Bosta Leo Messi in Cristiano Ronaldo tudi tokrat osrednja akterja? Argentinec se vrača po poškodbi in je njegov nastop še pod vprašajem, Portugalec pa bo želel nadaljevati serijo doseganja zadetkov proti Barceloni, saj je njeno mrežo zatresel na zadnjih treh dvobojih. Foto: Reuters
Bosta Leo Messi in Cristiano Ronaldo tudi tokrat osrednja akterja? Argentinec se vrača po poškodbi in je njegov nastop še pod vprašajem, Portugalec pa bo želel nadaljevati serijo doseganja zadetkov proti Barceloni, saj je njeno mrežo zatresel na zadnjih treh dvobojih. Foto: Reuters
Gareth Bale
Gareth Bale je imel letos že težave s poškodbami, a je zdaj pripravljen na dvoboj. Foto: EPA
Andres Iniesta, Lionel Messi
Andres Iniesta je nastopil že na 31 el clasicih, Messi pa na 30. Foto: Reuters
Sergio Ramos
Kapetan Reala Sergio Ramos že deset let ni izpustil el clasica. Foto: EPA
Neymar, Luis Suarez
Navijači Barcelone dvoboj optimistično pričakujejo zaradi odlične strelske forme Neymarja in Luisa Suareza. Foto: EPA
James Rodriguez
Navijači Reala so ob težavah s poškodbami najbolj pogrešali ideje vezista Jamesa Rodrigueza. Foto: EPA
Gerard Pqieu
Zaradi izjav glede rivalstva z Realom in ob proslavljanju trojčka Gerarda Piqueja nedvomno čakajo še glasnejši žvižgi kot ostale nogometaše Barce. Foto: EPA

Prvič se velika tekmeca v dvoboj podajata kot zadnja evropska prvaka in prvič je eden izmed njiju evropski prvak, drugi pa svetovni. Barca je lani osvojila drugi zgodovinski trojček, Real pa je lani slavil na svetovnem klubskem prvenstvu, predtem pa je desetič zmagal v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. El clasico pričakujeta na vrhu španske lige, kjer imajo Katalonci tri točke prednosti pred kraljevim klubom. Barcelona je v La ligi letos že dvakrat izgubila, Real pa je v Primeri Division trikrat remiziral, prvi poraz pa doživel prav v zadnjem krogu pred el clasicom, ko je bila Sevilla boljša s 3:2.

230. dvoboj, malce uspešnejši Real
Čeprav sta vodilna v Španiji in na zanesljivi poti v izločilne boje Lige prvakov, pa za zdaj še nista prepričljiva in nista v tisti vrhunski formi. Po večini se pričakuje izenačen dvoboj, morda pa se malce prednosti pripisuje Realu. Z enim samim razlogom - ker igra na svojem Santiago Bernabeuu. Pričakovati je sicer napadalen nogomet, ki ga igrata obe moštvi, a ne brezglave igre. Real si ne sme privoščiti napake, saj je morebitni zaostanek šestih točk že kar velik, Barca pa prav tako ne bo brezglavo napadla, saj verjetno Katalonci ne bi bili razočarani z remijem.

Real in Barcelona sta že praktično skozi vso njuno zgodovino goreča tekmeca. Poleg nogometnega je bilo vedno aktualno tudi politično ozadje. Tako je tudi zdaj, ko si Katalonci prizadevajo pridobiti samostojno državo. To bo 230. medsebojni dvoboj v vseh tekmovanjih. Nekoliko uspešnejši so Madridčani, ki so do zdaj slavili 92-krat, Barcelona pa ima 89 zmag. V španskem prvenstvu sta se ekipi pomerili 170-krat, 71 zmag je vknjižil Real, Barca pa 67. V Madridu so gostje v La ligi dobili 19 tekem, 17-krat je bil dvoboj izenačen, 49. pa je zmaga ostala v prestolnici. Tudi lanski prvi el clasico je bil na Bernabeuu. Barca je hitro povedla prek Neymarja, nato je z bele točke izenačil Cristiano Ronaldo, za zmago s 3:1 pa sta zadela še Pepe in Karim Benzema. Na Camp Nouu je slavila Barcelona. Strelca za gostitelje sta bila Jeremy Mathieu in Luis Suarez, za goste pa je mrežo zatresel Ronaldo.

"Gre za res izjemno rivalstvo"
V obeh klubih so imeli v zadnjem času kar nekaj težav s poškodbami. Pri Realu je imel Rafa Benitez, ki ga čaka prvi el clasico v vlogi glavnega trenerja, na voljo že vse igralce. Precej težav je imel tudi Gareth Bale, ki pa bo za sobotni veliki obračun že pripravljen in je zelo borbeno razpoložen: "Počutim se dobro in pripravljen sem na tekmo, na pravi boj." Valižan, najdražji nogometaš na svetu, je svoj zvezdniški trenutek na tekmi z Barcelono doživel v finalu kraljevega pokala predlanske sezone, ko je prešprintal Marca Bartro in odločil dvoboj.

"To sta dva največja kluba v Španiji in gre za zares izjemno rivalstvo. Vedno se moštvi borita za naslov v državnem prvenstvu, v Ligi prvakov in v vseh tekmovanjih, kjer nastopata. Zaradi tega rivalstva je pritisk na tekmah še večji. Te tekme so edinstvene in nekaj posebnega," je o rivalstvu spregovoril Bale in o napovedi dvoboja dodal: "Barcelona ne bo spremenila načina svoje igre, kakor ga ne bomo niti mi. Prepričan sem, da bomo spremljali napadalno igro obeh ekip. Srečanje bo izenačeno, vedno pa je težko igrati proti Barceloni. Smo v dobri formi. Izgubili smo le eno tekmo, zavedamo pa se, da imamo še veliko prostora za napredek. Lahko bi igrali še bolje in verjame, da bomo med sezono samo še napredovali, kar nas bo popeljalo do naslova v La ligi."

