Začetna postava Slovenije v Nikoziji. Slovenci so kvalifikacije odprli odlično – z zgodovinsko zmago nad Hrvaško (1:0), nato pa sta sledila poraza proti Rusiji (2:1) in Cipru (1:0), ki sta pokvarila dober vtis. Varovanci Matjaža Keka so pred jesenskim nadaljevanjem padli na predzadnje mesto v skupini H. Foto: Reuters
Začetna postava Slovenije v Nikoziji. Slovenci so kvalifikacije odprli odlično – z zgodovinsko zmago nad Hrvaško (1:0), nato pa sta sledila poraza proti Rusiji (2:1) in Cipru (1:0), ki sta pokvarila dober vtis. Varovanci Matjaža Keka so pred jesenskim nadaljevanjem padli na predzadnje mesto v skupini H. Foto: Reuters

Slovenci so v obračun vstopili kot (rahli) favoriti, a nato te vloge kljub terenski premoči niso upravičili. Trenutek odločitve je nastopil v 42. minuti, ko je Ioanis Pitas kaznoval napako slovenske obrambe in s strelom v zgornji desni kot matiral vratarja Jana Oblaka.

Zadetek s tekme med Ciprom in Slovenijo

Na drugi strani so bili slovenski napadi ob čvrsti ciprski obrambi jalovi, dokaj brezidejni, priložnosti pa redke. Končna statistika: posest žoge 61:39, skupaj streli 10:7 – oboje za Slovenijo, streli v okvir vrat pa 3:3. Slovenija je tako na enajsti medsebojni tekmi s to sredozemsko otoško državo še tretjič izgubila (5-3-3).

V začetni postavi Bajrić in Kramer
Slovenski selektor Matjaž Kek je namesto standardnih Mihe Mevlje, ki je manjkal zaradi rumenih kartonov, in Andraža Šporarja, ki se je moral vrniti na Portugalsko, v začetno enajsterico uvrstil Kenana Bajrića in Blaža Kramerja. Prav Kramer je v drugi minuti prvi zapretil, potem ko je po desni strani prodrl v kazenski prostor, a je nato slabo ustrelil. Uvod je sicer minil v tipanju z obeh strani, Slovenci so bili nekoliko podjetnejši, toda prave priložnosti si niso priigrali.

Jaka Bijol v dvoboju s Fotisom Papulisom. Foto: Reuters
Jaka Bijol v dvoboju s Fotisom Papulisom. Foto: Reuters

Tudi bolj obrambno naravnani Ciprčani so se v 28. minuti prebili v slovenski kazenski prostor, Grigoris Kastanos je prišel do strela, a ga je Jasmin Kurtić blokiral. Prav Kurtić je v 35. minuti po prodoru Josipa Iličića udaril z roba kazenskega prostora in dobro namučil ciprskega vratarja Neofitosa Michaela.

Pitas načel mrežo Slovencev
In ko je že kazalo, da se bo prvi polčas končal brez golov, so Slovenci izgubili žogo na desni strani (napaka Stojanovića in Kurtića), Ciprčani so z nekaj podajami vrgli iz igre obrambo, nato pa je Ioanis Pitas z roba kazenskega prostora silovito in natančno meril v desni zgornji kot vrat nemočnega Jana Oblaka. Statistika prvega polčasa govori o jalovi premoči Slovenije: posest žoge 58:42, streli 4:4, v okvir vrat 2:1 – oboje v korist Slovencev.

Veselje Ciprčanov po vodilnem golu Ioanisa Pitasa. Foto: Reuters
Veselje Ciprčanov po vodilnem golu Ioanisa Pitasa. Foto: Reuters

Slovenija brez idej ob čvrsti ciprski obrambi
Na začetku drugega dela je selektor Matjaž Kek namesto Mihe Zajca v igro poslal Damjana Boharja. A v uvodnih minutah so bili nevarnejši Ciprčani, ki so izpeljali kar nekaj obetavnih akcij. Slovencem tudi v nadaljevanju ni uspelo resneje ogroziti vrat Cipra, ob čvrsti obrambi domačih so delovali dokaj brezidejno. Kek je v 58. minuti opravil dvojno menjavo. Vstopila sta Domen Črnigoj (namesto Bijola) in Haris Vučkić (namesto Kramerja). Slovenija je poskušala z napadi, a so bili ti dokaj jalovi. Ciprčani so se popolnoma potegnili v obrambo.

