Srbski vratar Marko Dmitrović je bil prekratek ob mojstrovini oz. po špansko
Srbski vratar Marko Dmitrović je bil prekratek ob mojstrovini oz. po špansko "golazu" Tonija Kroosa in že v 4. minuti je bilo upov Eibarja skorajda konec. Foto: Reuters

Real iz Madrida sicer ni bil tako bliskovit kot Barcelona, ki je pri Mallorci povedla že v 65. sekundi. Na levi strani se je pletla akcija Benzemaja in Hazarda, gostujoči branilci so izbili žogo, a naravnost na nogo Tonija Kroosa, ki je zadel z elegantnim diagonalnim strelom pod prečko.

Kot na treningu – sprehod Ramosa
Po pol ure je četa Zinedina Zidana podvojila vodstvo, ko se je kot na treningu čez celotno igrišče sprehodil kapetan Sergio Ramos. Pod njegovim jurišem se je obramba Eibarja sesula, pomagal je Benzema, nesebični Hazard pa je kapetanu vrnil podajo za lahek gol. Že v 37. minuti je bilo 3:0, potem ko je znova zagrozila naveza Benzema-Hazard, do odbite žoge je na koncu prišel Marcelo, ki je z natančnim diagonalnim strelom matiral nemočnega Marka Dmitrovića.

Po golu za 3:0 je Marcelo pokleknil v podporo boju za rasno enakopravnost, ki ga v zadnjih tednih s takšnimi potezami podpira vse več znanih športnikov. Foto: AP
Po golu za 3:0 je Marcelo pokleknil v podporo boju za rasno enakopravnost, ki ga v zadnjih tednih s takšnimi potezami podpira vse več znanih športnikov. Foto: AP

Eibar po odmoru kot prerojen
Ob visokem vodstvu je v centru za trening Valdebebas v bližini letališča Barajas popustila zbranost gostiteljem. V drugem delu se je Eibar razletel in igral ter prek Pedra Bigasa v 60. minuti dosegel častni gol. Thibaut Courtois se je pri zadetku resda nekoliko zapletel, a zato je ravno Belgijec v vratih Reala preprečil, da bi se tekma v zadnje pol ure zapletla. Ne nazadnje je bilo na koncu razmerje strelov v okvir vrat izenačeno (5:5), gostje pa so celo poskusili z več streli (6:9).

Hazard vpleten v akcije za vse tri gole
Trimesečni premor je prišel prav Edenu Hazardu, da se je pozdravil in vrnil v polno telesno pripravljenost ter je s tem glavna okrepitev Madrida v boju z Barco za naslov prvaka Španije. Belgijski kreator igre je bil vpleten v vse tri gole, a nato se mu je še poznalo, da je v zadnjega pol leta odigral vsega dve tekmi.

Madridski Real je s 3:1 ohranil stik z Barcelono in podaljšal niz neporaženosti na domačih ligaških tekmah na 14 srečanj. V tolažbo je Eibarju vsaj podatek, da so po šestih gostovanjih brez zadetka zdaj vsaj dosegli gol.

Jan Oblak je srečanje v Bilbau končal s tremi obrambami – izstopala je parada, ujeta na fotografiji iz 33. minute – in enim prejetim golom – 22. v sezoni. Foto: EPA
Jan Oblak je srečanje v Bilbau končal s tremi obrambami – izstopala je parada, ujeta na fotografiji iz 33. minute – in enim prejetim golom – 22. v sezoni. Foto: EPA

Tako Baskom kot Madridčanom se je poznal prisilni odmor zaradi pandemije covida-19. Ne Athletic ne Atletico nista blestela, gostitelji so imeli pobudo v prvem delu, gostje pa v drugem, pomemben delež pri remiju sta prispevala oba vratarja: Jan Oblak s parado v 33. minuti, Unai Simon z dvojno obrambo v 80. minuti.

Najprej parada, nato le prekratek
Athletic je pritiskal na vrata Atletica, ko je zablestela škofjeloška hobotnica, ob strelu z glavo branilca Yerayja Alvareza. A tudi Oblak je bil v 37. minuti nemočen. Z leve strani je prodrl Yuri Berchiche, ki je z natančno podajo na vrhu kazenskega prostora našel kapetana Athletica. Iker Muniain je podstavil nogo in žoga je mimo Oblakovih razširjenih rok zletela v desni spodnji kot gostujočih vrat.