V obeh ekipah igralci, ki lahko odločijo tekmo
Pri Barceloni ima največ težav Lionel Messi, ki se vrača po dvomesečni odsotnosti. Argentinski zvezdnik se je skupaj z Ivanom Rakitićem vrnil na treninge, po besedah soigralcev vadi že normalno, a vprašanje je, ali je pripravljen na vseh 90 minut. Skoraj zagotovo pa bo vsaj na klopi, pripravljen na vstop v nadaljevanju. V polnem pogonu je že Andres Iniesta, ki ima med trenutnimi člani obeh moštev največ nastopov na el clasicih: "Moramo igrati, kot znamo. Moramo prevzeti pobudo in narekovati ritem. Moramo imeti nadzor nad posestjo in izkoriščati priložnosti, ki se nam bodo ponudile, ne jih le ustvarjati. Upam, da nas čaka odlična tekma in da bo na koncu tudi rezultat ugoden za nas. Zmaga v Madridu je vedno nekaj posebnega in dvigne samozavest celotnemu moštvu. Vse oči so uprte v to tekmo in obračun je nekaj posebnega. Vsaka zmaga v Madridu ostane v lepem spominu, še posebej če tudi odigraš dobro tekmo."

"Na zadnjih tekmah smo bili v vseh pogledih konstantni. Zavedamo se, da ne bo lahka tekma, kar ti obračuni nikoli niso. V obeh ekipah so igralci, ki lahko sami spremenijo potek in odločijo katero koli tekmo. Obramba Reala je letos zelo trdna. Obenem pa le poglejte, katere igralce ima madridsko moštvo v napadu. Vsi so odlični strelci. Real je izvrstna ekipa, ki ima na vsakem položaju nogometaše najvišjega svetovnega kova. Na domačem igrišču je ta zasedba še toliko nevarnejša," je dodal Iniesta, ki bo prvič na dvobojih z Realom kapetan Barce.

"Premagati Real v Madridu ni nikoli lahko"
Čeprav Messi ni pripravljen, pa Barcelona optimistično pričakuje dvoboj zaradi odlične forme Neymarja in Luisa Suareza, ki je lani odločil zadnji dvoboj: "Igrati v Madridu je nekaj posebnega. Ko zaigraš na el clasicu, se ti zdi, da živiš sanje vsakega nogometaša. Spomnim se, ko sem spremljal el clasico na televiziji in ko je Ronaldinho zadel na Bernabeuu. To so velike tekme, na katerih se igra odličen nogomet. Mislim, da sem v dobri formi in vesel sem, da tudi ekipa igra dobro. Zavedamo se, kako dobro bomo morali igrati, da dosežemo želeno zmago. Vse bomo naredili za ta dres. Samo to imamo v mislih. Nikoli pa ne veš, kaj se bo zgodilo. Lahko si v najboljši formi, a ti na tekmi ne gre po načrtu. Vsak se zaveda, da nikoli ni lahko premagati Reala v Madridu."


12. krog, sobota ob 18.15:
REAL MADRID - BARCELONA

Verjetni postavi:

Real Madrid: Navas, Carvajal, Varane, Pepe, Marcelo, Modrić, Kroos, James Rodriguez, Bale, Ronaldo, Benzema.

Barcelona: Bravo, Alves, Pique, Mascherano, Jordi Alba, Busquets, Iniesta, Rakitić, Sergi Roberto (Messi), Neymar, Suarez.

Sodnik: David Fernandez Borbalan


Ob 16.00:
REAL SOCIEDAD - SEVILLA
Ob 20.30:
ESPANYOL - MALAGA
Ob 22.00:
VALENCIA - LAS PALMAS
Ob 22.05:
DEPORTIVO - CELTA VIGO

Nedelja ob 12.00:

SPORTING GIJON - LEVANTE
Ob 16.00:
VILLARREAL - EIBAR
Ob 18.15:
GRANADA - ATHLETIC BILBAO
Ob 20.30:
BETIS - ATLETICO MADRID

Ponedeljek ob 20.30:

GETAFE - RAYO VALLECANO

Lestvica
BARCELONA         11  9 0 2  25:12  27
REAL MADRID       11  7 3 1  26:7   24
ATLETICO MADRID   11  7 2 2  16:6   23
CELTA VIGO        11  6 3 2  22:18  21
VILLARREAL        11  6 2 3  15:11  20
EIBAR             11  5 4 2  16:11  19
VALENCIA          11  5 3 3  16:8   18
ATHLETIC BILBAO   11  5 2 4  18:14  17
DEPORTIVO         11  3 6 2  16:13  15
SEVILLA           11  4 3 4  17:16  15
BETIS             11  4 3 4  11:16  15
RAYO VALLECANO    11  4 1 6  13:19  13
ESPANYOL          11  4 1 6  12:23  13
SPORTING GIJON    11  3 3 5  11:15  12
GETAFE            11  3 1 7  11:18  10
REAL SOCIEDAD     11  2 3 6  12:14   9
MALAGA            11  2 3 6   5:9    9
LAS PALMAS        11  2 3 6   9:16   9
GRANADA           11  1 4 6  11:20   7
LEVANTE           11  1 4 6   7:23   7