real. Prva je zbrala rekordno število točk, 99, drugi jih je zbral 96. Tretje mesto je zasedla Valencia, ki pa je dosegla kar 25 točk manj. To je eden izmed razlogov, ki potrjuje tezo Gayja, ki pravi, da se španski nogomet vse bolj bliža škotski Premier ligi, v kateri se vsako leto za naslov merita le dva kluba: Glasgow Celtic in Glasgow Rangers, ki na Škotskem držita tudi finančni monopol. V Španiji vidi predvsem zelo velik problem, ki je finančne narave.

Rdečim številkam ni videti konca
Dvajset klubov v La Ligi je imelo skupaj kar 3,5 milijarde evrov dolgov po koncu sezone 2008/09, okoli 100 milijonov evrov več kot leto prej. Iz sezone v sezono ta številka nenadzarovano raste. Samo Real Madrid, Barcelona in Numancia, ki je lani nazadovala v Segundo, so vknjižili dobiček. "Ne slepimo se, španski nogomet je v zelo težkem položaju - tako kot naša ekonomija," je dejal Gay. Nadaljeval je: "Ne smeš zapraviti več kot zaslužiš. To je prvo načelo ekonomskega preživetja."

Iz Barcelone in Reala so pred kratkim že sporočili, da kluba potrebujeta denar, ki ga dobita prek TV-pogodb, saj z njim lahko kupujeta najboljše igralce in konkurirata v evropskih tekmovanjih.

Žrtvovanje za dobrobit vseh?
Razlog prevlade Barcelone in Reala profesor vidi tudi v tem, da kluba prek pogodb, ki jih sklepata s televizijskimi postajami, prejemata bistveno več denarja kot ostali prvoligaši. Zato sta omenjena kluba tudi ves čas pod pritiskom drugih članov La Lige, ki si v tem elementu želijo predvsem enakopravnosti, ki jo je mogoče zaslediti v večini evropskih nogometnih ligah, kjer se denar razdeli vsem klubom. "Barcelona in Real bosta morala žrtvovati določen delež svojih poslov, da bo španska liga znova vzcvetela. S tem bi naredila korak nazaj, liga pa bi naredila veliko korakov naprej. Če se to ne bo zgodilo, se bo liga kaj kmalu znašla v težavah," je prepričan Gay.

Mezde nogometašev so previsoke
Gay je kot enega glavnih razlogov za slaba finančna stanja klubov navedel tudi (pre)bogate pogodbe, ki jih klubi sklepajo z nogometaši. Raziskave so pokazale, da so stroški za izplačevanje mezd pri večini, v katero spadajo tudi Atlético Madrid, Valencia in Sevilla, veliko večji kot dobiček. "Tako kot v celotni državi bodo morali tudi v španskem nogometu znatno omejiti zapravljanje, zlasti pri mezdah," je opozoril Gay. Sklenil je: "To pa pomeni, da bo moral marsikdo v tem času stisniti zobe in zdržati."

Profesor je še obrazložil, da Almeria, Atlético Madrid, Racing Sandander, Recreativo Huelva, Sporting Gijon in Villarreal niso javno objavili svojih finančnih poročil ob koncu lanske sezone, zato je v raziskavah uporabil njihova finančna poročila iz sezone 2007/08.