Haris Vučkić je v igro vstopil v 58. minuti. Selektor Matjaž Kek je opravil pet menjav, kar pa ni spremenilo razmerja sil na igrišču. Slovenija je bila bleda. Foto: Reuters
Haris Vučkić je v igro vstopil v 58. minuti. Selektor Matjaž Kek je opravil pet menjav, kar pa ni spremenilo razmerja sil na igrišču. Slovenija je bila bleda. Foto: Reuters

Poskus Črnigoja zletel čez vrata
V 75. minuti je po lepi podaji Iličića do strela z desne strani prišel Črnigoj, a je njegov močan strel zletel čez vrata. Tri minute pozneje je poskusil še Bohar z glavo, toda pred tem je bil v nedovoljenem položaju. V 81. minuti sta na zelenico prišla še Luka Zahović in Nino Kouter, kar pa ni vplivalo na razmerje sil na zelenici.

Oblak ubranil "zicer" Pitasu
Ciprčani so pretili v protinapadih. V 86. minuti je imel tako Pitas na nogi "zaključno žogo", a se je s parado izkazal Jan Oblak. Tokrat nerazpoloženi Sloveniji pa tudi v končnici ni uspelo izenačiti.

Kek: Bili smo slabi. Zaslužili smo si klofuto.
"Zaslužena zmaga domačinov in krepka zaušnica nam, ki pa smo si jo zaslužili. Domačini so si bolj želeli zmage, bili so hitrejši in bolj dinamični. Mi pa – kot da smo igrali v tretji prestavi, napravili smo preveč napak. Bili smo slabi, to je moja odgovornost. To je poštena klofuta, ki smo jo dobili danes," je bil samokritičen selektor Kek.

Slovenija (presenetljivo) poražena na Cipru

Slovaška premagala Rusijo, Hrvaška pa Malto
Slovenija bo kvalifikacije nadaljevala 1. septembra z domačo tekmo proti Slovaški, ki je tokrat z 2:1 premagala Rusijo, medtem ko je Hrvaška s 3:0 ugnala Malto.

NOGOMET – KVALIFIKACIJE ZA SP 2022

SKUPINA H, 3. krog

Nikozija:

CIPER – SLOVENIJA 1:0 (1:0)
Pitas 42.

Ciper: Michael, Kusulos, K. Sotiriu, Laifis, Antoniu, Ioanu, Artimatas (93./Gogić), Kastanos (60./Kiriakou), Papulis (82./Loizou), Pitas, P. Sotiriu (93./Elia).

Slovenija: Oblak, Stojanović, Blažič, Bajrić, Balkovec (81./Kouter), Kurtić, Bijol (58./Črnigoj), Lovrić (81./Zahović), Zajc (46./Bohar), Iličić, Kramer (58./Vučkić).

Sodnik: Andreas Ekberg (Švedska)


HRVAŠKA - MALTA 3:0 (0:0)
Perišić 62., Modrić 76./11-m, Brekalo 90.

SLOVAŠKA - RUSIJA 2:1 (1:0)
Škriniar 38., Mak 74.; Fernandes 71.

Lestvica:                           
HRVAŠKA          3  2 0 1 4:1 6 točk
RUSIJA           3  2 0 1 6:4 6     
SLOVAŠKA         3  1 2 0 4:3 5     
CIPER            3  1 1 1 1:1 4     
SLOVENIJA        3  1 0 2 2:3 3     
MALTA            3  0 1 2 3:8 1     

SKUPINA A

AZERBAJDŽAN - SRBIJA 1:2 (0:1)
Mahmudov 59./11-m; Mitrović 16., 81.

LUKSEMBURG - PORTUGALSKA 1:3 (1:1)
Rodrigues 30.; Jota 45., Ronaldo 51., Palhinha 80.
RK: Chanot 87./Luksemburg

Lestvica: Srbija in Portugalska 7, Luksemburg 3, Azerbajdžan in Irska brez točk.

SKUPINA E

BELGIJA - BELORUSIJA 8:0 (4:0)
Batshuayi 14., Vanaken 17., 89., Trossard 38., 76., Doku 42., Praet 49., Benteke 70.

WALES - ČEŠKA 1:0 (0:0)
James 82.
RK: Roberts 77.; Schick 49.

Lestvica: Belgija 7, Češka 4, Belorusija in Wales 3, Estonija brez točk.

SKUPINA G

GIBRALTAR - NIZOZEMSKA 0:7 (0:1)
Berghuis 42., de Jong 55., Depay 61., 88., Wijnaldum 62., Malen 64., van de Beek 85.

ČRNA GORA - NORVEŠKA 0:1 (0:1)
Sörloth 35.

TURČIJA - LATVIJA 3:3 (2:1)
Karaman 2., Calhanoglu 33., Yilmaz 52./11-m; Savalnieks 35., Uldrikis 58., Ikaunieks 79.

Lestvica: Turčija 7, Črna gora, Nizozemska in Norveška po 6, Latvija 1, Gibraltar brez točk.