Po uvodni zmagi nad Hrvaško so 3 točke neuspeh. Foto: Reuters
Po uvodni zmagi nad Hrvaško so 3 točke neuspeh. Foto: Reuters

Mlada reprezentanca pa je v Mariboru doživela lekcijo in z domačega evropskega prvenstva izpadla po zmagi Italije s kar 4:0.

Poraz slovenske članske reprezentance na sredozemskem otoku bi znal varovance Matjaža Keka drago stati v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Da je prvi del kvalifikacij zdaj označen kot slab, je v novi epizodi nogometnega podkasta Žoga je okrogla potrdil tudi radijski reporter Boštjan Janežič, ki je poraz Slovenije v Nikoziji videl v živo.

Sorodna novica Slovenija na Cipru doživela hladno prho. Kek: Zaslužili smo si to klofuto.

"Na Cipru so bili Slovenci podrejeni, nebogljeni, sploh pa nenevarni. Še največ je bilo nervoze, po prejetem golu v prvem polčasu pa je bilo pričakovati igro na silo in ciprsko dobro branjenje svojega gola. Domači še tega niso delali stoodstotno, saj je bila Slovenija brez priložnosti v napadu, edini pravi strel v drugem polčasu pa so imeli Ciprčani, ko je moral odlično posredovati Jan Oblak," je povzel Janežič.

Slovenija v slabi družbi
"Poraz boli tudi zato, ker je zadnje štiri domače zmage Ciper dosegel dvakrat proti Sloveniji, enkrat pa proti Luksemburgu in San Marinu, kar res ni eminentna družba. Tole je rezultatsko zadnje opozorilo, če na naslednji tekmi ne bo zmage, se lahko od Katarja poslovimo," moč Cipra v evropski nogometni prostor postavlja Marko Cirman, ki je kritičen tudi do situacije pri prejetem golu, ki ga je za domače dosegel Pittas: "Če želimo biti resna reprezentanca, takšnega gola ne smemo prejeti. To je bil stranski avt, žoga Stojanovića v noge Kurtiću, ki je nerodno posredoval in potem je Ciper dal gol iz treh, štirih dotikov. Na svoji polovici ne smeš dovoliti, da se tako izgubi žoga, tudi tu je Slovenija razkrila svoje šibke točke."

Sorodna novica Selektor Kek ima dovolj alibijev: "To je moja odgovornost."

Nadaljevanje kvalifikacij je na sporedu v septembru, Slovenija se bo doma pomerila z Malto in Slovaško ter v gosteh s Hrvaško. "Dva poraza sta tako ali tako tista skoraj zgornja meja, ko govorimo o prvem ali drugem mestu v skupini. Po tem porazu na Cipru je šest domačih točk v naslednjih dveh tekmah postalo nujnih, če želimo razmišljati o svetovnem prvenstvu," pa o točkovni matematiki razmišlja Jože Pepevnik.

Točke bo treba nadomestiti
Gost tokratne oddaje Žoga je okrogla je bil tudi nekdanji reprezentančni vratar Mladen Dabanović: "Izgubljene točke bomo morali nekje nadoknaditi, verjetno s kakšno zmago v gosteh oz. z odmevnim rezultatom. To je bila tretja tekma v nizu in morda sta bila razlog utrujenost ter psihološki moment, ki je po zmagi proti Hrvaški in dobri predstavi proti Rusom očitno negativno vplival na ekipo."

Sorodna novica Aćimović: Takšnega tempa in fizike v slovenski ligi gotovo ni

Z nastopi na evropskem prvenstvu na domačih tleh pa je končala mlada reprezentanca, ki je skupinski del končala z eno osvojeno točko, včeraj pa v Ljudskem vrtu zanesljivo izgubila proti Italiji. O realnosti ekipe do 21 let Marko Cirman: "To je realna slika slovenske reprezentance, ki med temi štirimi sodi na zadnje mesto. Igrišče pove vse in tudi proti Italiji se je videlo, da so Italijani taktično nekaj razredov pred slovenskimi nogometaši. Ti so se odprli, a moraš na takšni tekmi pokazati nekaj več, gostje pa so prihajali do priložnosti, kadar so hoteli. Slovenija je doživela evropsko prvenstvo, verjetno zato, ker ga je organizirala, vprašanje je, kdaj ga znova bo. Sicer lepa izkušnja za to generacijo in šola ne le za igralce, ampak tudi trenerje."

Izstopala Matko in Vekić
Najboljši posamični vtis na domačem Euru sta pustila Aljoša Matko, edini slovenski strelec, in vratar Igor Vekić. O obeh Mladen Dabanović: "Matko ima hitrost, kar se danes išče v modernem nogometu, in to ga takoj naredi kot izstopajočega v naši ekipi. Vekić pa je postavil lepe temelje za nadaljnjo kariero, verjetno tudi v tujini. Privoščim mu, saj je bil pri Bravu dolgo v vlogi drugega vratarja. Pred njim je v Nemčijo odšel Domen Gril, Vekić pa ima zdaj za seboj leto, dve resnih izkušenj iz slovenske lige in nastope v reprezentanci."

Več o slovenskih nastopih v kvalifikacijah in na prvenstvu stare celine za nogometaše do 21 let ter odzivih selektorjev reprezentanc, Matjaža Keka in Milenka Aćimovića, pa v celotnem podkastu Žoga je okrogla (za poslušanje kliknite na spodnjo sliko).