Costa ekspresno izenačil
Baski so s petim ligaškim golom Muniaina kronali pobudo, a nato ekspresno zapravili prednost. Že v 39. minuti je osrednji branilec Yeray Alvarez najprej zapravil žogo, nato pa bil še žrtev preigravanja Diega Coste, ki je Kokejevo globinsko podajo s prefinjenim udarcem spremenil v izenačenje.

Arias zapravil žogo za zmago
V drugem delu je pobuda prešla v noge Atletica. V 80. minuti je z dvojno obrambo zablestel domači čuvaj mreže Unai Simon, ki je najprej ubranil strel Renana Lodija, nato pa še poskus Santiaga Ariasa z druge strani in velike bližine. Drugih resnejših priložnosti na tekmi na praznem San Memesu sicer sploh ni bilo.

Real Sociedad še srečen samo s točko
Atletico je ostal na 6. mestu s 46 točkami, kolikor jih imata tudi v soboto poraženi Getafe in Real Sociedad. Slednji je na nočni nedeljski tekmi igral z Osasuno, s čimer se je zaključil 28. krog španske prve lige. Baski iz Donostie niso blesteli in se niso utrdili na poti v Ligo prvakov, saj so bili gostje iz Numancie večino tekme nevarnejši.

Osasuna je povedla po pol ure, ko je bil Adrian natančen z bele točke. Po uri igre je Mikel Oyarzabal izigral obrambo in izenačil. A dokončnega preobrata ni bilo, Real Sociedad se je moral krčevito braniti, da v sodnikovem podaljšku ni prejel usodnega gola.

Sorodna novica Vidal udaril že v 65. sekundi, Messi postavil piko pred zadnjim žvižgom

V ponedeljek že začetek novega kroga
Ker se bo v Španiji prav vsak večer igral prvoligaški nogomet, se naslednji (29.) krog začne že v ponedeljek, ko bosta na sporedu para Levante – Sevilla (ob 19.30) in Betis – Granada (ob 22.00).


ŠPANSKO PRVENSTVO, 28. KROG

ATHLETIC BILBAO - ATLETICO MADRID 1:1 (1:1)
Muniain 37.; Costa 39.

Athletic Bilbao: Simon; Capa, Alvarez, Martinez,, Berchiche (83./Nunez); D. Garcia; Lopez (63./Vesga), Muniain (83./De Marcos); Williams (91./Kodro), R. Garcia, Cordoba (63./Sancet).

Atletico Madrid: Oblak; Trippier (63./Arias), Gimenez, Savić, Lodi; Koke (78./Herrera), Llorente (68./Correa), Partey, Saul; Costa (63./Morata), Carrasco (63./Lamar).


REAL MADRID - EIBAR 3:1 (3:0)
Kroos 4., Ramos 30., Marcelo 37.; Bigas 60.

Real Madrid: Courtois; Carvajal (46./Mendy), Varane, Ramos (61./Militao), Marcelo; Modrić (84./Valverde), Casemiro, Kroos; Rodrygo (61./Bale), Benzema, Hazard (61. Vinicius Jr).

Eibar: Dmitrović, Correa, Oliveira, Arbilla (Burgos 84.), Rafa (58./Bigas); Cristoforo, Alvarez; Orellana (57./Leon), E. Exposito, De Blasis (78./Inui); Kike (59./Enrich).

REAL SOCIEDAD - OSASUNA 1:1 (0:1)
Oyarzabal 61.; Adrian 29./11-m


Sorodna novica Sevilla zanesljivo dobila mestni derbi - Liga prvakov je vse bližje

Že odigrano:
SEVILLA - BETIS 2:0 (0:0)
Ocampos 56./11-m, Fernando 62.

GRANADA - GETAFE 2:1 (0:1)
C. Fernandez 70., 79.; Timor 20.

VALENCIA - LEVANTE 1:1 (0:0)
Rodrigo 90.; Melero 98./11-m
RK: Roger 74./Levante

ESPANYOL - ALAVES 2:0 (1:0)
Espinosa 45.+4, Wu Lei 47.
RK: Pacheco 19./Alaves

CELTA VIGO - VILLARREAL 0:1 (0:0)
Trigueros 91.

LEGANES - VALLADOLID 1:2 (0:1)
Oscar 84./11-m; Unal 2., Alcaraz 54.

MALLORCA - BARCELONA 0:4 (0:2)
Vidal 2., Braithwaite 37., Alba 80., Messi 94.