Jani Šturm v napadu Domžal igra kot edina 'špica', nekoliko za njim stoji Mitja Zatkovič, po strelu katerega je v soboto tudi spravil odbito žogo za hrbet mariborskega vratarja Marka Pridigarja. Foto: www.nkdomzale.si
Jani Šturm v napadu Domžal igra kot edina 'špica', nekoliko za njim stoji Mitja Zatkovič, po strelu katerega je v soboto tudi spravil odbito žogo za hrbet mariborskega vratarja Marka Pridigarja. Foto: www.nkdomzale.si

Ko zmaguješ, ni nobenih težav. Oddelamo, kar je za oddelati, in se smejimo. Na igrišču smo postali prava klapa, delamo eden za drugega. Tudi glede finančnega položaja ni take krize kot je v drugih klubih. Plače dobivamo.

Jani Šturm
Magnus Kihlstedt in Jani Šturm
Spomin na 4. avgust 2004: Šturm premaguje vratarja Köbenhavna Magnusa Kihlstedta. Foto: EPA
Jani Šturm in Sorin Ghionea
Jani Šturm (levo) v dvoboju s Sorinom Ghioneo na povratni tekmi 2. predkroga Lige prvakov proti Steaui v Bukarešti avgusta leta 2006. Foto: Reuters
Ljudski vrt ostaja zaklet za Maribor

Dejan Djuranovič, ki je do pred kratkim v tem klubu opravljal naloge športnega direktorja, je pred sezono izjavil, da verjame, da se bodo Domžale borile najmanj za zgornjo polovico lestvice, čeprav je ekipo poleti zapustilo kar nekaj nogometašev. Prav zadnje je bilo po mnenju Janija Šturma "krivo" za slab štart Domžalčanov v novo sezono, ki pa je že preteklost.

V zadnjih petih letih še nikoli tako učinkovit
"Imeli smo nekaj težav, ker je nekaj igralcev odšlo. Prišlo je nekaj novih, tudi mladincev, in potrebovali smo nekaj časa, da smo se uigrali in razumeli eden drugega. Zdaj imamo končno pravi koncept igre, nekako smo se uigrali," pripoveduje 27-letni nogometaš iz vasice Ceglo v Goriških brdih, ki je kot meteor zablestel v sezoni 2003/04 in bil z 10 zadetki eden najbolj zaslužnih, da je Hit Gorica po sedmih zaporednih naslovih Maribora šampionsko zvezdico vrnila v mesto vrtnic.

Po nekaj slabih sezonah, v katerih je imel obilo težav s poškodbami, Šturm v zadnjem času spet opozarja nase. Na zadnjih šestih tekmah se je trikrat vpisal med strelce, povrh vsega je v polno meril tudi prejšnjo sredo na pokalni tekmi na Ptuju. Dovolj zgovoren je podatek, da je njegova strelska statistika že zdaj bolj bogata, kot je bila v zadnjih petih sezonah. V soboto je v Mariboru načel mrežo vijoličastih in tako prispeval pomemben delež ob presenetljivem slavju Domžalčanov z 2:1.
Spomladi sta mu ponagajala zlom roke in koleno
"V preteklih sezonah nisem bil nikoli 100-odstotno pripravljen za igro. Letos je bilo vse v redu. Dobro sem se pripravil in delal ter nekako dobil priložnost. Proti Kopru sem prvič začel tekmo v prvi enajsterici, ker sta bila poškodovana Perme in Pekič. Priložnost sem izkoristil, nato pa je bilo iz tekme v tekmo boljše," o prelomnem srečanju 8. kroga na začetku septembra razmišlja Primorec. V uvodnih sedmih krogih je skupaj igral le 61 minut.

V Domžale je prišel lani avgusta, vendar se je za žogo podil le jeseni. Pomlad so mu zagrenili zlom roke in težave s kolenom. Pred novo sezono so v klubu še zaupali vanj, zato ga ni doletela usoda nekaterih drugih igralcev, ki so zapustili dvakratne slovenske prvake. "Pogodbo sem imel še za eno leto. Ostal sem tu, da se dokažem. Rekel sem si, da bom spet postal tisti pravi," načrte izpred nekaj mesecev razkriva postavni napadalec, na katerega je slovenska športna javnost že skoraj pozabila.

Poškodba preprečila prestop v Anglijo
Pred dobrimi petimi leti je bilo povsem drugače. Najbolj zvezdne trenutke je Šturm doživljal 4. avgusta 2004, ko je v Köbenhavnu ob senzacionalni zmagi Hita Gorice s 5:0 dosegel dva zadetka in Novogoričane popeljal na prag Lige prvakov. "Gotovo bo to ostalo v spominu. Ko imam čas, si zavrtim tisto tekmo in gole. Lepo je osvežiti spomin na lepe čase," odgovarja na vprašanje, ali si še kdaj ogleda posnetek tekme na stadionu Parken.
Res je, to so bili lepi časi, ki pa so se za Janija "kruto" prekinili že v nadaljevanju tiste sezone, ko so se začele njegove težave s preponami. Zaradi natrganega "adduktorja" (notranje stegenske mišice) je padel v vodo tudi njegov prestop v Anglijo v Leicester City, kjer je že bil na zdravniških pregledih.
Težki treningi na Škotskem
V sezoni 2005/06 je v belo-modrem dresu malo igral, saj je blestel napadalni dvojec Valter Birsa-Miran Burgič, le za drobec več priložnosti pa je dobil tudi leto pozneje. Ker mu je potekla pogodba, si je poleti leta 2007 našel novega delodajalca. Podal se je v škotsko drugo ligo k FC Dundeeju. Čeprav je dosegel le en zadetek, so ga Škoti hoteli zadržati, vendar ni bil zadovoljen s pogoji, ki so mu jih ponudili, zato se je ob pomanjkanju prave priložnosti vrnil v domovino.

"Takšnih priprav nisem imel še nikoli v življenju. Vse temelji na fizični pripravljenosti in teku. Treningi so bili zelo težki, poudarek je na 'presingu'. Najbrž imajo te odlike tamkajšnji nogometaši že prirojene," otoško izkušnjo opisuje Šturm. Ne dvomimo, da mu bo pomagala tudi pri ponovnem vzponu v slovenski ligi.

Ko zmaguješ, ni nobenih težav. Oddelamo, kar je za oddelati, in se smejimo. Na igrišču smo postali prava klapa, delamo eden za drugega. Tudi glede finančnega položaja ni take krize kot je v drugih klubih. Plače dobivamo.

Jani Šturm
Ljudski vrt ostaja zaklet za Maribor